DMU kan beregne luftkvalitet i hele landet

FORURENING: Danmarks Miljøundersøgelser, DMU, har udviklet modeller, der kan beregne, hvor forurenet luften er på alle adresser i Danmark.

Vi validerer modellerne mod de målinger, som vi har. Og vi gennemfører målinger hele tiden. På den måde kan vi sige noget om, hvor gode vi er til at beregne niveauerne, og det er vi rimelig gode til.

Steen Solvang Jensen
Seniorforsker ved DMU
Luftkvaliteten kan nu kortlægges på en hvilken som helst adresse i Danmark. DMU ved Aarhus Universitet har skabt et informationsværktøj, der kan beregne luftforureningen nu og tre døgn frem eller helt tilbage til 1960.

Steen Solvang Jensen, seniorforsker ved DMU, forklarer, at modellerne er ganske præcise.
"Vi validerer modellerne mod de målinger, som vi har. Og vi gennemfører målinger hele tiden. På den måde kan vi sige noget om, hvor gode vi er til at beregne niveauerne, og det er vi rimelig gode til," siger Steen Solvang Jensen.

DMU har udviklet modellerne til beregning af luftforurening, da måling er meget dyrt og derfor ikke kan lade sig gøre i samme omfang.
"Det ville være astronomisk dyrt. I dette projekt bruger man derfor blot målingerne i forhold til modellerne for at vurdere, hvor gode de er," siger Steen Solvang Jensen.

Målgruppe
Informationsværktøjet er udviklet, så den almindelige borger selv kan tjekke, om luften på en bestemt adresse er forurenet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024