Pesticid-afgift skal evalueres om fire år

AFGIFT: Et stort flertal i Folketinget vedtog tirsdag den nye pesticid-afgift. Regeringen vil evaluere afgiften efter fire år. VK frygter, at afgiften bliver dyrere end beregnet for landbruget.
Anders Jerking
Efter årelangt tilløb vedtog et stort flertal i Folketinget tirsdag en ny pesticidafgift, der skal gøre de mest miljøskadelige sprøjtemidler dyrere.

Forslaget var en del af VKO's Grøn Vækst-aftale, men blev først fremsat som lovforslag i dette forår. Tirsdag blev loven vedtaget af alle partier på nær Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Landbruget og den borgerlige opposition har været bekymrede for, at afgiften ville få uheldige konsekvenser for specielle afgrøder og kartofler, hvor det er vanskeligt at erstatte sprøjtemidler med mindre skadelige alternativer. På grund af den bekymring er der lavet en særlig ordning for kartoffelavlere - ligesom skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) lover at evaluere loven.

"Regeringen giver tilsagn om, at der gennemføres en revision af omlægningen af pesticidafgiften 4 år efter lovens ikrafttræden. Der overføres 5 mio. kr. årligt til Kartoffelafgiftsfonden i 4 år, indtil revision af loven er gennemført," skriver ministeren således i betænkningen til lovforslaget.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024