DOF raser over lækket Tøndermarsk-rapport

FUGLE: Både DOF og Socialdemokraterne raser over en rapport om Tøndermarsken, som Tønder Kommune har lækket. Rapporten anbefaler at skyde ræve, men fraråder yderligere fredning.
Anders Jerking
Endnu inden Miljøministeriets rapport om yderligere fredning af Tøndermarsken er færdig, skaber rapporten strid.

Miljøministeren lovede sidste år Folketinget at undersøge mulighederne for en yderligere fredning af Tøndermarsken for at beskytte det truede fugleliv i området. Rapporten har netop været i høring i Det Rådgivende Udvalg for Tøndermarsken, og tirsdag valgte formanden for udvalget, Bo Jessen (V), helt usædvanligt at lække rapporten.

Det skete i en pressemeddelelse, hvor han samtidig slog fast, at et flertal i rådet bakker om rapportens anbefalinger om at intensivere rævejagten, men ikke at stramme fredningen eller hæve vandstanden (se anbefalingerne nederst i denne artikel).

"Flertallet mener ikke, at der er behov for yderligere stramninger. Med en intensiveret bekæmpelse af rævebestanden og en bedre udnyttelse af de frivillige aftaler om miljøvenlig landbrugsdrift kan vi opnå mindst lige så meget og leve op til vores internationale forpligtelser," siger Bo Jessen, der også er formand for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune.

DOF raser 
Dansk Ornitologisk Forening er rasende. Dels over, at den ufærdige rapport er blevet lækket, dels over rapportens anbefalinger.

Dokumentation

Anbefalinger
Miljøministeriet anbefaler:

1. At den igangværende indsats mod ræv i Tøndermarskområdet fastholdes og styrkes gennem udvikling af samarbejdet med de lokale jagtforeninger.


2. At der fortsat udbydes en MVJ-ordning med henblik på etablering af ændret afvanding på flere arealer i Tøndermarsken.


3. At det gældende regulativ for Tøndermarsken gennem frivillige aftaler søges udnyttet mest muligt med henblik på at opnå mere vand i marsken.


4. At der i videst muligt omfang fortsat følges op på anbefalingerne i redegørelsen fra 2000 om landbrugsdriften og varetagelsen af de landskabelige interesser.


5. At det gode lokale samarbejde mellem Naturstyrelsen, Tønder Kommune og Digelaget for Tøndermarsken videreføres.


6. Yderligere tiltag afventer den handleplan for Natura 2000 området, som Tønder Kommune skal udarbejde på baggrund af den endeligt vedtagne Natura 2000 plan.

Miljøministeriet kan på det foreliggende grundlag ikke anbefale, at der sker stramninger i Tøndermarksloven samt at der foretages vidtgående ændringer af regulativet for Tøndermarsken med henblik på et øget vanddække. Dette af følgende grunde:

7. Ændringer med henblik på at hæve vandstanden som skitseret vil udløse erstatningsbeløb på ca. 12 mio. kr. jf. notat fra Fødevareerhverv samt etableringsomkostninger på ca. 3 mio. kr.

8. Et øget vanddække vil være i strid med de kulturhistoriske hensyn som Tøndermarskloven1 også skal varetage jf. udtalelse fra Kulturarvsstyrelsen.

9. Måltallene for de ynglende vadefugle kan opnås alene ved en effektiv bekæmpelse af ræve i fuglenes yngletid, og som allerede er iværksat indenfor gældende bevillinger.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024