Kommentar af 
Anne Skorkjær Binderkrantz

Fondenes magtposition kalder på langt mere viden om deres rolle i det politiske system

Fonde har indflydelse på forskning, velfærd og civilsamfundet. Det giver dem en central magtposition i det politiske system. Alligevel vi ved ganske lidt om, hvem der har magten i den danske fondsverden, skriver Anne Skorkjær Binderkrantz i sin første kommentar for Altinget.

Der er meget lidt systematisk viden om fondene og deres arbejder. Men systematisk viden er en forudsætning for en god forståelse og diskussion af fondenes rolle i det demokratiske system, skriver Anne Skorkjær Binderkrantz.
Der er meget lidt systematisk viden om fondene og deres arbejder. Men systematisk viden er en forudsætning for en god forståelse og diskussion af fondenes rolle i det demokratiske system, skriver Anne Skorkjær Binderkrantz.Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Anne Skorkjær Binderkrantz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Samtidig med lanceringen af den grønne trepartsaftale blev det annonceret, at Novo Nordisk Fonden ville bidrage med ti milliarder kroner til at nå målene i aftalen. Med bidraget ønskede fonden blandt andet at være med til at modernisere den danske landbrugsproduktion.

Alene den bevilling viser, hvor stor en rolle private fonde kan spille for at realisere politiske målsætninger – og hvor stor magt det potentielt giver fondene.

Andre nylige eksempler omfatter et stort forskningsprojekt med professor Eske Willerslev i spidsen, som tilbage i juni fik mere end en halv milliard kroner – også fra Novo Nordisk Fonden. Projektets sigte er at bruge dna-forskning til at skabe mere robuste afgrøder.

Fondsbevillinger påvirker også vores velfærdssamfund. I september gav Novo Nordisk Fonden således 150 millioner kroner til psykiatrien i Nordjylland med det formål at skabe mærkbare forandringer for børn og unge med psykisk mistrivsel og deres familier. 

Læs også

Alene de tre eksempler illustrerer, hvor stor en rolle bevillinger fra private fonde spiller i Danmark. 

Fondsbevillinger afgør, hvad der bliver forsket – og ikke forsket i – på universiteterne. Fondsbevillinger har betydning for realiseringen af politiske mål, og fondsbevillinger er med til at forme det fysiske landskab i Danmark.

Bevillinger i en størrelsesorden, som de tre nævnte, er i en klasse for sig – og Novo Nordisk Fonden er i en klasse for sig. Med uddelinger på mere end ni milliarder kroner årligt (tal fra 2023) placerer fonden sig ikke blot som den største i Danmark, men også blandt de allerstørste på verdensplan. 

En række andre store private fonde uddeler imidlertid også beløb på mere end 500 millioner kroner årligt, og mange af de største fonde uddeler stadigt større beløb.

Selvom fondene er private aktører, betyder deres magtfulde position, at magtstrukturer i fondsverdenen har en mere overordnet samfundsinteresse.

Anne Skorkjær Binderkrantz
Professor og medlem, forskningsledelsen for Magtudredningen

Fra 2018 til 2022 skete der omtrent en fordobling i det samlede beløb uddelt af private fonde til et beløb på godt 32 milliarder kroner.

Det beløb bliver givetvis overgået i 2024.

Samtidig er koncentrationen i fondsverdenen meget betydelig, og alene de 20 største fonde stod for hele 76 procent af fondsbevillingerne i 2022.

Selvom fondsdirektører – og mange andre magtfulde aktører – vist nok hellere vil tale om indflydelse end magt, er der ingen tvivl om, at de store private fonde har en magtfuld rolle på tværs af mange felter. Med økonomiske muskler i den størrelsesorden følger en betydelig indflydelse på både forskningsverden, på vores velfærdssamfund og også i civilsamfundet.

På den baggrund kan det undre, at der ikke er ret mange forskere, der har interesseret sig for de private fondes rolle.

Vi ved faktisk ganske lidt om de private fondes rolle i Danmark, og der er ikke lavet nogen systematiske studier af, hvordan fonde træffer beslutninger om eksempelvis overordnede strategier eller udmøntning af bevillinger. Eller med andre ord: Hvem har magten i fondsverdenen? 

