Gade tror stadig på Irak

Forsvarsminister Søren Gade (V) tror stadig på det irakiske demokrati og vil ikke sætte nogen fast dato for, hvornår de danske tropper skal hjem.
Niels Th. Dahl
Forsvarsminister Søren Gade (V) har ingen aktuelle planer om at trække de danske soldater hjem fra Irak.
Forsvarsminister Søren Gade (V) har ingen aktuelle planer om at trække de danske soldater hjem fra Irak. Foto:

Jeg har ved flere lejligheder mødt irakiske politikere. Og jeg kan se på dem, at de tror på projektet. Det kan man se, når man ser dem i øjnene. Jeg ville være bekymret, hvis deres øjne flakkede – men det gør de ikke.

Søren Gade
Forsvarsminister (V)
Fakta
Danmark har godt 400 soldater udstationeret i det sydlige Irak og har været til stede, siden Irak-krigen sluttede i 2003.

I begyndelsen af oktober blev den sjette danske soldat dræbt.

Der har været afholdt to demokratiske valg til den lovgivende forsamling i Irak siden 2005 og en folkeafstemning om Iraks nye forfatning, alle med forholdsvis høje stemmeprocenter.


Kilde: Altinget research

Da statsministeren åbnede Folketinget for nylig, sagde han, at vi er i Irak for at "fremme frihedens dagsorden". Er du enig?

"Det, at der nu er et demokrati i Irak, det er jo en sejr - mest for irakerne selv. Men det er stadig et skrøbeligt demokrati. Der er nogen i Irak, der har erklæret demokratiet som fjende - nogle meget religiøse grupper. Og der også andre kræfter i Mellemøsten, som er nervøse for, at det demokratiske projekt skal lykkes - det kunne jo gå hen og sprede sig, det skidt.

Hvis man i Irak får en form for demokrati, som de nu har indført, og det viser sig levedygtigt, så man på et tidspunkt kan klare sig selv, så er det da en klar sejr."

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024