Debat

Roger Buch svarer sociolog: Der er ingen facitliste for, hvornår ligestillingen er i mål

Formel ligestilling er uden effekt, hvis sociologiske processer i politik, kultur, socialt og i familierne underminerer den reelle ligestilling. Og netop dét sker efter alt at dømme stadig i stor stil i Danmark, skriver Roger Buch i et modsvar til Tobias Petersen.

Der er ingen facitliste i forhold til, hvornår ligestillingen er nået i mål eller er rimelig. Det er en politisk diskussion, hvor sociolog Tobias Petersen ofte fremhæver politikere fra Liberal Alliance, skriver Roger Buch.
Der er ingen facitliste i forhold til, hvornår ligestillingen er nået i mål eller er rimelig. Det er en politisk diskussion, hvor sociolog Tobias Petersen ofte fremhæver politikere fra Liberal Alliance, skriver Roger Buch.Foto: Christian Falck Wolff
Roger Buch
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sociolog Tobias Petersen er kommet med en kritisk kommentar til min artikel om, at EP-valget tydeligt viser den stillestående ligestilling i Danmark. Han spørger: Hvad er ligestilling, Roger Buch? Og det skal jeg gerne svare på.

Historisk har Danmark som de fleste lande været i en proces væk fra formel undertrykkelse og diskriminering af kvinder til formel ligestilling, eksempelvis kvinders valgret og valgbarhed, som trods den "demokratiske" grundlov fra 1849 først kom i 1909 ved kommunalvalg og 1915 for folketingsvalg.

Ligestilling er, når de formelle rettigheder bliver reelle. Det vil sige, når uformel forskelsbehandling og diskrimination ikke længere forhindrer realisering af de formelle rettigheder.

Læs også

Formel og reel ligestilling

De mange tal og undersøgelser, som viser, at kvinder er underrepræsenterede på elitepositioner i det danske samfund, er indikatorer for, at der stadig sker forskelsbehandling og diskrimination trods den formelle ligestilling.

Der er ingen facitliste i forhold til, hvornår ligestillingen er nået i mål eller er rimelig. Det er en politisk diskussion, hvor Tobias Petersen ofte fremhæver politikere fra Liberal Alliance, skriver Roger Buch. 

Roger Buch
Centerleder, DMJX

Det er også veldokumenteret i forhold til digital chikane af politikere, krænkende adfærd blandt kommunalpolitikere og så videre.

Der er ingen facitliste i forhold til, hvornår ligestillingen er nået i mål eller er rimelig. Det er en politisk diskussion, hvor Tobias Petersen ofte fremhæver politikere fra Liberal Alliance.

En forsker kan ikke afgøre diskussionen, men det er vigtigt, at diskussionen bygger på de mange tal og undersøgelser, som dokumenterer store kønsforskelle.

Uligheden på politiske elitepositioner har mange årsager, hvilket jeg også har understreget i talrige artikler: kvinders valg, partiernes valg, politikernes valg, vælgernes valg og mange andre faktorer har historisk trukket i retning i at fastholde kvinder som marginaliserede i politik.

Reel ligestilling sikres ikke af formel ligestilling, der giver muligheder, men er uden effekt, hvis sociologiske processer i politik, kultur, socialt og i familierne underminerer reel ligestilling. Og netop dét sker efter alt at dømme stadig i stor stil i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Tobias Petersen

Sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist
cand.soc. (Københavns Uni. 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024