Ny paneldebat: Civilsamfundets rolle i belastede boligområder
PRÆSENTATION: I de kommende uger vil Altinget: civilsamfund danne rammen om en ny debat, der skal kigge nærmere på, hvilke muligheder civilsamfundet har for at løse problemer i udsatte boligområder og forebygge parallelsamfund. Mød panelet og læs mere.
Mikkel Bødker Olesen
Redaktionsassistent"For det første skal vi ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt. Nogle steder ved at bryde betonen ned. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder," sagde Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale.
Når der i medierne diskuteres, hvordan man skal håndtere problemstillingerne i ghettoerne og forebygge skabelsen af parallelsamfund, ender mikrofonen tit med at pege mod en politiker, der enten foreslår et indgreb som det ovenfor, eller også ønskes problemerne løst med øget politi.
Det vil vi på Altinget: civilsamfund gerne lave om på, så vi starter en ny debat, hvor fokus kommer til at være på, hvilke muligheder civilsamfundet har for at løse nogle af de problematikker, der opstår i ghettoerne.
For hvis bulldozere og politi ikke er svaret, hvad er så? Skal beboerdemokrati indføres i stedet for udgangsforbud, skal foreningerne i området have flere midler til inkluderende aktiviteter?
Til at komme med forslag og løsninger har Altinget: civilsamfund fundet 11 aktører, der på hver sin måde har en forbindelse til ghettoområderne eller indsatser, der beskæftiger sig med beboere fra ghettoområder.
Mød debattørerne herunder, og følg med i de kommende fem uger, når civilsamfundets rolle i ghettoområderne vendes og drejes for at løse problematikkerne i områderne.
Ahmad Mahmoud
Forfatter og maskinmester
Ahmad Mahmoud er maskinmester på Novo Nordisk, forfatter og opvokset i ghettoen Askerød. Han udkom i 2015 med bogen Sort land – fortællinger fra Ghettoen, hvor han fortalte om sin opvækst i parallelsamfund. Historien, forklarede han til Berlingske, er en inspirationsbog for unge potentielle ghettoudbrydere. Han vil give dem en stemme, de kan spejle sig i. Han har siden udgivelsen af bogen været en aktiv debattør omkring forholdene i ghettoområderne.
Said Hussein
Generalsekretær, Somali Diaspora Organisation
Said Hussein er generalsekretær for paraplyorganisationen Somali Diaspora Organisation. Organisationen har to formål, som kan deles i et nationalt og et internationalt mål. Det nationale mål er at arbejde for en helhedsorienteret integration af unge og ældre minoritetsgrupper i det danske. Det internationale mål er at medvirke til at skabe en positiv, effektiv og bæredygtig udvikling i hele Somalia.
Mirka Mozer
Direktør, Indvandrer Kvindecentret
Mirka Mozer er direktør for Indvandrer Kvindecentret, der er et netværks- og kompetencecenter for etniske minoritetskvinder og deres familier. Kvindecentret havde i 2016 besøg af knap 14.000 personer. For mindre end en måned siden lykkedes det Mirka Mozer at samle nok stemmer til at få en af de i alt 12 pladser i Frivilligrådet.
Ruth Gøjsen
Forkvinde, Medborgerne
Ruth Gøjsen er stifter og forkvinde for foreningen Medborgerne, der er en alliance af fællesskaber på Nørrebro og Nordvest. Foreningen arbejder for at organisere civilsamfundets fællesskaber, så de sammen kan arbejde for det fælles bedste og løse de fælles udfordringer, som borgerne enkeltvis kan have svært ved at løse.
Mai-Britt Haugaard Jeppesen
Chef for Bydelsmødre, Fonden for Socialt Ansvar
Igennem de sidste syv år har Mai-Britt Haugaard Jeppesen været chef i Bydelsmødrenes Landsorganisation. Organisationen arbejder primært med isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som ikke ved meget om det samfund, de lever i. Bydelsmødrene støtter og giver kvinderne information, så de slev kan tage kontrol over deres eget liv og træffe de beslutninger, som de finder rigtige.
Abdirahman Mohamud Iidle
Folkeskolelærer og skolehjemvejleder, Aarhus Kommune
Abdirahman Mohamud Iidle er en tosproget folkeskolelærer og skolehjemvejleder i Aarhus. Han har tidligere været i integrationsrådet i Aarhus Kommune og har derudover arbejdet som uddannelses- og jobvejleder i Gellerup. I 2016 blev Abdirahman Mohamud Iidle kåret til Årets Boligsociale Ildsjæl i Aarhus Kommune. Han er ud over sit virke i Aarhus Kommune også medlem af Rådet for Etniske Minoriteter.
Keld Laursen
Administrerende direktør, Brabrand Boligforening
Keld Laursen har igennem de sidste fire år stået i spidsen for Brabrand Boligforening, hvorunder Gellerupparken hører ind. Før sin ansættelse arbejdede han i Brabrand Boligforening som direktør for Skanderborg-Odder Center for Uddannelse. Ved ansættelsen i 2014 håbede han, at han kunne udvikle beboerdemokratiet i foreningen.
Mahmoud Halimah
Initiativtager, Bispehavens Initiativgruppe
I begyndelsen af 2014 dannede Mahmoud Halimah sammen med en gruppe unge Bispehavens Initiativgruppe, der arbejder for at holde unge ude af bandemiljøerne ved at arrangere alt fra sportarrangementer til kulturudflugter for at vise de unge verden uden for Bispehaven. Mahmoud Halmah blev i 2017 nomineret til Årets Boligsociale Ildsjæl i Aarhus Kommune.
Asim Latif
Teamchef, Baba
Asiam Latif er teamchef i Baba, hvis formål er at styrke fædres deltagelse i børns liv. Baba blev startet i 2013 i samarbejde mellem det daværende ministerium på integrationsområdet og Fonden for Socialt Ansvar. Asim Latif beskrev foreningen på følgende måde til DR i 2014: "Baba er et projekt for udsatte fædre med fokus på fædre fra forskellige mindretal. Nogle af dem er nydanskere, som jeg selv, men projektet handler ikke om nationalitet, kultur eller religion. Det handler om at være en god far."
Mohammed Aslam
Beboerformand, Mjølnerparken
Mohammed Aslam blev i midten af januar valgt som ny beboerformand for en af de mest omtalte ghettoer i Danmark, Mjølnerparken. Han afløser Søren Dalsgaard som formand.
Rådet for Etniske Minoriteter
Rådet for Etniske Minoriteter deltager også i debatten, og navnet på debattøren vil blive offentliggjort i løbet af torsdag 8. februar.