Analyse af 
Erik Holstein

Baglandets hævn

ANALYSE: Annette Vilhelmsens overraskende solide sejr over Astrid Krag kan gøre Søvndals formandskab til en parentes. Selvom Vilhelmsen garanterer, at SF bliver i regeringen, vil hun på sigt få valget mellem at skuffe baglandet og trække partiet ud.
Foto: Keld Navntoft /Scanpix
Erik Holstein
{{image:17769:C}}

Annette Vilhelmsens sejr er imponerende, og alt tyder på, at de første meningsmålinger vil give SF markant større tilslutning. Men om hendes kurs fører nogen vegne på længere sigt, er straks en anden sag.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Hun fortsætter med at overraske.
Mens ingen politiske iagttagere for fire uger siden havde troet, at den ukendte Annette Vilhelmsen kunne slå sundhedsminister Astrid Krag, havde ikke engang Vilhelmsens egne støtter regnet med en sejr i den størrelsesorden. Med 66 procent af stemmerne til Vilhelmsen mod kun 34 til Krag blev mistillidsvotummet til SF-ledelsen totalt, og det samme blev baglandets hævn over lang tids topstyring.

Det giver et så stærkt mandat til den nye SF-formand, at hun i en periode kan gøre, som hun vil. Vilhelmsen kan nu uden problemer skille sig af med baglandets hadeobjekt, skatteminister Thor Möger Pedersen, i den regeringsrokade, hun har lovet i løbet af få dage.

Holger eneste seriøse bud
Her skal hun selv have en ministerpost, og det ligger lige for, at hun overtager Ole Sohns Erhvervsministerium. Men hun skal også have mindst en med ind på ministerholdet, der har ønsket hende som formand. Blandt hendes støtter i SF's folketingsgruppe findes kun en enkelt med oplagt ministerpotentiale, nemlig den tidligere formand Holger K. Nielsen. Han har den erfaring og politiske tyngde, som Vilhelmsen ikke selv besidder i tilstrækkeligt omfang.

Dokumentation

CV: Annette Lilja Vilhelmsen
Født 24. oktober 1959 i Svendborg, datter af selvstændig montør Poul Lilja Petersen og medhjælpende hustru Mimi Petersen. Gift med John Vilhelmsen.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Fyns Storkreds fra 15. september 2011.

Parlamentarisk karriere
Erhvervsordfører, ordfører for landdistrikter og øer, børne- og uddannelsesordfører og handicapordfører fra 2011.

Uddannelse og erhverv
Cand.pæd. i almen pædagogik, Danmarks Lærerhøjskole, fra 1995 til 2001.
Læreruddannelsen, Den frie Lærerskole, fra 1981 til 1986.
Uddannet kontorassistent, Svendborg Andels Slagteri, fra 1977 til 1979.
Centerleder, Nationalt Videncenter for Frie Skoler, Ollerup, fra 2009 til 2011.
Selvstændig pædagogisk konsulent, Kerteminde, fra 2005 til 2009.
Vidensmedarbejder, Ungdomspædagogisk Viden- og Udviklingscenter Odense, fra 2001 til 2005. Lærer ved diverse skoler og efterskoler.

Tillidshverv
Medlem af Kerteminde Byråd 2001-2011, i løbet af perioden bl.a. 2. viceborgmester, formand for børn- og skoleudvalget, formand for arbejdsmarkdesudvalget, formand for det lokale beskæftigelsesråd.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024