Debat

EVA: Epx'en skal prioritere et trygt læringsmiljø, der giver plads til forskellige veje og faglige interesser

For at imødekomme en bred elevgruppe med forskellige behov skal epx’en have fokus på både de unges faglige og sociale trivsel. Særligt fire faktorer er vigtige for et motiverende og trivselsfremmende miljø på epx, skriver Kristine Hecksher, Sara Hach og Camilla Thorgaard.

Vi kan pege på fire væsentlige opmærksomhedspunkter, der vil kunne styrke elevernes trivsel, skriver Kristine Hecksher, Sara Hach og Camilla Thorgaard.
Vi kan pege på fire væsentlige opmærksomhedspunkter, der vil kunne styrke elevernes trivsel, skriver Kristine Hecksher, Sara Hach og Camilla Thorgaard.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Kristine Hecksher
Camilla Thorgaard
Sara Hach
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nu hvor regeringen har præsenteret sit udspil om den nye ungdomsuddannelse, epx’en, bliver gætterierne erstattet af den vigtige debat om, hvordan vi kan komme i mål med de høje ambitioner for uddannelsen.

Der lægges op til, at epx’en bliver åben for alle unge, der har bestået folkeskolens afgangseksamen med et gennemsnit på mindst to, mens der indføres et karakterkrav på seks til stx og hhx.

På epx vil vi møde en bred gruppe elever – fra dem, der ser frem til at blive en del af et fagligt fællesskab til dem, der er skoletrætte og usikre på deres fremtidige vej. Vi vil finde elever, der ellers ville have valgt 10. klasse, samt mange med særlige behov, som i dag for eksempel tager hf på VUC.

Læs også

Et erklæret mål med epx’en er at skabe et uddannelsestilbud, der matcher de unges behov. Og en af de største udfordringer bliver at skabe en uddannelse, der skal samle en bred og mangfoldig elevgruppe, som tidligere var spredt ud på forskellige typer ungdomsuddannelser og 10. klasse. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i at prioritere elevernes faglige og sociale trivsel på uddannelsen.

Vi kan pege på fire væsentlige opmærksomhedspunkter, der vil kunne styrke elevernes trivsel:

Plads til forskellige veje

Mange unge i 8. og 9. klasse oplever et stort pres over at skulle vælge en ungdomsuddannelse, og usikkerheden om fremtidigt erhverv følger dem ofte ind på ungdomsuddannelsen.

Epx skal formå at skabe en ny balance mellem det almenfaglige og det praksisrettede.

Kristine Hecksher, Sara Hach og Camilla Thorgaard

Derfor bør epx’en skabe et trygt miljø, hvor eleverne kan afsøge forskellige veje uden at blive presset til at træffe et for tidligt valg af specifikke uddannelsesretninger.

Det er derfor vigtigt at fastholde en af ambitionerne med epx om at give eleverne mulighed for at stifte bekendtskab med forskellige former for professioner og fagligheder på uddannelsen.

Det skal være med til at udvide deres viden og horisont og hjælpe dem med at træffe valg om deres fremtidige karriere og blive motiveret af andre typer af faglighed, end de kender fra skolen eller hjemmefra.

Prioriter motiveret faglighed

Epx skal formå at skabe en ny balance mellem det almenfaglige og det praksisrettede på uddannelsen, så alle elever – uanset deres baggrund – bliver fagligt inspirerede og engagerede i undervisningen.

Læs også

Det kræver nytænkning og nyudvikling, når det kommer til undervisningens indhold og form.

Derfor bliver det også helt centralt, at lærerne, der vil møde ind med meget forskellige faglige baggrunde, får tid til at udvikle en ny fagprofession for undervisningen på epx.

Fællesskab og kontinuitet

I udspillet om epx lægges der op til stor fleksibilitet og individuel tilpasning, hvilket kan være en styrke for mange elever og hjælpe med afklaringsprocesser.

Der bliver behov for, at epx-uddannelsen får en systematisk og fælles tilgang.

Kristine Hecksher, Sara Hach og Camilla Thorgaard

Men erfaringerne fra både erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser viser, at trygge og stabile fællesskaber er en vigtig faktor for elevernes trivsel og motivation.

Kontinuitet, for eksempel i form af faste klasser, og sociale aktiviteter kan gøre eleverne motiverede for at gennemføre deres uddannelse.  

Elever med særlige behov

Der er generelt sket en stigning fra 11 procent til 24 procent af andelen af 15-årige, der har mindst en dokumenteret funktionsnedsættelse, i perioden fra 1994-2024, og vi kan godt forvente, at andelen af unge, som har brug for særlig støtte, vil være særlig høj på epx.

EVA’s undersøgelser viser, at den specialpædagogiske støtte – SPS – gør en reel forskel for de elevers trivsel og forebygger frafald, men også at det er vigtigt, hvordan institutionerne prioriterer og håndterer støtten.

Der bliver behov for, at epx-uddannelsen får en systematisk og fælles tilgang til, hvordan elever med særlige behov identificeres og støttes bedst mulig.

Den nye epx har en ambition om at favne bredt og få mange forskellige elever til at trives. For at komme i mål med den ambition må vi udforme uddannelsen med udgangspunkt i viden om, hvad der skaber faglig og social trivsel for de elever, der får deres hverdag på skolerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine Hecksher

Chefkonsulent, ungdomsuddannelse, Danmarks Evalueringsinstitut
cand.comm. (Roskilde Uni. 1999)

Camilla Thorgaard

Områdechef for ungdomsuddannelser, Danmarks Evalueringsinstitut
cand.scient.soc. (Københavns Uni, 2005), fhv. chefkonsulent, Danmarks Evalueringsinstitut

Sara Hach

Seniorkonsulent, Danmarks Evalueringsinstitut
cand.scient.soc (Københavns Universitet 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024