Ny analyse: Alternativet var kommet tættere på et EU-mandat i valgforbund med Enhedslisten

Alternativet ville have stået til et EU-mandat, hvis partiet havde indgået et valgforbund med Enhedslisten i stedet for Socialdemokratiet og SF, viser analyse. Alternativets spidskandidat synes, at det bliver for teoretisk: "Jeg giver ikke meget for målingerne og tror stadig på et mandat.   

"Jeg har stadigvæk en rigtig god mavefornemmelse," siger Alternativets spidskandidat Jan Kristoffersen. 
"Jeg har stadigvæk en rigtig god mavefornemmelse," siger Alternativets spidskandidat Jan Kristoffersen. 
Malte BruhnMagnus Garde-Strandberg

Glæden var stor i Alternativet, da Altinget tidligere på ugen kunne bringe nyheden om, at det lille, grønne venstrefløjsparti havde indledt EU–valgkampens slutspurt med en hastig fremgang i Epinions nyeste meningsmåling. 

"JAAAAAAAN – VI ER SÅ TÆT PÅ," skrev partiets presseafdeling eksempelvis i et opslag på Instagram. 

Men selvom spidskandidat Jan Kristoffersen og Alternativet – ifølge Epinion – er vokset til 4,1 procent af stemmerne, er det stadig ikke nok, hvis drømmen om at vinde det første mandat i Europa–Parlamentet i partiets historie skal blive til virkelighed. 

Situationen kunne dog have været en helt anden for alternativisterne, hvis partiets forperson, Franciska Rosenkilde, i marts sidste år havde sagt ja til Enhedslistens forslag om at danne et valgforbund mellem de to venstrefløjspartier ved valget til Europa–Parlamentet. 

Her er partiernes valgforbund
  • SF, Socialdemokratiet og Alternativet. 
  • Venstre, Moderaterne og Radikale.
  • Liberal Alliance og Konservative. 

Partier uden valgforbund

Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten. 

Ifølge Kristian Egløkke Østerbæk, der seniorkonsulent hos Epinion, havde det 15. og yderste mandat nemlig gået til netop Alternativet, hvis partiet – med udgangspunkt i den seneste måling – i dag havde været i valgforbund med Enhedslisten, der står til at få 7,8 procent af stemmerne og et enkelt mandat. 

"Det er korrekt, at Alternativet – ud fra vores seneste meningsmåling – ville stå til at få et mandat, hvis de var i valgforbund med Enhedslisten," siger Kristian Egløkke Østerbæk. 

Resultatet af målingen er dog ikke noget, som får Alternativets spidskandidat Jan Kristoffersen til at ærgre sig.

"Jeg kan sagtens stå inde for det valgforbund, som vi har indgået. Jeg er glad for SF og deres kandidater, som sidder i den grønne gruppe, som vi også vil sidde i. Desuden er Socialdemokratiets kandidater i Europa–Parlamentet mere progressive end dem herhjemme," lyder det.

I Enhedslistens lejr er man til gengæld ikke bleg for at kritisere Alternativets beslutning.

"Det her er jo bare endnu en grund til, at det var en forkert beslutning af Alternativet at gå i valgforbund med Mette Frederiksen frem for Enhedslisten," skriver partiets spidskandidat, Per Clausen, i et skriftligt svar til Altinget. 

Fravalgte Enhedslisten 

Alternativet fravalgte konkret Enhedslisten til fordel for et valgforbund med Socialdemokratiet og SF

Mette Frederiksen og Pia Olsen Dyhrs partier står dog begge i målingerne til at blive så meget større end Alternativet, at de fordeler forbundets seks nuværende mandater ligeligt imellem sig udenom Alternativet. 

Alternativets argument for valget af valgforbund, går på, at SF sidder i Europa–Parlamentets grønne partigruppe, De Grønne. Det er også den gruppe, Alternativet vil søge om optagelse i, hvis Jan Kristoffersen ryger til Bruxelles. 

