Modsvar: Regeringens Grøn Vækst er ambitiøs

DOKUMENTATION: De miljøøkonomiske vismænd kritiserer Grøn Vækst for at være uambitiøs. Men den kritik er skæv, mener Lene Espersen (K) og Troels Lund Poulsen (V). Læs deres modsvar her.
De miljøøkonomiske vismænds kritik af Grøn Vækst er helt skæv, mener regeringen.
De miljøøkonomiske vismænds kritik af Grøn Vækst er helt skæv, mener regeringen. Foto: Hasse Ferrold

Vismændene stiller spørgsmålstegn ved, om Grøn Vækst initiativerne er vidtrækkende nok til at opfylde Danmarks EU-forpligtelser, og samtidig kritiseres planen for at være uambitiøs, fordi den kun vil opfylde EU's direktiver. Det kan man godt blive lidt rundtosset af.

Lene Espersen (K) og Troels Lund Poulsen (V)
Hhv. økonomi- og erhvervsminister og miljøminister
Kronik af økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) og miljøminister Troels Lund Poulsen (V):

De miljøøkonomiske vismænd har begået en analyse af regeringens udspil Grøn Vækst. Siden Grøn Vækst blev offentliggjort, har vi taget imod analyser fra landbruget, som mener, at der er tale om alt for skrap kost, og vi har taget imod analyser fra de grønne organisationer, som mener, vi er alt for slappe. Vi er glade for opmærksomheden; det er godt, at væsentlige politiske emner debatteres seriøst i det offentlige rum. I dette tilfælde er vi dog glade på den let forbløffede måde, for vi havde ikke forventet, at formandskabet for Det Miljøøkonomiske Råd ville overse så mange væsentlige elementer af udspillet og dermed nå frem til så skæv en fremstilling.

Allerførst undrer vi os over, at de miljøøkonomiske vismænd ikke med ét ord forholder sig til økonomien - det er vel ikke for meget at forlange af et økonomisk råd? I stedet kritiseres regeringen for at være mindre ambitiøs end Dansk Landbrug, der foreslår udtagning af 50.000 hektar lavbundsarealer imod regeringens 13.000 hektar. Vi kan hertil oplyse, at det koster samfundet ca. 100.000 kroner at udtage en hektar landbrugsjord. Forskellen i forhold til regeringens udspil svarer altså til at udskrive en ekstraregning på 3,7 milliarder kroner - eller cirka halvdelen af den årlige direkte landbrugsstøtte. Og selvom Dansk Landbrug vil udtage mere landbrugsjord, er deres målsætninger for vandmiljøet væsentlig lavere end regeringens - vi vil for eksempel reducere kvælstofbelastningen med 19.000 tons, de vil reducere med 11.000 tons.

Grøn Vækst indeholder indsatser, som skal sikre en reduktion på 19.000 tons kvælstof i vandmiljøet. Det svarer til 1/3 af belastningen i dag og reduktionsmålet er dobbelt så ambitiøst som målsætningen i Vandmiljøplan III. Med Grøn Vækst vil landbrugets belastning i 2015 komme ned på et niveau svarende til det, erhvervet udledte, før industrialiseringen for alvor slog igennem. Det stiller store krav til moderne teknologi, effektive reguleringsinstrumenter og et konkurrencedygtigt erhverv at indfri den målsætning.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024