Venstre kritiserer FIFA: "Det er virkelig ærgerligt"
Venstre forstår ikke, at FIFA har afvist Danmarks ønske om at træne i tøj, som bærer budskab til fordel for menneskerettighederne. SF håber, at DBU vil finde andre veje til at kritisere regimet og behandlingen af migrantarbejdere.
Rasmus Dahl Løppenthin
JournalistFIFA meddelte torsdag DBU, at herrelandsholdet må droppe planerne om at træne i trøjer med budskabet "Human Rights for All" under VM i Qatar. Og det får nu kritik fra Venstres Jan E. Jørgensen, der var kulturordfører før valget.
"FIFA er jo en privat forening, så de må gøre, hvad de vil. Men jeg synes da, det er virkelig ærgerligt, at FIFA først vælger at placere VM i et diktatur og efterfølgende forbyder landsholdsspillerne helt fredsommeligt at træne med et budskab om, at menneskerettighederne gælder for alle. Det burde jo være forholdsvis ukontroversielt," siger han.
Oven på debatten om Qatar har FIFA indført et kriterie om, at der skal tages højde for menneskerettigheder i forbindelse med tildeling af værtsskaber.
Alligevel har FIFA valgt at vende tommelfingeren nedad til DBU-ansøgningen, og det ærgrer DBU-direktør Jakob Jensen. Alligevel har han valgt at acceptere afgørelsen.
"Vi må tage det til efterretning," siger han til Ritzau.
Jan E. Jørgensen kan godt sætte sig ind i DBU's respons.
"De skal jo først og fremmest koncentrere sig om at spille fodbold, så det har jeg sådan set forståelse for. De har forsøgt at komme med et statement, men det er de så blevet forbudt. Jeg håber, de finder en eller anden måde at demonstrere deres utilfredshed på, men jeg har forståelse for deres beslutning og vil ikke bebrejde dem noget," siger han.
SF: Håber DBU finder andre veje
SF'eren Karsten Hønge har ligesom Jan E. Jørgensen været aktiv i debatten om VM i Qatar. Han var udenrigsordfører før valget og appellerer til, at DBU fortsat vil vise sin støtte til migrantarbejderne.
"FIFA er en privat forening, som siger til en anden privat forening, hvordan de skal opføre sig. Så det vil jeg ikke blande mig i. Men jeg vil sige, at DBU skal ikke lade sig slå ud af den her afgørelse. Det gør, at fantasien så må være det mere kreativ," siger Karsten Hønge og fortsætter.
"Jeg håber, at landsholdet finder andre veje til på forskellige måder at gøre opmærksom på de groteske forhold, der har været for migrantarbejderne. Det håber jeg og tror jeg på, at de gør."
Han lod sig torsdag fotografere iført kunstnerens Jens Galschiøsts store halskæde med 6.500 dødningehoveder. Værket er en kommentar til de 6.500 migrantarbejdere, der er omkommet i Qatar, siden ørkenstaten fik tildelt værtsskabet i 2010.
"Det er jo mit forsøg på at signalere til Qatar, at vi har set, hvad I har lavet," siger Karsten Hønge, der opfordrer politikere og fodboldspillere til at lave deres egne markeringer.
Men hvad tror du, FIFA siger til, hvis de danske landsholdsspillere ifører sig en halskæde med 6.500 dødningehoveder?
"Der skal DBU jo finde ud af, hvor langt de tør gå. Jeg kan jo sagtens gøre det som politiker. Men det kunne være interessant, hvis man på forskellige måder kunne bringe budskabet ind til verdenspressen i Qatar," siger Karsten Hønge.