Grøn erhvervspolitik og bæredygtighed

SF er kommet med en række ambitiøse forslag til, hvordan Danmark bliver førende på miljøområdet, samtidig med der kommer gang i beskæftigelsen. Denne grønne erhvervspolitik skal skabe jobs, innovation og eksportindtægter.
Kristian Lund Pedersen

Udviklingen er gået ned af bakke de seneste tre år til skade for miljø og beskæftigelse. Der er et kæmpe potentiale i at satse på miljø- og energiforskning, som er gået tabt.

Steen Gade (SF)
Folketingskandidat og tidligere direktør i Miljøstyrelsen
SF ønsker, at Danmark skal føre en grøn erhvervspolitik. Derfor fremlagde partiets "grønne fraktion" personificeret ved Jørn Jespersen, Steen Gade og Anne Grete Holmsgaard tirsdag ti forslag til, hvordan Danmark kan føre en miljøpolitik og beskæftigelsespolitik, som vil skabe nye jobs og bedre miljø:

"Vi bliver nødt til at få Danmark på ret køl, efter VK-regeringen nu i 4 fire år har valgt at nedprioritere miljøområdet til skade for dansk forskning og danske arbejdspladser. Med disse forslag vil vi bevise, at et bedre miljø og en øget beskæftigelse godt kan gå hånd i hånd," siger Jørn Jespersen, SFs miljøordfører.


For at nå disse mål vil SF satse massivt på, at Danmark kommer til at gå forrest, når det handler om at forske og udvikle miljøvenlig energiteknologi. SF vil således afsætte 14,7 milliarder kroner frem til 2010 til forskning - ikke mindst i vedvarende energi og miljø. Det skal ske ved via stærke grundbevillinger og flere målrettede bevillinger. Farlige kemikalier og svært nedbrydelige stoffer skal derimod beskattes hårdere.

Udover øget forskning vil SF satse på stærk regulering af miljøstandarder, tidsbegrænsede tilskudsordninger indtil der er skabt et marked, grøn offentlig indkøbspolitik og øget miljøbistand til vækstøkonomier som Kina, Indien og Brasilien.

Dokumentation
SFs forslag til grøn erhvervspolitik:
1. Styrk vidensniveauet - øget forskning via stærke grundbevillinger og flere målrettede bevillinger.

2. Stærk regulering, forpligtende mål og høje standarder.

3. Tidsbegrænsende tilskudsordninger til etablering af markedet - skaber rentabilitet ved småskalaproduktion - aftrappes i takt med markedsmodning.

4. Etabler puljer til ren teknologi/produkter.

5. Høje afgifter på solnedgangsprodukter som ønskes udfaset/minimeret og/eller som fx ikke umiddelbart kan forbydes.

6. Stimulerer større og mere stabil efterspørgsel via grøn, offentlig indkøbspolitik og miljømærkning.

7. Bevidst infrastruktur som skaber førerposition på markedet. Fx kloarkrenovering og renovering af vandforsyning.

8. Opbyg ny miljøbistand i Øst og Syd. Fokus på EUs nærområder og globalt de nye vækstøkonomier.

9. Styrk international efterspørgsel efter miljøteknologi og rene produkter via øget miljødiplomatisk indsats i EU for højere standarder og via internationale forhandlinger i konventioner.

10. Kommunalreformen skal ændres, så der vedtages forpligtende regionale udviklingsplaner på miljø- og arbejdsmarkedsområdet.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024