Debat

Stine Bosse: Det decideret skandaløst, at Parlamentet har afvist lovforslaget om mere bæredygtigt brug af pesticider

Enten er skåltalernes tid forbi, ellers mister vi noget af det dyrebareste vores samfund kan byde på; Naturen og dens mange arter af både dyr og planter, skriver kandidat til Europa-Parlamentsvalget, Stine Bosse (M).

Naturens krise er forårsaget af os mennesker, og nu er det op til os at løse den, skriver Stine Bosse.
Naturens krise er forårsaget af os mennesker, og nu er det op til os at løse den, skriver Stine Bosse.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Stine Bosse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kører du gennem Danmark, er der ingen tvivl om, at vi er et landbrugsland. 

Vi er en nation af korn og afgrøder, som nu dækker i underkanten af to tredjedele af det danske landskab. Det har konsekvenser for naturen. For den danske natur mangler plads og biodiversiteten er i voldsom tilbagegang. 

Alt for mange vilde dyr og planter er i fare for at forsvinde for altid. Godt og vel hver femte art er i fare for at forsvinde fra den danske natur. 

På globalt plan er mere end en million plante- og dyrearter truet af udryddelse. Tabet af plante- og dyrearter har ført til, at store dele af naturens økosystemer til lands og til vands står over for ødelæggelse. Konsekvenserne, hvis det bliver en realitet, er uoverskuelige.

Landbrug truer naturen

Landbruget, som historisk set har været en hjørnesten i vores samfund, er desværre en af de største syndere, når det kommer til tab af natur og biodiversitet.

Intensiv dyrkning og sprøjtegifte har udfordret den vilde natur, og bestøvende insekter, som bier og sommerfugle, er på retræte. Selv mariehønen fortjener at være evigt glad.

Særlig smerteligt er det, når forskning klart slår fast, at tilstedeværelsen af blandt andet bier er med til at øge produktiviteten i landbruget, som samtidig er årsagen til insekternes livskrise. 

Læs også

Naturens krise er forårsaget af os mennesker, og nu er det op til os at løse den – og vi har ikke alverdens tid. 

Desværre er alvoren endnu ikke gået op for alle EU-landene endnu.

I skrivende stund blokerer en snæver kreds af medlemsstater for den vigtige naturgenopretningslov, som EU kunne have vedtaget tidligere på måneden. Det kunne have været et fint skridt på vejen, selvom jeg gerne så, at den tog endnu mere ambitiøst fat.

Vel er tiltag om urørt skov, strandenge, vådområder og ålegræsmarker kærkomment, men der er brug for flere og håndfaste tiltag. 

Lov om naturgenopretning skal vedtages

Det er derfor meget afgørende, at vi efter valget får vedtaget naturgenopretningsloven med ambitiøse og konkrete målsætninger for naturgenopretningen. Det er ikke nok blot at sætte mål. Vi skal også følge dem op med konkret handling, ellers er vi lige vidt.

Enten er skåltalernes tid forbi, ellers mister vi noget af det dyrebareste vores samfund kan byde på; Naturen og dens mange arter af både dyr og planter. 

Temadebat

Hvad topper EU-kandidaternes dagsorden for miljøområdet?

Grønne krav for landbruget og naturgenopretning har den seneste tid skabt debat i EU.

Forud for valget til Europa-Parlamentet spørger Altinget Miljø derfor danske kandidater, hvad der står øverst på deres liste for miljøområdet - og hvordan planerne konkret skal realiseres?

I den forbindelse er det også decideret skandaløst, at Parlamentet har afvist et lovforslag om en mere bæredygtig brug af pesticider i landbruget, der ellers skulle sætte skub i udviklingen væk fra kemisk skadelige pesticider til mere skånsomme biologiske alternativer.

Af den årsag er der et akut behov for at genbesøge den politiske diskussion med håb om at kunne vende udfaldet til et mere fornuftigt et af slagsen. 

Biodiversitetskrisen har ikke kun taget fat på al den natur, vi kan se med det blotte øje. Også under vores blå gulvtæppe er havmiljøet voldsomt presset.

I EU har man allerede besluttet at 30 procent af havnaturen skal være beskyttet, og at ti procent skal være strengt beskyttet for at skabe små, men vigtige lommer på havet som bliver tilført den ilt, det så desperat gisper efter. 

Læs også

Nærringstoffer fra landbruget øger stadig væksten af alger og skaber på den måde iltsvind, overfiskeri udgør stadig en trussel, og ødelæggelser af havbunden pågår stadig, når der fiskes med bundtrawl over hele Europa. 

Derfor kommer vi til at følge implementeringen af EU's biodiversitetsstrategi tæt. Vi kommer til at presse på for en effektiv gennemførelse af den fælles handleplan for et bæredygtigt og robust fiskeri. Med det følger selvfølgelig også et behov for en fælles europæisk udfasning af brundtrawl. 

EU har kræfter til at handle

Naturen har brug for vores handling nu mere end nogensinde før. Vores vilde venner er på kanten af udryddelse. Vi har en chance for at gøre noget nu, og heldigvis er der et handlerum i Europa-Parlamentet. 

Naturen har brug for vores handling nu mere end nogensinde før.

Stine Bosse (M)
Spidskandidat til europaparlamentsvalget

Vi ved, at når vi giver naturen de rette rammer til at finde sig selv igen, er der god og relativ hurtig respons. Det gælder både på land og i havet. 

Se bare havørnene, der på under 30 år er gået fra været ikkeeksisterende i Danmark, til at vi i dag har over 150 ynglepar som følge af en målrettet indsats. 

Det er den vej, vi skal fortsætte ned af. Ikke mindst så mariehønen bliver evigt glad. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Kommende MEP (M), bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024