Konservative retter hård kritik mod regeringen i sag om havvind: "Jeg føler mig i den grad misinformeret"

Konservative føler sig misinformeret af et regeringsnotat, der frikender staten for at have brudt med centrale miljøregler i opførelsen af havvind. Det er en meget alvorlig sag, mener partiet, der truer med at kalde minister i samråd.

Konservatives Dina Raabjerg føler sig misinformeret af klima- og energiminister Lars Aagaard (M) i en sag om miljøvurderinger af havvindmølleparker.
Konservatives Dina Raabjerg føler sig misinformeret af klima- og energiminister Lars Aagaard (M) i en sag om miljøvurderinger af havvindmølleparker.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Man kan ikke stole på Energistyrelsen og klimaminister Lars Aagaard (M), når de i et nyt notat frikender den danske stat for at have opført havvindmølleparker i strid med en række centrale miljøregler.

Det mener Konservative, efter at en række førende eksperter har dumpet notatets konklusioner og senest kritiseret regeringen for ikke at give Folketinget det fulde billede af sagen.

"På en god dag har de udeladt væsentlige oplysninger, på en dårlig dag har vi fået decideret misvisende informationer," siger energi- og forsyningsordfører Dina Raabjerg (K) og fortsætter:

"Jeg føler mig i den grad misinformeret. Ministeren sidder godt i stolen, fordi han har et stort flertal bag sig, men havde det her været en anden type regering, ville det have været meget alvorligt for ham."

På en god dag har de udeladt væsentlige oplysninger, på en dårlig dag har vi fået decideret misvisende informationer.

Dina Raabjerg (K)
Energi- og forsyningsordfører

Notatet er udarbejdet af Energistyrelsen og sendt til Folketinget af klimaministeren som konsekvens af, at eksperter har advaret om, at de nødvendige miljøvurderinger af danske havvindmølleparker kan have været mangelfulde.

Hvis det er tilfældet, kan vindmøllerne potentielt have haft negative konsekvenser for havbunden, fuglelivet, fisk og pattedyr, som ikke er blevet oplyst til offentligheden, inden der er givet tilladelse til projekterne.

I notatet frikender Aagaards embedsværk sig selv fra disse fejl, men ifølge førende eksperter på området giver notatet ikke belæg for konklusionen. Tværtimod giver det flere steder indtryk af, at vindmøllerne er blevet opført i strid med reglerne, lyder det.

Energistyrelsens gengivelse af en central afgørelse fra Energiklagenævnet udelader desuden en række vigtige oplysninger, vurderer eksperterne i Altinget fredag.

Fakta

Sagen kort

En række førende eksperter har advaret mod, at danske havvindmølleparker kan være sat op i strid med et centralt miljøregelsæt, der er til for at beskytte naturen.

Der er tale om de samme fejl, som Kammeradvokaten i to undersøgelser har fundet i den historiske praksis for den danske stats tilladelser til olie- og gasjagt i Danmark.

Fejlen består i, at Energistyrelsen ikke har foretaget de nødvendige miljøkonsekvensvurderinger – de såkaldte VVM-undersøgelser – af de konkrete projekter, men i stedet lavet mere generelle undersøgelser af, hvordan projekterne potentielt kunne ende med at se ud.

Ifølge Kammeradvokaten er denne praksis i strid med EU’s VVM-direktiv, der siger, at VVM-undersøgelsen skal indeholde en vurdering af påvirkningen fra det konkrete projekt.

Er de samme fejl begået for vindmøllerne, kan de potentielt have haft negative konsekvenser for havbunden, fuglelivet, fisk og pattedyr, som ikke er blevet oplyst til offentligheden, inden der er givet tilladelse til projekterne.

Det skaber usikkerhed om gyldigheden af tilladelserne til de danske havvindmølleparker, der bredt anses som et afgørende instrument i bestræbelserne på at nedbringe de klimaskadelige drivhusgasudledninger.

Konklusion holder ikke

Konservatives Dina Raabjerg kalder både sagen og kritikken fra eksperterne "meget alvorlig".

"Derfor har jeg også selv taget notatet fra Energistyrelsen og sammenlignet det med Energiklagenævnets afgørelse. Og der lægges jo vægt på to vidt forskellige ting," siger hun.

Den omtalte afgørelse er fra 2018, hvor Energiklagenævnet besluttede at ophæve etableringstilladelsen til vindmølleparken Vesterhav Syd, fordi miljøvurderingen ikke levede op til EU’s regler på området.

