Debat

Trine Bramsen: Længe leve civilsamfundet – særligt dem der samarbejder

Samarbejdet mellem civilsamfundsaktører er nødvendigt, og det er værd at adressere, om der kan blive for mange aktører indenfor et givent område. Det kan betyde kamp om økonomiske midler – men også om de borgere, de er sat i verden for at hjælpe, skriver Trine Bramsen (S).

Det er både til gavn for borgerne – men også for aktørerne, når civilsamfundsorganisationer samarbejder på et givent område, skriver Trine Bramsen.
Det er både til gavn for borgerne – men også for aktørerne, når civilsamfundsorganisationer samarbejder på et givent område, skriver Trine Bramsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Trine Bramsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er et rigt land målt på civilsamfundsorganisationer.

Hvad vi som land muligvis mangler på iværksættere – det har vi i civilsamfundsorganisationerne. Med en stærk grad af innovationskraft – og med en oprigtig forståelse for mennesker.

Man kan med rette sige, at civilsamfundsorganisationerne er med til at gøre Danmark stærkere.

Fakta

Hvordan skal civilsamfundet være organiseret i fremtiden?

I en tid hvor kampen om politisk indflydelse bliver sværere, giver det så mening at tale om én samlende organisation, der repræsenterer hele det danske civilsamfund? Eller hvordan skal det danske civilsamfund være organiseret om ti eller 20 år? En række aktører giver deres bud i Altinget Civilsamfunds nye temadebat.  

Om Altingets temadebatter

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til Katja Gregers Brock.

Siden jeg kom i Folketinget for over 12 år siden, har jeg beskæftiget mig med en række politiske områder.

Alt fra it-området til uddannelse, retsområdet med fokus på forebyggelse og resocialisering af kriminelle, ligestilling med særligt fokus på partnervold samt etniske minoritetskvinder og mange flere områder.

Fælles for områderne har været, at stærke civilsamfundsaktører har været med til at løfte min viden og forståelse af de borgere, som det handler om.

Det er ikke en tyk mappe fra Folketinget eller et ministerium, der har dannet grundlag for min forståelse af de borgere, som det handler om.

Det er civilsamfundsaktørers udstrakte hånd, betragtninger, ønsker til forandring og facilitering af møder med de borgere, som det hele handler om. 

Er skruen strammet for hårdt?

Med andre ord, ser jeg de mange og forskellige civilsamfundsaktører som særligt værdiskabende for vores samfund og demokratiske debat.

Men selvfølgelig skal vi også, med respekt for det arbejde civilsamfundsaktørerne udfører, kunne diskutere strukturerne omkring deres virke.

Jeg har set områder, hvor kontakt og samarbejde fungerer fantastisk. Men jeg har også set det modsatte.  

Trine Bramsen
Ligestillingsordfører, tidl. minister

For det første er det rimeligt, at vi politikere ser på de administrative rammer, som vi lægger ned over civilsamfundsaktørerne.

Selvfølgelig skal der være kontrol med, at midler bruges korrekt, og at der er tillid til medarbejdere og frivillige.

Men nogle steder har vi nok strammet skruen lidt for hårdt, hvilket betyder, at der bruges penge på administration, som kunne bruges på terapi, undervisning eller aktiviteter.

Der er også en del at tage fat på, når det handler om samspillet med de statslige, regionale eller kommunale institutioner.

Jeg har set områder, hvor kontakt og samarbejde fungerer fantastisk. Men jeg har også set det modsatte.

Det må være sådan, at når vi fra politisk hold vælger at understøtte civilsamfundsorganisationer økonomisk, så er der også en tillid fra offentlige myndigheder – og et reelt samarbejde.

For mange aktører på samme område  

Et andet spørgsmål, der er værd at adressere, og som sikkert vil gøre lidt ondt på nogen at stille, er, om der kan blive for mange aktører indenfor et givent område.

Det kan ikke alene betyde kamp om økonomiske midler – men i værste fald også om de borgere, de er sat i verden for at hjælpe.

Læs også

Derfor er samarbejde mellem aktører væsentligt.

Et konkret og stærkt eksempel på det, ser vi inden for partnervold, hvor fem forskellige aktører har valgt at gå sammen for at stifte en fælles national hotline.

I stedet for at have mange forskellige telefonnumre har de nu en samlet indgang for voldsudsatte, voldsudøvere, pårørende og fagpersoner. I mine øjne er det i den grad til gavn for borgerne – men også for aktørerne.

Opbyg bedre samarbejde

Endnu et vigtigt spørgsmål er, om de nuværende økonomiske strukturer omkring civilsamfundsaktører giver de aktører, der har den bedste kommunikationsstrategi og stærkeste adgang til beslutningstagere, en utilsigtet stor fordel.

Dette fordi de fleste tildelinger af offentlige midler sker gennem puljer, som fordeles politisk.

Det er selvsagt svært at kvantificere værdien af civilsamfundsorganisationer og deres arbejde.

Men de fleste politikere er enige om, at den nuværende struktur ikke nødvendigvis tilgodeser de, der dækker de største behov.

I fremtiden håber jeg på, at vi kan blive endnu bedre til at bygge bro mellem det offentlige og civilsamfundsaktørerne.

De fleste politikere er enige om, at den nuværende struktur ikke nødvendigvis tilgodeser de, der dækker de største behov.

Trine Bramsen
Ligestillingsordfører, tidl. minister

Jeg har set værdien af det arbejde, der bliver lavet hos aktørerne.

Jeg har talt med utallige borgere, som har fået lige netop den hjælp, der passede til dem – og oplevet at blive set og hørt.

Men jeg tror godt, at vi kan gøre det endnu bedre.

Med bedre overblik over aktører, mere samarbejde mellem aktørerne – og med myndighederne.

På den måde sikrer vi, at civilsamfundsaktørerne også i fremtiden spiller en central rolle i det danske samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024