Danmarksdemokraterne hiver europaministeren i samråd over fejl i omgangen med EU-midler

Advarsler fra EU’s Revisionsret om ringe kontrol med udbetalinger fra EU’s store genopretningsfond gør Danmarksdemokraterne så nervøse, at de vil have ministeren til at garantere for danskernes skattepenge.

Europaministeren har kun lige overstået sit første samråd, som var indkaldt af Dansk Folkeparti. Nu er det Danmarksdemokraterne, der vil have hende til at stå skoleret.
Europaministeren har kun lige overstået sit første samråd, som var indkaldt af Dansk Folkeparti. Nu er det Danmarksdemokraterne, der vil have hende til at stå skoleret.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Et voksende antal fejl i udbetalinger fra EU’s pengekasser bekymrer Danmarksdemokraterne så meget, at de vil have europaminister Marie Bjerre (V) til at forklare, hvordan hun vil sikre, at europæernes skattepenge ikke ender de forkerte steder.

Det sker, efter EU’s Revisionsret tidligere på måneden kunne konstatere, at andelen af fejlbehæftede udbetalinger fra EU-budgettet er vokset på femte år.

Det er særligt de penge, der bliver udbetalt i forbindelse med EU’s flere tusinde milliarder store coronapakke, som Danmarksdemokraterne er bekymret for.

Den såkaldte genopretnings- og resiliensfacilitet, der blev vedtaget i 2020 under coronapandemien for at hjælpe især de mest udsatte lande på fode igen, får hårde ord med på vejen af revisorerne.

I omkring en tredjedel af de 23 udbetalinger til i alt 17 medlemslande, som blev udført i 2023, var reglerne og betingelserne ikke overholdt, konkluderer Revisionsretten. Her af var de seks ”væsentlig fejlbehæftede”, lød dommen.

”Det er skørt, hvordan EU slet ikke har styr på udbetalingen af genopretningsmidlerne. Det er udtryk for et systematisk svigt, når reglerne ikke overholdes i forbindelse med en tredjedel af samtlige udbetalinger.  Derfor indkalder vi nu europaministeren i samråd, så vi kan få svar på, hvordan regeringen fremadrettet vil sikre, at danskernes skattekroner ikke ender i et sort hul,” skriver Danmarksdemokraternes EU-ordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, i en mail til Altinget.

Læs også

Ikke helt trygge

Revisionsrettens formand, irske Tony Murphy, advarede ved rapportens fremlæggelse om det problematiske i, at udbetalinger fra den store fond, som landene i fællesskab har lånt penge til, ikke er underlagt samme kontrol fra revisorerne i Luxembourg som penge fra det almindelige EU-budget.

Dermed bliver det op til medlemslandenes egne kontrolsystemer, om de fanger problemer med svig, korruption eller interessekonflikter. Det er revisorerne ikke særligt trygge ved.

”Vi kan kun blive ved med at gentage, at genopretningsfaciliteten er problematisk fra et regnskabsmæssigt synspunkt og fra et sporbarhedssynspunkt,” lød det fra revisionsretschef Tony Murphy tidligere på måneden.

Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) havde 206 åbne efterforskninger om mulig svindel i omgangen med midler fra genopretningsfonden i ti forskellige medlemsstater ved udgangen af 2023, konstaterer revisorerne i deres årlige rapport.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Europaminister, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024