Debat

Spidskandidat for Konservative: EU spiller en oplagt position i kampen mod tidens miljøproblemer

Miljø er et grænseoverskridende problem, som bedst bliver løst i fællesskab. Netop dér har EU sin berettigelse, skriver Niels Flemming Hansen (K).

Det er simpelthen ikke holdbart, at man bliver udsat for så skadelige stoffer, når man forbruger helt almindelige hverdagsprodukter som stegepander og gummistøvler, skriver Niels Flemming Hansen.
Det er simpelthen ikke holdbart, at man bliver udsat for så skadelige stoffer, når man forbruger helt almindelige hverdagsprodukter som stegepander og gummistøvler, skriver Niels Flemming Hansen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Niels Flemming Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke kun i Danmark, at naturen er truet. Mere end hver sjette fugl er forsvundet i Europa siden 1980'erne, og kun 15 procent af vores dyr og planters levesteder i EU betragtes som værende i god stand. Derfor er miljø også et EU-spørgsmål – og et vigtigt ét af slagsen.

Som konservativ er jeg bundet af generationskontrakten. Jeg mener det virkelig, når jeg siger, at jeg gerne vil give en bedre, grønnere og mere naturskøn verden videre til næste generation. Derfor er der behov for, at vi skruer op for ambitionerne og sætter handling bag ordene i EU.

For naturen og biodiversiteten er helt essentielle, og de skaber de grundlæggende levevilkår for os. Ikke kun frisk luft og rent vand, men også betingelserne for, at vi kan dyrke afgrøder og producere fødevarer. Det kommende europaparlamentsvalg er uhyre vigtigt på mange parametre, og miljøet er bestemt et af dem.

Strengere krav til kemikalier

Det handler først og fremmest om, at vi skal sætte nogle strengere krav til brugen af farlige og hormonforstyrrende kemikalier i EU. Børn og unge skal ikke udsættes for flere kemikalier end allerhøjest nødvendigt.

Derfor har vi allerede foreslået et nationalt PFAS-forbud i forbrugerprodukter. Jeg mener, at vi bør gøre det samme i EU. Det er simpelthen ikke holdbart, at man bliver udsat for så skadelige stoffer, når man forbruger helt almindelige hverdagsprodukter som stegepander og gummistøvler.

Læs også

Det er også afgørende, at vi får styr på vores vand.

Vi bør sætte skrappere krav til fiskeri og havmiljø og sætte bindende mål for havmiljøets tilstand, så vi kan få et bæredygtigt fiskeri, der tager højde for vores natur og biodiversitet.

Jeg mener også, at vi skal revidere havstrategidirektivet i en mere ambitiøs retning og sikre, at det bliver implementeret af alle medlemslande, så vi kan få en endnu bedre beskyttelse af vandmiljøet i hele EU. Hvis vi skal have ren samvittighed i EU, skal vi også have rent vand.

Miljøproblemer kæder EU sammen

Jeg vil også kæmpe for, at vi fremmer den cirkulære økonomi. Vi kan og skal udnytte vores materialer og ressourcer bedre.

Der er igangsat en handlingsplan, men der mangler bindende mål for eksempelvis nedbringelsen af affald og materialeforbrug. Det arbejde er oplagt at tage fat på i den kommende periode. 

Alle EU's medlemslande er nødt til at tage miljøet alvorligt.

Niels Flemming Hansen (K)
Spidskanidat, europaparlamentsvalget

Miljøet betyder nemlig noget for vores naboer også.

Det er et punkt, hvor EU har en oplagt rolle at spille. For miljø er også et grænseoverskridende problem, som vi bedst løser i fællesskab. Det er netop der, at EU har sin berettigelse.

Alle EU's medlemslande er nødt til at tage miljøet alvorligt.

Jeg vil kæmpe for, at miljø og klima kommer højt på dagsordenen i EU. Det er nemlig en grundpille i konservativ tankegang, at vi handler med omtanke for de kommende generationer.

Vi skal give en bedre verden videre, end vi modtog. En bæredygtig verden, hvor der kan dyrkes grøntsager, fanges fisk, bades i rene fjorde og selvfølgelig drikkes rent vand fra hanen. En verden, hvor dyr og planter trives, og naturen blomstrer.

Vi skal give en verden videre, hvor man ikke bliver udsat for alskens farlige kemikalier, når man bruger helt almindelige produkter. Det skylder vi de kommende generationer.

Temadebat

Hvad topper EU-kandidaternes dagsorden for miljøområdet?

Grønne krav for landbruget og naturgenopretning har den seneste tid skabt debat i EU.

Forud for valget til Europa-Parlamentet spørger Altinget Miljø derfor danske kandidater, hvad der står øverst på deres liste for miljøområdet - og hvordan planerne konkret skal realiseres?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Flemming Hansen

Kommende MEP (K), afgående MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024