Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Vanopslagh vil lokke Venstre og Moderaterne hjem med en politik, Mette Frederiksen ikke kan "kopiere"

Det er oplagt at gøre familiepolitik til en fælles sag i blå blok, der også kan rive Venstre og Moderaterne fri af Socialdemokratiet, siger Alex Vanopslagh. Vi vil ellers gerne samarbejde om familiepolitik med LA, siger S-ordfører. 

"Vores tilgang er, at familien er et selvstændigt gode, der er med til at give folk et bedre og mere meningsfuldt liv. Derfor skal vi værne om dem," siger Vanopslagh.
"Vores tilgang er, at familien er et selvstændigt gode, der er med til at give folk et bedre og mere meningsfuldt liv. Derfor skal vi værne om dem," siger Vanopslagh.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud Jørgensen

Familiepolitik skal samle den blå familie igen.

Sådan lyder meldingen fra Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, der vil bruge politik om familielivet til at lokke Venstre og Moderaterne ud af regeringen med Socialdemokratiet og tilbage i blå blok.

"Det er så oplagt, at det ville være dumt at lade være," siger han til Altinget, der møder partilederen og politisk ordfører Sólbjørg Jakobsen kort efter den familiepolitiske konference, som partiet var vært for på Christiansborg tirsdag.

Det er så oplagt, at det ville være dumt at lade være.

Alex Vanopslagh (LA)
Partileder

Her var inviteret forfattere, forskere og influencere, der skulle give deres bud på, hvordan familielivet og forholdet til fællesskabet kan indrettes på en bedre måde.

"For os liberale vil vi ikke sætte ord på, hvor mange børn folk skal have, men vi vil gerne sætte ord på, hvordan familierne kan bestemme mere selv. Hvis vi ikke gør det, bliver debatten reduceret til arbejdskraft og fødselsrater. Det bliver klamt og koldt," siger Sólbjørg Jakobsen.

Alex Vanopslagh supplerer med, at det er "taktisk vigtigt", at blå blok i fælles front finder sager uden om Socialdemokratiet, som i dag danner regering med Venstre og Moderaterne.

"Vi skal finde sager, som Socialdemokratiet ikke bare kan kopiere," siger han.

Samarbejde uden om S

Og de sager findes på familieområdet, for Socialdemokratiet motiveres af noget andet, når det kommer til familiepolitik, vurderer partilederen.

"De er motiveret af, at fertiliteten er et problem for statskassen. Hvis der er for lav fertilitetsrate, er der ikke nok til at arbejde og betale skat, og så har vi et problem i den offentlige sektor," siger han og forsætter:

"Og det er ikke vores tilgang. Vores tilgang er, at familien er et selvstændigt gode, der er med til at give folk et bedre og mere meningsfuldt liv. Derfor skal vi værne om dem."

Læs også

Han fremhæver statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelse om "samlebånd" og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Beks (S) kritik af forfatter Maj My Humaidan og hendes bog 'Ærø-manifestet', der taler om et nyt fokus på børn og forholdet til statens institutioner. 

En forfatter, som Liberal Alliance i øvrigt havde inviteret til at tale på familiekonferencen tirsdag.

"Vi kan alle sammen blive enige om, at de faldende fødselstal er et problem. Men jeg tror ikke, den regering, vi har i dag, kan blive enig om en løsning," siger Sólbjørg Jakobsen.

Fælles blåt projekt

Liberal Alliance er ikke selv kommet med mange nye forslag, men vil blandt andet med konferencen lytte sig ind på området.

Men kan familiepolitikken virkelig samle partierne i blå blok og hive Venstre og Moderaterne "tilbage"?

Ser man nærmere på sensommerens sommergruppemøder, var der familiepolitiske meldinger fra flere af partierne.

Vi kan sagtens have kontraster i vores holdninger, så længe der er konsensus om, at mest muligt skal være et frit valg for familierne.

Sólbjørg Jakobsen (LA)
Politisk ordfører

På Moderaternes sommergruppemøde lød meldingen, at partiet vil have en familiepolitisk reform, der skal give unge lyst til at få børn. Og hos Konservative vil man give forældre mulighed for at tjene penge ved siden af tilskuddet til hjemmepasning af børn.

Senest holdt regeringen et pressemøde, hvor Venstre-formand Troels Lund Poulsen foreslog at frisætte børneområdet.

Ikke alle tiltag, som LA nødvendigvis er enige i, understreger Sólbjørg Jakobsen.

"Men vi kan sagtens have kontraster i vores holdninger, så længe der er konsensus om, at mest muligt skal være et frit valg for familierne," siger hun.

S: Lad os samarbejde

Altinget har forsøgt at få svar fra Venstre på, om familiepolitik kan lokke dem væk fra regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og tilbage i blå blok. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra partiet før deadline.

Til gengæld er politisk ordfører i Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, klar i mælet og kaldet det en "fattig tilgang", at Liberal Alliance allerede nu melder ud, at partiet ikke vil samarbejde med dem.

"Det underkender den tradition, vi har herhjemme for at samarbejde," siger han.

Alex Vanopslaghs udtalelser om Socialdemokratiets syn på fertilitet og arbejdsudbud er ifølge Christian Rabjerg Madsen "et skræmmebillede opfundet til lejligheden".

"Det, synes jeg ikke, er særlig klædeligt."

S-ordføreren vil i stedet gerne holde døren åben for, at Socialdemokratiet og Liberal Alliance kan arbejde sammen om fremtidens familiepolitik. 

"Vi inviterer gerne Liberal Alliance med ind i den drøftelse," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Sólbjørg Jakobsen

MF (LA)
cand.jur. (Aalborg Uni. 2016)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024