Debat

Spidskandidat for Radikale: EU skal prioritere den grønne omstilling på linje med militær oprustning

På trods af tidens store fokus på sikkerhedspolitik må vi ikke glemme den galoperende natur- og biodiversitetskrise, som på ingen måde er på tilbagetog, skriver Sigrid Friis Frederiksen (R).

Vi har for nyligt fået indblik i, at den grønne omstilling angiveligt ikke er en del af EU-ledernes strategi for 2024 til 2029. Det fremgår af et læk, som Information afdækkede. Jeg begriber ikke, hvis det er sandt, skriver Sigrid Friis Frederiksen.
Vi har for nyligt fået indblik i, at den grønne omstilling angiveligt ikke er en del af EU-ledernes strategi for 2024 til 2029. Det fremgår af et læk, som Information afdækkede. Jeg begriber ikke, hvis det er sandt, skriver Sigrid Friis Frederiksen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Sigrid Friis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når der 9. juni er Europa-Parlamentsvalg, bliver det et uhyre vigtigt et af slagsen.

Valget falder midt i en tid, hvor der er krig i Europa og ude i verden, hvor menneskerettigheder er under pres, og hvor vi står med en klima- og miljøkrise, der ikke bliver løst af sig selv.

Der er intet, der står højere på min politiske dagsorden for de kommende fem år, end kampen for et grønnere Europa. For miljøet, klimaet, naturen og biodiversiteten. At arbejde for fælles lovgivning, så vi kan bevare og genoprette natur og biodiversitet. At styrke samarbejdet og hæve ambitionerne for Europas miljø.

For jeg tror på, at den stærkeste oprustning, vi kan gennemføre de kommende år – sammen med den militære – er at forcere den grønne omstilling. Investere i den.

Beskyt Europas natur

For tiden fylder de usikre tider og sikkerhedspolitikken meget. Det er heller ikke uden grund. Men vi må for alt i verden ikke glemme den galoperende natur- og biodiversitetskrise, der har eksisteret i årevis, og som på ingen måde er på tilbagetog. Tværtimod.

Derfor vil jeg kæmpe for et bæredygtigt Europa, der værner om vores natur og miljø. Et Europa, der beskytter os mod kemikalier i vores mad, tøj og drikkevand. Et Europa, der sikrer biodiversitet, et grønnere landbrug og en mere cirkulær økonomi, der værner om vores dyrebare ressourcer.

Læs også

Vi har for nyligt fået indblik i, at den grønne omstilling angiveligt ikke er en del af EU-ledernes strategi for 2024 til 2029. Det fremgår af et læk, som Information afdækkede. Jeg begriber ikke, hvis det er sandt.

'En stærk, velstående og demokratisk Union' er den overordnede titel på strategiudkastet, der er renset for grønne prioriteringer og fokus på natur og miljø. Det burde ellers være åbenlyst for enhver, at Europa bliver mere "stærkt" og "velstående", hvis vi prioriterer og investerer i den grønne omstilling.

For naturen i Europa drager fordel af lovgivning fra EU. Flere gode handlingsplaner og direktiver er allerede godt i gang.

EU's ressourcer skal bruges klogt

Noget af det, der står øverst på min miljø-ønskeseddel, er cirkulær økonomi. At vi bruger de ressourcer, vi har så klogt som muligt.

Netop det fremlagde Kommissionen i 2020 en handlingsplan for med over 30 indsatsområder, som er med til at sikre udvikling af bæredygtige produkter og cirkularitet i produktionsprocesser, styrke forbrugerens rolle og reducere affald.

Vi skal have den grønne omstilling til at lykkes.

Sigrid Friis Frederiksen (R)
Spidskandidat, europaparlamentsvalg

Handlingsplanen har siden ført til en række vigtige direktiver, der kommer netop vores miljø til gode.

Det er godt, at EU allerede er i gang og retningen er rigtig, men det kan også kun gå for langsomt. Vi skal have sat endnu flere retningslinjer.

Udover cirkulær økonomi står implementeringen af EU's Green Deal højt på to do-listen for alle, der har store ambitioner for det grønne Europa. Green Deal er den europæiske grønne pagt, der skal være med til at sørge for, at EU bliver det første klimaneutrale kontinent. 

Ligesom det gælder for handlingsplanen for cirkulær økonomi, har EU med Green Deal sat vigtige og ambitiøse mål. Men de er intet værd, hvis ikke de bliver til virkelighed. Green Deal må ikke blive en sovepude eller en undskyldning for ikke at sætte nye initiativer i søen. 

Retningslinjer realiserer ideer

Samtidig er handlingsplaner og mål ikke nok. Vi er i EU nødt til at udstikke ambitiøse retningslinjer, som landene skal følge. Ellers bliver det hele netop på tegnebrættet. 

Virkeligheden er samtidig, at når vi skal lovgive for 500 millioner mennesker på tværs af 27 lande, er det til tider det muliges kunst.

Temadebat

Hvad topper EU-kandidaternes dagsorden for miljøområdet?

Grønne krav for landbruget og naturgenopretning har den seneste tid skabt debat i EU.

Forud for valget til Europa-Parlamentet spørger Altinget Miljø derfor danske kandidater, hvad der står øverst på deres liste for miljøområdet - og hvordan planerne konkret skal realiseres?

Det så vi blandt andet med aftalen om 50 procent reducering af pesticidforbruget frem mod 2030.

En aftale, der skulle have været på plads, men endte med at blive forkastet, da nogle mente, den ikke gik langt nok og andre mente, den gik for langt.

Så strander den politiske proces.

Det er helt katastrofalt, da vi ved, at pesticider skader både natur og miljø. Se bare, hvordan både drikkevand, vandløb, søer, fjorde og havmiljø lider under forurening fra eksempelvis pesticider fra landbruget. 

Pesticid-sagen er et godt eksempel på, at det betyder noget, hvem danskerne sender til Bruxelles 9. juni. Der er politikere og partier, der skubber på og skaber grønne resultater - og der er andre, der forhaler, forkaster og udvander de grønne initiativer. Vi skal have den grønne omstilling til at lykkes.

Erhvervslivet råber efter den. De kommende generationer råber efter den. Jeg vil kæmpe for den.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigrid Friis

Kommende MEP (R), politisk konsulent, Dansk Fjernvarme, forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024