Psykiatri Plus: Psykiatrien har desperat brug for et nationalt råd
DEBAT: Psykiatrien mangler retning. For at rette op på den skæve udvikling må vi samle kræfterne fra forskellige grupper i samfundet i et råd, så vi kan finde den rette kurs, skriver Henrik Sven Sørensen.
Af Henrik Sven Sørensen
Administrerende direktør i Psykiatri Plus
Meget lovende hedder regeringens nye plan for psykiatrien ”Vi løfter i fællesskab”.
Men desværre består fællesskabet ikke af ret mange - primært af offentlige behandlere og institutioner.
Vi bør én gang for alle sikre, at psykiatrien i Danmark bliver bragt på rette kurs, hvor vi i stedet for flere mennesker med en psykisk sygdom får færre.
Vi skal alle samle os omkring den syge folkesjæl og vise, at der er vej ud af mørket og den mentale deroute.
Den indsats kræver en folkelig kraft, ejerskab og alle gode idéer på bordet. Derfor skal der oprettes et fælles nationalt råd med fokus på psykiatri.
Løsningen kommer ikke fra det nuværende psykiatriske system med dets rigide diagnoser og økonomiske kassetænkning. Det etablerede behandlingssystem virker forvirret, presset og defensivt.
Henrik Sven Sørensen
Direktør i Psykiatri Plus
Rådet skal udstikke kursen inden for et område, hvor eksperterne klør sig stadigt mere rådvilde i håret.
Gør op med rigide diagnoser og økonomiske kassetænkning
Indrømmet. Psykiatrien er ikke et nemt område. Der er mange ubesvarede spørgsmål.
Hvad gør vi ved det stigende antal psykisk syge, der oven i deres psykisk sygdom har et stofmisbrug, og psykofarmaka og narkotiske stoffer roder rundt i et farligt mix i deres hjerner?
Hvad gør vi ved det stigende antal udadreagerende borgere, der i deres psykose sætter politiet på prøve hver dag i hele landet?
Hvad gør vi ved de mennesker med en psykisk sygdom, der ikke mener, de er syge, og afviser behandling?
Er den bedste behandling for en psykisk sygdom indlæggelse på et sygehus?
Disse og mange flere spørgsmål kræver svar.
Fra vores ståsted i den private socialpsykiatri kan vi se et offentligt system, der ikke har svarene.
Løsningen kommer ikke fra det nuværende psykiatriske system med dets rigide diagnoser og økonomiske kassetænkning. Det etablerede psykiatriske behandlingssystem virker forvirret, presset og defensivt.
Ud af boksen
Vi er derfor nødt til at tænke ud af boksen.
Beslutningstagerne skal inspireres, inden de tager de tunge beslutninger. Her kunne et råd med mange forskellige medlemmer være en vejleder og national mentor inden for psykiatrien.
I rådet skal der være repræsentanter fra psykiatribrugernes NGO’er (borgere og pårørende), organisationer som Det Sociale Netværk, Bedre Psykiatri, Sind, ”En af os” og andre.
Der skal også være sundhedspersonale (læger, sygeplejersker, sosu-assistenter), kommuner, regioner, private aktører, relevante forsknings- og uddannelsesinstitutioner og eksperter.
Og så må der gerne være nogle uden for det etablerede system, der har flere af de skæve idéer. Det kunne eksempelvis være fra hjemløse-organisationen SAND.
Politikerne skal følge pejlemærkerne
Det nationale råd skal undersøge, inspirere og sætte nogle pejlemærker, som politikerne skal tage højde for, inden love, bekendtgørelser og retningslinjer til psykiatrien bliver formuleret og praksis.
Hvert år skal rådet udgive en rapport med status og anbefalinger, og så skal det løbende komme med anbefalinger til indsatsen inden for psykisk sygdom.
På den måde sikrer vi os, at arbejdet ikke slutter, men begynder med dette udspil til gavn for den gruppe af mennesker, som meget nemt kan være eller er en af os selv eller en ægtefælle, ens børn eller venner.
En folkesag
Lad os gøre psykiatrien til folkesag, hvor vi kan se og tro på forbedringer.
For ti år siden tænkte folk dødsdom og ingen kur, når de hørte ordet ”cancer”.
Det gør ingen i dag. Nu er det sandsynligt at blive rask.
Det giver håb, som hjælper så meget på helingen. Lad os gøre det samme med diagnoserne inden for psykiatrien.
Alle kan få det bedre. Lad et nationalt råd være det, der samler os alle og viser vejen.