EL: Regeringens kommission sikrer ikke et opgør med fattigdom
DEBAT: Regeringens ydelseskommission blander tingene sammen i stedet for at have det klare formål at sikre et opgør med fattigdom, skriver beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez (EL).
Af Victoria Velasquez (EL)
Beskæftigelsesordfører
Når julen nærmer sig, bliver modsætningerne i vores samfund tegnet op. Selv glæder jeg mig til julen, også selv om jeg kan huske, at nogle jule kunne være lidt svære som barn.
Skilsmisse, arbejdsløshed, en presset økonomi og andre problemer kan fylde, men her er det vigtigt, at det er de voksne, der træder i karakter som forældre, og at man ikke som barn skal have ondt i maven over, om enderne kan mødes.
Vi lever i et af verdens rigeste samfund. Vi har råd til at sikre, at der er de nødvendige rammer til, at de voksne – uagtet arbejdsløshed og sygdom – kan træde til og sikre, at alle børn kan få en god jul uden fattigdom og afsavn.
Jeg får ofte henvendelser fra mennesker, som er i en desperat økonomisk situation.
Victoria Velasquez (EL)
Beskæftigelsesordfører
Derfor har jeg også været en af de hårdeste kritikere af regeringens kommissorium for Ydelseskommissionen. Socialdemokratiet har talt deres forslag op til at skulle være løsningen på det afsavn, som alt for mange mennesker oplever i disse dage. Desværre var det en æske, der var tom.
I løbet af det sidste tiår er antallet af fattige mennesker vokset i Danmark. Uanset om vi måler det på den ene eller anden måde. Særligt har den tidligere, borgerlige regerings fattigdomsydelser – kontanthjælp, 225-timersreglen og integrationsydelsen – betydet et skred mod fattigdommens kælder. 64.500 børn er faktuelt fattige og det samme antal voksne.
Langt væk fra det rette samfund
Jeg får ofte henvendelser fra mennesker, som er i en desperat økonomisk situation, fordi de er blevet syge eller er ramt af 225-timersreglen. Mennesker, hvis eneste fejl er, at de ikke kan arbejde eller ikke kan finde et job, bliver hårdt ramt.
Nogle familier mister hele den ene ægtefælles ydelse, fordi de ikke kan finde 225 timers arbejde. Andre har ingen ydelse, fordi ægtefællen har et arbejde.
Forældrene bliver ekstremt pressede økonomisk, og selv om de gør alt for, at deres børn ikke skal lide afsavn, så kan det ikke lade sig gøre. Jeg kan huske, da jeg som barn ikke fortalte om det, som jeg tolkede som udgiftstunge aktiviteter i folkeskoletiden, fordi jeg ikke ville sætte mine forældre i et økonomisk dilemma.
De ting kunne undværes, men når jeg taler med forældre, der ikke køber deres nødvendige medicin eller selv undværer et måltid for, at børnene kan få mad eller andre basale nødvendigheder, så er vi simpelthen gået for langt væk fra det samfund, som jeg tror, at de fleste af os ønsker at have.
Det er jo særlig slemt her op til jul, hvor alle andre børn og voksne skruer op for forbrugsfesten. Så opleves fattigdommen ikke bare materielt, men også skamfuldt og ekskluderende.
Kommission blander tingene sammen
Derfor har det været meget vigtigt for mig og Enhedslisten at få taget et opgør med fattigdomsydelserne og få dem afskaffet så hurtigt som muligt. Det vil den socialdemokratiske regering desværre ikke.
Regeringen vil hellere have en ydelseskommission, som blander tingene sammen, i stedet for at have det klare formål at sikre et opgør med fattigdom. Det er ikke i orden, når vi har lovet at gøre noget ved ulighed og fattigdom.
Vi fik aftalt et særligt børnetilskud, som vil hjælpe nogle tusinde af de fattige børnefamilier. Det er jeg glad for, da ethvert skridt betyder meget for dem, som får lidt flere penge.
Det ændrer dog ikke ved, at vi i Enhedslisten knokler benhårdt for, at fattigdomsydelserne skal afskaffes. Det handler ikke kun om de syge og arbejdsløse. Det handler om trygheden for hele vores arbejdsmarked. Der skal handles, og det kan kun gå for langsomt.
Jeg har den grundlæggende tilgang, at ingen skal være fattige, hverken børn eller voksne. Det er alene et politisk valg, om vores samfund har et socialt sikkerhedsnet, som sikrer alle mennesker en økonomisk tryghed.
Det er kun i de ultraliberale loger, at man tror på, at mennesker selv vælger at være på kontanthjælp og dermed være fattige. Selv de kan da ikke påstå, at børnene har noget valg.
Den største julegave, som børnenes statsminister, Mette Frederiksen (S), kan give alle børnene af kontanthjælpsmodtagere, er et løfte om en fremtid uden fattigdom. Vi i Enhedslisten er klar til, at det ikke kun forbliver på ønskelisten, men at det bliver opfyldt.