Gjerskov holder randzone-jura hemmelig

RANDZONER: Regeringen vil ikke fremlægge Kammeradvokatens vurdering af, hvorfor randzonerne ikke er ekspropriation. Det vækker kritik fra Advokatrådet.
Foto: colourbox
Anders Jerking
Landmænd landet over må acceptere, at der ikke er tale om ekspropriation, når de til september skal udlægge 50.000 hektar jord til dyrkningsfrie randzoner. Men de kan ikke få at vide, hvorfor der ikke er tale om ekspropriation. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) fastholder nemlig, at den juridiske vurdering fra Kammeradvokaten er fortrolig.

Hemmelighedskræmmeriet vækker kritik fra både Advokatrådet og oppositionen.

Striden drejer sig om de kommende dyrkningsfrie randzoner, der efter planen skal etableres pr. 1. september. Her er der lagt op til, at lodsejerne skal have en årlig kompensation for de tab, de lider ved ikke at kunne dyrke arealerne. Men både Landbrug & Fødevarer og Advokatrådet mener, at indgrebet er så voldsomt - ikke mindst fordi folk nu også får adgang til arealerne - at der reelt er tale om ekspropriation efter grundlovens §73, således at lodsejerne i stedet for en årlig kompensation bør have en engangserstatning.

Regeringen afviser imidlertid, at der er tale om ekspropriation med henvisning til en vurdering fra Kammeradvokaten.

Advokater kritiserer
Fødevareudvalget har bedt om at se Kammeradvokatens vurderinger, men har måtte nøjes med en sammenfatning. Denne sammenfatning er på Folketingets hjemmeside fortrolig - og dermed ikke tilgængelig. Det vækker kritik i Advokatrådet, som har skrevet til Folketinget om sagen.

I brevet pointerer Advokatrådet, at regeringsgrundlaget indeholder et afsnit om god regeringsførelse og om god lovkvalitet. Her fremgår det, at regeringen vil fremme åbenhed og den parlamentarisk kontrol, samt styrke det vidensgrundlag, som Folketinget har for at lovgive. De fine intentioner harmonerer ikke med hemmelighedskræmmeriet i randzone-sagen, mener Advokatrådet:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024