Den viden, vi har, kommer blandt andet fra de historier om fondes virkemåde, der med jævne mellemrum dukker op i medierne.

Når man færdes i forskningsmiljøer, hører man også af og til om, hvordan i hvert fald nogle bevillinger kommer i kølvandet på en ganske tæt dialog mellem fonde og forskningsinstitutioner. 

Samtidig er det også klart, at mange af de private fonde har haft et øget fokus på eksempelvis transparens i uddelingskriterier og det, man betegner som 'good governance'.

Læs også

Mere systematisk viden er der til gengæld ikke meget af – og netop systematisk viden er en forudsætning for en god forståelse og diskussion af fondenes rolle i det demokratiske system.

Selvom fondene er private aktører, betyder deres magtfulde position, at magtstrukturer i fondsverdenen har en mere overordnet samfundsinteresse.

Et oplagt sted at starte er at se på sammenhængen mellem det juridiske grundlag for fondenes virksomhed og deres virkemåde. Private fonde opererer typisk ud fra en fundats eller et sæt vedtægter, der sætter en ramme for fondsvirksomheden.

Samtidig sker der helt oplagt en udvikling af fondenes strategier, og en del fonde ser ud til at have udvidet deres virkefelt ganske betragteligt – som de indledende eksempler om bevillinger fra Novo Nordisk Fonden illustrerer.

Det rejser spørgsmålet om, hvordan den slags beslutninger træffes. Hvor tæt er fondenes dialog eksempelvis med den virksomhed, som fondsmidlerne i de erhvervsdrivende fonde stammer fra? Hvor meget magt har de forskellige dele af fondenes organisation, som eksempelvis bestyrelse, direktion og sekretariat? Hvilke netværk indgår fondene i – og hvordan har det betydning for deres arbejde?

Den relationelle magt, der ligger i forbindelser mellem fonde og deres omgivelser, er særligt interessant.

Umiddelbart kan man måske tænke, at fondene fastlægger deres prioritet på eksempelvis forskningsområdet uafhængigt af universiteter og forskersamfundet. Som det er beskrevet i essay af Magtudredningens 2.0, er der imidlertid tætte relationer mellem fonde og forskningsverdenen, og mange forskere og tidligere universitetsledere sidder på helt centrale roller i fondene.

Private fonde spiller en væsentlig rolle i forhold til at løse store samfundsmæssige udfordringer.

Anne Skorkjær Binderkrantz
Professor og medlem, forskningsledelsen for Magtudredningen

Et andet interessant spørgsmål er, hvordan fondenes samspil med offentlige beslutningstagere påvirker deres beslutninger.

De største fonde har helt oplagt en tæt kontakt til forskellige niveauer af det offentlige system – også på det absolutte topniveau. I en magtoptik giver det mulighed for indflydelse på offentlige prioriteringer.

Indflydelsen går sandsynligvis også den modsatte vej. Man kan måske forestille sig en egentlig lobbyisme, hvor forskellige aktører forsøger at påvirke fondenes prioriteringer og dermed ultimativt at få del i fondsbevillingerne.

Som med al anden lobbyisme åbner det for, at nogle er dygtigere end andre – og ofte er de mest succesfulde lobbyister dem, der i forvejen har flest ressourcer. Om det også er sådan i fondsverdenen, ved vi imidlertid meget lidt om. 

Private fonde spiller en væsentlig rolle i forhold til at løse store samfundsmæssige udfordringer. Det giver dem en nøglerolle i det politiske system. Den nøglerolle kalder på en langt større forskningsmæssig interesse for magten i fondsverdenen. Et godt vidensgrundlag er nemlig forudsætningen for en god offentlig debat om magt og demokrati. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Skorkjær Binderkrantz

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, medlem af forskningsledelsen for Magtudredningen
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2005)

Eske Willerslev

Direktør, Lundbeck Fondens GeoGenetics Centre, DNA-forsker og professor, University of Cambridge, medlem, Eventyrenes klub, The National Academy of Sciences USA
cand.scient. (Københavns Uni. 1998), dr.scient. (Københavns Uni. 2004), Dr. of Science (Cambridge Uni. 2019).

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024