Men ifølge Kristian Egløkke Østerbæk har Alternativets stemmer – som det ser ud nu – ingen betydning for hverken SF eller Socialdemokratiet. 

Læs også

"Ud fra vores seneste måling betyder det intet, om Alternativet er med i det valgforbund eller ej. S og SF ville opnå det samme mandatresultat som nu, hvis man tog Alternativets stemmer ud af ligningen. Det eneste, Alternativet gør, er at sikre en buffer på omkring fire procent af stemmerne for S og SF," siger Kristian Egløkke Østerbæk. 

Epinion har ikke udregnet, hvor mange flere stemmer Alternativet skal have fat i, hvis de skal få et enkelt af valgforbundets nuværende seks mandater. 

"Det er et sammensurium af mange faktorer, som gør, at Alternativet ikke står til at få et mandat. Det handler om styrkeforholdet internt i valgforbundet. Men også om styrkeforholdene mellem de enkelte valgforbund. Derfor kan man ikke sige entydigt, hvor mange stemmer Alternativet skal bruge for at komme ind," siger Kristian Egløkke Østerbæk. 

Han påpeger, at man som "udgangspunkt, hvis der ikke fandtes valgforbund, skal have omkring 6,7 procent af stemmerne, hvis man skal sikre sig et mandat i Europa–Parlamentet".

"I nogle tilfælde kan valgforbundene dog være med til at sænke eller hæve den reelle spærregrænsen," lyder det fra Epinions seniorkonsulent.

Fordelingen af mandater ved valget til Europa–Parlamentet udregnes på baggrund af den såkaldte D'Hondtske metode. Den har – ifølge eksperterne – en tendens til at favorisere større partier, når især de yderste mandater skal fordeles. 

Mandat går til Liberal Alliance 

Kristian Egløkke Østerbæk har også fundet frem til anden dårlig nyhed for Alternativet og partiets vælgere i hans seneste meningsmåling. 

Han fortæller, at det 15. og yderste mandat – der kunne have været Alternativets, hvis alliancen med Enhedslisten var blevet til virkelighed – i stedet ser ud til at gå til Liberal Alliance og Konservatives borgerlige valgforbund, der – med den nuværende opstilling – står til tre mandater. 

Læs også

Hvis Alternativet og Enhedslisten havde været i samme valgforbund, havde det borgerlige valgforbund kun fået to mandater i alt. 

Alternativets beslutning om at droppe Enhedslisten til fordel for SF og Socialdemokratiet kan dermed betyde, at Europa-Parlamentets kristendemokratiske og konservative, EPP–gruppe, som både Konservative og Liberal Alliance har udset sig, bliver et mandat større på bekostning af den grønne partigruppe, De Grønne, som Alternativet drømmer om at sidde i.

"Jeg er ikke en meningsmålingsmand" 

Alligevel maner spidskandidaten Jan Kristoffersen til besindighed.  

"Mange har ikke taget stilling til, hvem de vil stemme på. Og det er valgresultatet, som tæller," siger han.  

Hvad tænker du om, at en stemme på jer, kan betyde et ekstra mandat til Liberal Alliance og deres valgforbund med Konservative? 

"Jeg synes, vi er ude i noget teori her, og vi må vente til valgresultatet. Jeg har stadigvæk en rigtig god mavefornemmelse. Jeg er faktisk stensikker på, at vi kommer ind." 

Gør det slet ikke noget indtryk på dig, at I hverken gør fra eller til i det valgforbund, I har valgt?   

"Nej, meningsmålinger gør ikke noget indtryk på mig, og det har det faktisk aldrig gjort."  

Har I slet ikke set det her scenarie? 

"Det bliver meget teoretisk. Vi stiller op for at få et mandat."   

Ærgrer du dig over jeres valgforbund? 

"Nej, vi har et godt valgforbund lige nu, som jeg står fuldt ind for."  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Kristoffersen

Politisk rådgiver, Alternativet, medlem, Skatterådet
LL.B (Københavns Uni.)

Per Clausen

Kommende MEP (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024