Kommentar af 
Helene Dyrhauge

Det koster klimaet at rejse med fly - men netop klimaet ændrer vores ferievaner

Flyrejse er blevet så billigt, at flere nu tager deres polterabend i en udenlandsk storby og flere flyver på ferie. Men klimaet ændrer vores rejsevaner, skriver Helene Dyrhauge.

Liberaliseringen af den europæiske flysektor har været en stor succes. Dette har været på bekostning af interrail og udenlandske togrejser, hvilket resulterede i færre nattog og internationale togrejser, skriver Helene Dyrhauge. Arkivfoto.
Liberaliseringen af den europæiske flysektor har været en stor succes. Dette har været på bekostning af interrail og udenlandske togrejser, hvilket resulterede i færre nattog og internationale togrejser, skriver Helene Dyrhauge. Arkivfoto.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Helene Dyrhauge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sommerens nyhedsstrøm er ofte fyldt med historier om forsinkede fly, sporarbejde med togbusser og kødannelse på motorvejene, hvilket skaber irritation og frustration blandt de rejsende.

Det at finde rundt i Hamborg hovedbanegård for at nå næste togforbindelse bør også ses som en del af ferien.

Helene Dyrhauge
Ph. D. og lektor i International Forvaltning og Politik, Roskilde Universitet

Alligevel begiver vi os alle ud i verden for at holde ferie. Alle rejser indebærer transport for at nå frem til ens slutdestination, og de fleste har nogle forventninger til, at transporten glider uden forsinkelser og problemfrit, samt at ferien først starter, når transporten er overstået, kufferten er pakket ud og den første drink er skænket op.

Derfor ses transporttiden ikke som en del af ferien, selvom man ofte bruger op til en hel dag på at nå frem til ens hotel.

Men transport bør indtænkes som en del af ferien. Ferien starter allerede, når man låser hoveddøren og hanker op i kufferten og de øvrige rejsefæller. Ja, selv køen i sikkerhedskontrollen i lufthavnen er en del af ferien, ligesom rasteholdepladsen på den tyske Autobahn er det.

Og det at finde rundt i Hamborg hovedbanegård for at nå næste togforbindelse bør også ses som en del af ferien.

Der er mange forskellige måder at holde sommerferie på, og for nogle typer sommerferier er transporten en del af ferien, for eksempel når man tager rundt med autocamperen for at klatre i de østrigske bjerge, eller når man kører rundt i Frankrig for at besøge forskellige vingårde.

Bilferien er stadig en ferieform, som mange danskere vælger.

Pressen plejer næsten hver sommer at skrive om rekordmange flyrejser. Men mange har gjort sig nogle overvejelser om flyvning, ja nogle har helt fravalgt den, fordi den forurener for meget, mens andre ikke får flyskam ved at flyve til London for en shoppedag.

Selv for studerende er det muligt at finde et billigt rutefly og tage en shoppetur til London. Det er ikke kun forbeholdt de rige med privatfly.

De billige flybilletter, som er en konsekvens af EU’s liberalisering, har gjort det muligt for de fleste at komme ud og se verden. De sidste par årtier har flere taget på weekendtur til en europæisk storby. Det har været økonomisk muligt at holde polterabend over en weekend i Amsterdam eller en anden by i Europa.

Liberaliseringen af den europæiske flysektor har været en stor succes. Dette har været på bekostning af interrail og udenlandske togrejser, hvilket resulterede i færre nattog og internationale togrejser.

Men flere har fået lyst til togrejser igen. DSB meldte i juni 2024 om 25 procent højere salg af udenlandsrejser sammenlignet med sidste år, og at mange tager toget til sommerens sportsbegivenheder i Tyskland og Frankrig.

Sommerferievanerne vil sikkert ændre sig, da hedebølger, farligt vejr og skovbrande vil tage til på de traditionelle feriesteder.

Helene Dyrhauge
Ph. D. og lektor i International Forvaltning og Politik, Roskilde Universitet

I begyndelsen af juli blev udlandstog.dk lanceret og giver gode råd til togrejser i Europa. 'Turen går til'-bogserien har også publiceret en bog om togrejser i Europa. Der er igen kommet efterspørgsel på togrejser.

Mange vil prøve noget andet end den sædvanlige pakkerejse med fly til et all-inclusive hotel med pool, især da mange af danskernes favoritsteder i Sydeuropa oplever hedebølger og skovbrande som følge af klimaforandringerne.

Disse klimaforandringer påvirker vores valg af ferier, og vores sommerferievaner vil sikkert ændre sig over de næste år, da hedebølger, farligt vejr og skovbrande vil tage til på de traditionelle feriesteder i Sydeuropa.

Det er altså klimaforandringerne som i denne omgang er med til at ændre vores rejsevaner og ikke EU-liberalisering af flybranchen eller jernbanerne.

Men vi forbliver rejselystne og vil fortsat finde måder at komme ud at se verden.

Mange er sikkert kommet hjem fra sommerferie og er måske allerede nu ved at overveje, hvor man skal tage hen på næste ferie måske endda allerede til efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helene Dyrhauge

Ph. D. og lektor i International Forvaltning og Politik, Roskilde Universitet
Ph.d. (University of Leeds 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024