DMU: Hurtig indsats hvis fjordene skal reddes

VANDMILJØ: Det haster med at få reduceret kvælstof-tilførslen til fjordene, for hvis først klimaforandringerne sætter ind, bliver det en uoverkommelig opgave at sikre god økologisk tilstand i fjordene, lyder advarslen fra DMU-professor. Han mener ikke, at reduktion af 19.000 ton kvælstof er nok.
Anders Jerking

Det er en balance, som skal tippe over på den anden side, og det er spørgsmålet, om man nogensinde når det, hvis man ikke kommer i gang nu.

Stiig Markager
Professor, DMU
Landbruget trygler om at få udsat vandplanerne, men ud fra et biologisk synspunkt haster det med at gøre en yderligere indsats, hvis den økologiske tilstand i fjordene skal forbedres. Sådan lyder meldingen fra professor Stiig Markager, DMU, Aarhus Universitet.

Han påpeger, at fremtidens klimaforandringer vil sætte fjordene under yderligere pres, og hvis ikke den økologiske tilstand inden er blevet forbedret, så kan det blive uoverkommeligt at sikre vandmiljøet i fjordene. Derfor vil han på det 16. danske havforskermøde, som indledes i dag, argumentere for, at der er brug for en hurtig indsats for at sikre fjordene.

"Man skal hurtigst muligt nedsætte kvælstoftilførslen, hvis man politisk vil have et bedre miljø i fjordene. Fagligt set er det betænkeligt, at man bliver ved med at udsætte det, for man kan udsætte det så lang tid, at man til sidste ikke kan rette tilstanden op," siger han.

Klima presser fjordene 
Tilstanden i de danske fjorde er blevet forværret gennem de seneste hundrede år, og selv om tilførslen af næringsstoffer den seneste årrække er halveret, er den biologiske effekt udeblevet. Der er stadig markant mindre ålegræs og langt færre fladfisk, mens iltsvind er udbredt hver sommer, påpeger Stiig Markager, som understreger, at de forarmede fjorde vil blive endnu mere pressede af klimaforandringerne.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024