Små partikler forøger kræftrisiko

LUFTFORURENING: Skadelige partikler fra trafikken forøger borgernes risiko for at få kræft, viser en ny undersøgelse. SF kræver lukkede partikel-filtre på varebiler.
Små skadelige partikler fra trafikken øger danskernes risiko for kræft.
Små skadelige partikler fra trafikken øger danskernes risiko for kræft.
Luftforurening fra trafikken er hvert år skyld i mellem 200-300 tilfælde af lungekræft. Og de borgere, som boede i de mest udsatte områder, havde en langt større risiko for at udvikle kræft end de borgere, der var bosat i de mindst forurenede områder. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som er en af de første danske af sin slags, hvor man har sammenlignet 679 personer, som fik lungekræft i årene 1990 til 2001, med 3481 raske personer.

"Vi havde mere end 4000 deltagere i undersøgelsen, som viser, at de 10 procent, som boede, hvor der var mest luftforurening, havde en 45 procent øget risiko for lungekræft i forhold til den halvdel, som boede, hvor der var mindst luftforurening," siger afdelingsleder Ole Raaschou-Nielsen fra Kræftens Bekæmpelse.

Han fremhæver, at det især er udstødningen fra dieselkøretøjer, som er årsag til udledningen af de skadelige partikler.

"Det er sådan i de danske gader, at hvor der er mange kvælstofiltre, er der også mange partikler. Og vi ved, at partikler kan forårsage skader på cellerne, som kan øge risikoen for, at cellerne omdannes til kræftceller, og dermed starter udviklingen af en kræftsygdom," siger han.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024