Ombudsmand: Ministerier skal huske meroffentlighed

OPSANG: Efter Folketingets Ombudsmand henvendte sig, gav Justitsministeriet en journalist indsigt i dokumenter, der ellers var afvist efter reglen om ministerbetjening. Ombudsmanden har netop kig på ministeriernes brug af aktindsigt.

Sine Riis Lund
Fakta
Reglerne
Bestemmelserne i offentlighedslovens §§ 23 og 24 om blandt andet ministerbetjening har til formål at beskytte myndighedernes interne og politiske beslutningsproces. Derfor er interne dokumenter som udgangspunkt ikke offentlige.
Men det fremgår samtidig af loven, at hvis der ikke er noget til hinder for at give aktindsigt, så bør myndighederne gøre det efter princippet om meroffentlighed. 

Kilde: www.ombudsmanden.dk

Myndigheder bør give aktindsigt også i ministerbetjeningsdokumenter, hvis der ikke er noget konkret problem i det. Sådan lyder det fra Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, efter Justitsministeriet til en journalist havde tilbageholdt en række høringssvar vedrørende en omdiskuteret ændring af udlændingeloven.

”Denne sag er et eksempel på, at ministerbetjeningsbestemmelsen også fanger dokumenter, som efter deres indhold umiddelbart kan forekomme meget lidt ’farlige’. Den viser derfor også, hvor vigtigt det er med en reel anvendelse af meroffentlighedsprincippet, hvis man skal nå frem til rimelige resultater,” indskærper Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Fokusområde
I marts måned var det Transportministeriet, der ikke var meget for at dele sine dokumenter. Efter en henstilling fra ombudsmanden endte ministeriet dog med at give en journalist meraktindsigt i to interne dokumenter. Der var tale om såkaldte forelæggelsessider til transportministeren i en sag om Transportministeriets håndtering af revnede aksellejer på IC4-tog.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024