Dagens overblik: DF vil sende alle gymnasieelever på studietur til Auschwitz

Aldrig før har så mange departementschefer været kvinder, og så viser et lækket dokument, at regeringen ønsker at finansiere dele af den grønne trepartsaftale ved at sælge CO2-kvoter. Det kommer vi nærmere ind på i dagens overblik.

DF vil tage et "opgør" med antisemitisme. "Noget af det, der kan skabe sådan et opgør, er at se på nogle af de mest dystre sider i historien, når det kommer til antisemitisme. Det er Holocaust, det er Auschwitz," siger gruppeformand Peter Kofod til Ritzau.
DF vil tage et "opgør" med antisemitisme. "Noget af det, der kan skabe sådan et opgør, er at se på nogle af de mest dystre sider i historien, når det kommer til antisemitisme. Det er Holocaust, det er Auschwitz," siger gruppeformand Peter Kofod til Ritzau.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

I dag skal vi se nærmere på en historie om, at DF vil gøre det obligatorisk for alle gymnasieelever at tage på studietur til Polen for at besøge Auschwitz-Birkenau.

Og så fortæller Mia Wagner i et stort interview, at hun fortryder sit valg om at blive minister.

Lad os komme i gang.

Aldrig før har så mange departementschefer været kvinder

Da Inge Thygesen var departementschef igennem 13 år 1980'erne og 1990'erne, var hun oftest den eneste kvinde med den titel

Men i dag har der aldrig før været en større andel af kvindelige departementschefer.

Det skriver Information.

I alt er syv ud af 23 departementschefer kvinder, 13 er mænd og tre er ubesatte stillinger.

"Min erfaring viser mig, at man træffer bedre beslutninger, når man har en bredere ledergruppe, hvor ikke alle minder om hinanden," siger tidligere departementschef i Børne- og Undervisningsministeriet Birgitte Hansen til dagbladet.

Det er en udvikling, der er sket inden for kort tid. 

I perioden 2001 til 2011 var der blot tre kvindelige departementschefer, hvor der i samme periode var 34 mandlige. 

Læs også

Regeringen vil finansiere dele af aftale om landbruget ved at sælge CO2-kvoter

Den grønne trepart kommer tættere og tættere på en aftale, og der i øjeblikket forhandlinger om, hvordan landbruget skal mindske dets CO2-udledninger. 

Nu vil regeringen skaffe penge til aftalen ved at sælge CO2-kvoter. 

Det skriver Jyllands-Posten.

CO2-kvoter kan ses som en ret til at udlede en vis mængde CO2, og meningen med ordningen er, at man mindsker antallet af kvoter over tid for at presse industrien til udlede mindre. 

Lande kan så vælge at handle med CO2-kvoter på tværs af grænser, og det er hvad, regeringen ønsker at gøre. I alt skal der sælges kvoter for 2,6 milliarder kroner.

Det var ellers meningen, at de kvoter skulle annulleres. Men nu lægger regeringen op til at sælge dem, og det vil betyde, at der vil ske en CO2-udledning et andet sted i verden.

"Det vil betyde flere CO2-udledninger i Europa. Sådan er kvotesystemet: Hvis ikke du annullerer kvoterne, vil de blive købt på markedet og brugt til at udlede CO2," siger Andreas Lund Jørgensen, seniorøkonom i tænketanken Kraka, til Jyllands-Posten. 

DF vil sende alle gymnasieelever på tur til kz-lejr

Alle gymnasier sender typisk deres elever på en studietur i løbet af gymnasietiden. Og i fremtiden skal den tur gå til koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau i Polen. 

I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti. Det skriver Ritzau ifølge BT.

Initiativet skal ses som et led i et "opgør" mod antisemitisme, udtaler DF's gruppeformand, Peter Kofod. 

"Noget af det, der kan skabe sådan et opgør, er at se på nogle af de mest dystre sider i historien, når det kommer til antisemitisme. Det er Holocaust, det er Auschwitz," siger han til Ritzau ifølge BT. 

Mia Wagner fortryder, at hun sagde ja til posten som minister

Erhvervskvinden Mia Wagner fortryder, at hun i 2023 sagde ja til at blive digitaliserings- og ligestillingsminister.

Det fortæller hun i et større interview med Berlingske.

"På vegne af Danmark fortryder jeg det, for jeg påførte nogen noget besvær, som alle helst ville have været foruden. Og i forhold til min karriere fortryder jeg det, for jeg havde faktisk brugt ret meget energi på at opbygge min bestyrelseskarriere, som røg med ministerposten," siger hun til avisen.

Mia Wagner, der blev landskendt i DR-programmet Løvens Hule, måtte efter 14 dage trække sig som minister, efter hun faldt om i sit hjem. 

Troels Lund: Vores forsvarsindustri skal være repræsenteret ude i verden

Den danske forsvarsindustri skal være mere til stede ude i verden for at sælge dens produkter. 

Sådan lyder budskabet fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der i disse dage er til forsvarsmessen Ausa i USA.

Det skriver Ritzau ifølge TV 2.

"De (danske forsvarsvirksomheder red.) er med til at styrke samarbejdet mellem Danmark og USA yderligere. Og med krig i Europa er der brug for at styrke forsvarsindustrien og modernisere det danske forsvar," siger Troels Lund Poulsen til Ritzau. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Hansen

Rigsrevisor, Rigsrevisionen
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Andreas Lund Jørgensen

Seniorøkonom, Kraka
cand.polit

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024