Debat

Professor: Fagligt grundlag for topledelse er på vej ud

Tidligere voksede ledere ud af virksomheden eller ministeriet, de skulle lede. Men plejer er død, og i dag er ledelsens primære opgave at gøre op med gældende praksis, fordi de tror, de kan løse alle problemer med strategier og omorganiseringer, skriver Peter Harder.

Det nye ledelseskoncept betyder, at nogle føler sig hævet over deres ressortområde og ikke engang gør forsøg på at forstå det, fordi de tror, de kan løse alle problemer med strategier og omorganiseringer, skriver Peter Harder.
Det nye ledelseskoncept betyder, at nogle føler sig hævet over deres ressortområde og ikke engang gør forsøg på at forstå det, fordi de tror, de kan løse alle problemer med strategier og omorganiseringer, skriver Peter Harder.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Harder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forholdet mellem politikere og embedsmænd er en brændende platform for tiden – i Støjberg-sagen, corona-politikken, mink-sagen og Forsvarsministeriet, og man kunne også nævne Fødevareministeriet og flere andre.

Desværre fokuserer man på det forkerte spørgsmål, når man spørger: Hvem skal bestemme – politikerne eller embedsværket?

Det skal politikerne selvfølgelig, inden for lovens rammer – og det er ingen reelt uenige i. Men kontrasten mellem politik og embedsværk er en sexet overskrift, så den får lov til at skabe forvirring om det nye og truende problem, der er opstået.

Politisk musikalitet
Det nye problem er svækkelsen af det saglige og lovmæssige grundlag for de politiske beslutninger. Det skyldes, at topledelsen i ministerierne har skiftet værdigrundlag.

Plejer er død, og ledelsens primære opgave er at gøre op med den gældende praksis, ikke at sikre dens funktion.

Peter Harder
Professor, Københavns Universitet

Før var deres hovedansvar at sikre, at det saglige grundlag var i orden. Nu er hovedværdien ’politisk musikalitet’. Topledelsen følger strategien, og hvis virkeligheden er i vejen – tja, så må man se bort fra virkeligheden.

Barbara Bertelsen, Statsministeriets departementschef, er med sin tale om ’lydhørhed’ kommet til at stå som legemliggørelsen af den nye praksis. Men mon ikke hun ville være enig i, at man misforstår lydhørhed, hvis man ser bort fra det saglige grundlag og bare følger de politiske signaler? (Hun læste jo blandt andet ’the Lancet’ for at kunne rådgive om corona-strategien).

Ikke desto mindre viser Støjberg-sagen og mink-skandalen, at dette kan blive resultatet.

Læs også

Getting to Denmark
Øget politisk pres oppefra er en del af forklaringen. Men en vigtig grund til, at det kan have de katastrofale konsekvenser, er ændringen i opfattelsen af ledelse.

I gamle dage voksede ledelser – både i private og offentlige virksomheder – ud af den virksomhed de skulle lede. I vore dage er mantraet ’forandringsledelse’: plejer er død, og ledelsens primære opgave er at gøre op med den gældende praksis, ikke at sikre dens funktion.

I vore dage kommer departementschefer udefra og skifter fra det ene ministerium til det andet. Det kan godt fungere, hvis de sørger for at skaffe sig indsigt i deres nye område. Men det nye ledelseskoncept betyder, at nogle føler sig hævet over deres ressortområde og ikke engang gør forsøg på at forstå det – fordi de tror, de kan løse alle problemer med strategier og omorganiseringer.

Dette er en overset årsag blandt andet til katastroferne i SKAT – og det er overhovedet ikke blevet adresseret i de igangværende ændringer. IBM's nedtur er en parallelhistorie fra det private erhvervsliv.

Fukuyama skrev engang om god regeringsførelse, at det kunne man få ved at blive som Danmark (’getting to Denmark’). Undergravelsen af det faglige grundlag for topledelsen risikerer at gøre det til en monument over en praksis, der er på vej ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024