Advokater vil have undersøgt randzoner

ADGANG: Det bør undersøges, om adgang til randzonerne er ekspropriation, mener Advokatrådet forud for fredagens førstebehandling af forslaget om at give fri adgang til de kommende randzoner.
Er det ekspropriation, når fødevareministeren vil give befolkningen adgang til randzonerne? Det spørgsmål spiltter Folketinget.
Er det ekspropriation, når fødevareministeren vil give befolkningen adgang til randzonerne? Det spørgsmål spiltter Folketinget.Foto: colourbox
Anders Jerking

Fronterne er trukket skarpt op, når Folketinget fredag skal behandle fødevareministerens forslag om at ændre randzoneloven. Et centralt spørgsmål er, om forslaget har karakter af ekspropriation.

Det var VKO, som sidste år vedtog at etablere 50.000 hektar randzoner, men nu vil Mette Gjerskov (S) ændre loven således, at befolkningen får adgang til randzonerne og således, at det ikke længere bliver muligt at plante energiafgrøder i randzonerne. Det bliver langt fra hilst velkomment af VKO.

Især spørgsmålet om adgang skaber debat. Mette Gjerskov mener, at forslaget blot ligger i forlængelses af naturbeskyttelseslovens regler om fri adgang til udyrkede arealer. Men Landbrugsorganisationerne Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug mener derimod, at forslaget om adgang er et alvorligt indgreb i den private ejendomsret, og at forslaget har karakter af ekspropriation.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024