Sådan forbedrer vi biodiversiteten

NATURBESKYTTELSE: Det er ikke lykkedes at indfri målsætningen om at standse tilbagegangen i biodiversiteten i naturen. Tre eksperter giver her deres bud på, hvordan udviklingen vendes.
Skovene spiller en afgørende rolle, hvis biodiversiteten skal forbedres, mener eksperter.
Skovene spiller en afgørende rolle, hvis biodiversiteten skal forbedres, mener eksperter.Foto: colourbox

De største og letteste gevinster ligger utvivlsomt i skovene. For det første er der utroligt mange arter knyttet til gamle træer og dødt ved, og disse arter kan tilgodeses ved at udlægge flere skove som urørte skove.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, DMU
På trods af erklærede målsætninger om at stoppe tilbagegangen i biodiversiteten er dette endnu ikke lykkedes. Altinget har derfor spurgt tre eksperter, hvordan man mest effektivt kunne forbedre biodiversiteten i den danske natur.

Stop kommerciel skovdrift
Professor Carsten Rahbek ved Biologisk Institut på Købehavns Universitet mener, at skovene i højere grad burde få lov til at passe sig selv, således, at gamle træer og dødt ved kunne skabe grobund for mere dyre- og planteliv på jordbunden.

"Et hurtigt konkret tiltag, som man kunne tage, var at stoppe al kommerciel skovdrift i de offentlige skove. Det er nemt, hurtigt, koster ikke noget - og vil være en kæmpe gevinst for dansk natur og biodiversitet," siger han og tilføjer:

"Størstedelen af den danske biodiversitet er tilknyttet skove, der får lov at have gamle træer - og træer der ligger som dødt ved på jordbunden. Den danske stat driver en skovdrift, som generelt ikke er økonomisk rentabel, hvis man tager samtlige udgifter med - og den er hård ved naturen," siger Carsten Rahbek.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024