Fejlen bestod i, at der ikke blev foretaget en miljøkonsekvensvurdering af det konkrete projekt, men i stedet lavet en mere generel "ramme"-undersøgelse af, hvordan projektet potentielt kunne ende med at se ud.

Læs også

I notatet til Folketinget nøjes Energistyrelsen dog med at konstatere, at nævnet alene kritiserede, at den visuelle påvirkning fra det endelige projekt kunne adskille sig fra det, der fremgik af miljøvurderingen.

Afgørelsen er central, fordi styrelsen selv fortæller i notatet, at en række andre vindmølleparker, herunder to af landets største Anholt og Horns Rev 3, er opført efter samme praksis.

"Energiklagenævnet skriver, at de ikke finder det muligt at vurdere det konkrete projekts indvirkning på miljøet, og at proceduren for at give tilladelse ikke er i overensstemmelse med VVM-reglerne og EU-domstolens praksis. Det fremgår bare ikke af notatet fra Energistyrelsen," siger Dina Raabjerg og fortsætter:

"Dermed holder konklusionen i notatet jo ikke. Jeg kan på ret kort tid selv søge Energiklagenævnets afgørelse frem og se, at vi ikke har fået det fulde billede. Og så kan jeg jo ikke stole på det notat, som er sendt til os."

Fakta

Energiklagenævnets afgørelse og Energistyrelsens gengivelse af den

Energiklagenævnet ophævede i 2018 etableringstilladelsen til havvindmølleparken Vesterhav Syd, fordi miljøkonsekvenserne blev vurderet ”ud fra en vurdering af de værst tænkelige påvirkninger inden for en teknisk ramme”.

Det var ”ikke i overensstemmelse med VVM-regelgrundlaget samt den af EU-domstolen udviklede praksis på området,” konkluderede nævnet.

”VVM-redegørelsens beskrivelse af rammeprojektets indvirkninger på det omgivende miljø opfylder ikke forpligtelsen til at vurdere det konkrete projekt” lød det blandt andet i afgørelsen.

Nævnet lagde blandt andet vægt på, at ”det ikke kan udelukkes, at f.eks. valg af et andet opstillingsmønster og/eller type havvindmølle kan have en anden og muligvis større miljømæssig indvirkning”, og at det ikke var muligt at vurdere projektets konsekvenser ”uden nærmere retningslinjer for, hvorledes havvindmøllerne skal opstilles”.

notatet til Folketinget om statens VVM-praksis for havvind skriver Energistyrelsen følgende om Energiklagenævnets afgørelse:

”I Energiklagenævnets afgørelse af 20. december 2018 for Vesterhav Syd kritiserede klagenævnet imidlertid, at den visuelle påvirkning fra det endelige projekt kunne adskille sig fra det, der fremgik af miljøkonsekvensrapporten. Det skyldtes, at opstillingsmønstret for det konkrete og endelige projekt adskilte sig fra opstillingsmønstret i VVM’en, hvilket offentligheden således ikke havde haft mulighed for at kommentere på. Det bemærkes, at Energiklagenævnet ikke kritiserede vurderingerne af øvrige undersøgte miljøforhold i VVM’en.”

”Som følge af afgørelsen gennemførte bygherre supplerende miljøvurderinger for projekterne Vesterhav Nord og Syd samt Kriegers Flak, og der blev gennemført en offentlig høring. Denne supplerende miljøvurderingsproces har ligget til grund for Energistyrelsens etableringstilladelser til projekterne.”

Truer med samråd

K-ordføreren har tidligere i sagen sagt, at partiet har tillid til myndighederne, og at hun ikke tror, at eventuelle fejl er sket med forsæt.

Derfor undrer hun sig også over notatets mangler.

"I det her tilfælde er det klokkeklart, at vi ikke har fået tilstrækkelige informationer, men jeg har svært ved at forstå, hvad årsagen til det skulle være. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke bare lægger sig fladt ned og erkender, at der er sket en fejl," siger Dina Raabjerg.

For Konservative er det derfor også "åbenlyst", at man bliver nødt til at reagere.

"Vi spekulerer i, om vi skal indkalde ministeren i et samråd, eller om vi skal benytte os af andre greb først. Det kunne være at stille et paragraf 20-spørgsmål. Det afhænger også af, hvad mine kollegaer i oppositionen tænker," siger hun.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra klima- og energiminister Lars Aagaard, men han har ikke ønsket at svare på kritikken.

Ministeriet henviser i stedet til de svar, som Energistyrelsen allerede har givet til eksperternes kritik af notatet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dina Myrup Raabjerg

MF (K)
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1996)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024