Eksperter undrer sig over vand-virkemidler

VANDPLANER: Eksperter, politikere og landbrug undrer sig over, at stenrev ikke er med som virkemiddel i vandplanerne, selv om forsøg viser, at stenrev er effektive og samtidig gavner naturen.
Etablering af stenrev på bunden af fjorde kan både gavne dyr, planter og landbruget - alligevel er stenrev ikke et virkemiddel i vandplanerne. Det undrer både politikere, eksperter og landbruget.
Etablering af stenrev på bunden af fjorde kan både gavne dyr, planter og landbruget - alligevel er stenrev ikke et virkemiddel i vandplanerne. Det undrer både politikere, eksperter og landbruget.
Anders Jerking
Hvilke virkemidler virker?
Det spørgsmål rejser sig, efter at vandplanerne er blevet offentliggjort. Både eksperter, politikere og Landbrug & Fødevarer er stærkt forundrede over, at gen-etablering af stenrev i fjorde ikke er medtaget som virkemiddel i vandplanerne. Ny forskning viser nemlig, at stenrevene er effektive og samtidig gavnlige for dyre- og plantelivet.

"Vi undrer os virkelig over, at stenrev ikke er med," siger Erik Jørgensen, erhvervspolitisk konsulent i Landbrug & Fødevarer.

Forsøg i Limfjorden 
Spørgsmålet er særligt prækært i forhold til Limfjords-oplandet. Her lægger vandplanerne op til en en kvælstofsreduktion på 46 procent eller næsten 6.000 tons om året. En reduktion, som ifølge områdets borgemestre kan få ødelæggende konsekvenser for landbruget i området. Men det er netop i Limfjorden, at forskere fra DMU og DHI har lavet modelforsøg med at gen-etablere de stenrev, som er blevet ødelagt af blandt andet muslingefiskeri.

Resultatet fra forsøget viser, at to kvadratkilometer-stenrev vil forbedre leveforholdene for bunddyr og planter. Og samtidig vil der efter få år vokse tang, som vil forbedre iltforholdene så meget, at det svarer til en årlig reduktion af 800-1.000 tons kvælstof fra land. Altså en væsentlig del af den planlagte reduktion i fjorden.

Dokumentation
Konklusion fra rapporten

Samlet set kan der på baggrund at de gennemførte modelkørsler, og med de forbehold og antagelser, der ligger til grund, konkluderes følgende:

  • Etablering af stenrev i Løgstør Bredning vil med stor sandsynlighed forbedre iltforholdende ved bunden efter en koloniseringsperiode for makroalger på 2-5 år.
  • Når makroalger på revene er fuldt etablerede, forventes primært i vindsvage somre en betydelig reduktion i den interne N-flux fra sedimentet med en lavere planktonvækst til følge.
  • Hvis der etableres 2 km2, rev forventes en reduceret N-flux svarende til en reduktion i N-tilførslen fra land på 800-1000 tons/år.
  • Et højere iltindhold i bundvandet under vindsvage perioder vil markant forbedre forholdene for bunddyr, deres artsrigdom og biomasse.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024