Thor P: Klima penge trækkes ikke tilbage

NYHED: Finansministeren forsikrer, at han ikke vil kræve de afsatte 450 mio. kroner til løsning af basisårsproblemet på CO2-området tilbage.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Basisårsproblemet

Som de andre lande bliver Danmarks reduktionsforpligtelse (21 pct - verdens højeste)i forhold til Kyotoaftalen udregnet i forhold til CO2-udslippet i 1990. 

Danmark havde i midlertid dette år et usædvaneligt lille udslip af CO2,  fordi store mængder regn i Norge betød, at Danmark købte løs af billig norsk vandkraft-el, og lod så de danske kulkraftværker køre på lavt blus. 

Den i forvejen store reduktionsforpligtelse rammer derfor ekstra hårdt. Danmark forsøger at blive kompenseret for denne skævhed. På EU-plan er har man dog ikke besluttet sig for, om man skal kompensere Danmark på grund af basisårsproblemet. 

Når der i løbet af næste år kommer en afklaring på, om EU ønsker at kompensere Danmark for det såkaldte basisårsproblem på klimaområdet, bliver det klart, om de 450 mio. kroner, som regeringen har afsat på næste års finanslov til at løse problemet, kommer i brug.

Bliver Danmark kompenseret 100 pct., og der ikke bliver brug for pengene, så bliver pengene på miljøområdet.

Det slog finansministeren fast under fremlæggelsen af regeringens forslag til finansloven for 2008. Spørgsmålet er interessant, da finansministeren ofte bliver beskyldt for ikke at ville prioritere miljø- og klimaområdet, ligesom at penge ikke stod som "afsat" men som "reserverede".

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024