11.000 vælgererklæringer til Riskær på to måneder: ”Det er uden fortilfælde”
UNDERSKRIFTER: Klaus Riskær Pedersen har indsamlet mere end halvdelen af de 20.109 vælgererklæringer, der er et krav for at blive opstillingsberettiget. Det er imponerende, at det er gået så stærkt, siger valgekspert.
Emma Qvirin Holst
JournalistEfter lige knap to måneder er Klaus Riskær Pedersen allerede halvvejs med sin indsamling af de underskrifter, der skal give ham en plads på stemmesedlen til folketingsvalget.
Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets oversigt over digitale vælgererklæringer, der er blevet opdateret mandag, har Klaus Riskær Pedersen som parti indsamlet 11.261 erklæringer.
Det er mere end halvdelen af de 20.109, der kræves for at blive erklæret opstillingsberettiget til Folketinget.
Men på trods af sin hurtige start mangler han stadig det sidste seje træk, før han kan vide sig sikker på, at der kommer til at stå Klaus Riskær Pedersen på stemmesedlen. Det siger valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.
- Klaus Riskær Pedersen: 11.261
- Stram Kurs: 2.958
- Veganerpartiet: 2.035
- Nationalpartiet: 2.005
- Feministisk Initiativ: 922
”Vi har også set med andre nye partier som for eksempel Alternativet, at det gik meget hurtigt i starten, og så er de sidste underskrifter faktisk de sværeste at få ind,” siger han og fortsætter:
”Så selvom det er meget imponerende og uden fortilfælde, at det er gået så stærkt, kan han ikke være sikker på, at han kan nå helt i mål.”
Han skal ikke afskrives
Men hvad er chancerne for valg til Folketinget, hvis det lykkes for Klaus Riskær Pedersen at få alle 20.109 vælgererklæringer i hus? Han vil kun kunne stille op i en storkreds, og her vil han formentlig først og fremmest gå efter at få et kredsmandat, siger Kasper Møller Hansen.
”Og der har han den fordel, at han er en kendt person. Men han skal have cirka 20.000 stemmer i en storkreds for at blive valgt. Det vil sige, at alle de underskrifter, han har samlet ind på landsplan, skal konverteres til stemmer i en storkreds,” tilføjer valgforskeren.
Men det er ikke et usandsynligt scenarie, for hvis Klaus Riskær Pedersen først bliver erklæret opstillingsberettiget, vil han samtidig opnå en ny eksponering. Han vil nemlig blive inddraget i alle meningsmålinger og få en plads i partilederrunderne hos DR og TV 2 på lige fod med hvilket som helst andet opstillingsberettiget parti.
”Man skal ikke afskrive ham, hvis han når at få samlet de 20.000 underskrifter ind,” siger Kasper Møller Hansen.
Riskær spår sig selv gode chancer
Manden bag partiet, Klaus Riskær Pedersen, tror selv på, at han har gode chancer for at få samlet de sidste underskrifter ind. Det afhænger blot af, hvornår statsminister Lars Løkke Rasmussen ender med at udskrive valg til Folketinget.
”Det bliver lidt et tidsspørgsmål. Støtten til partiet er meget jævn, og der har ikke været nogen pukler. Jeg får 100 til 300 erklæringer om dagen, afhængigt af hvornår på ugen det er og humøret hos folk. Hvis interessen fortsat er der, vil det lykkes,” siger Klaus Riskær Pedersen og tilføjer:
”Jeg tror på nogle virale effekter, og at det stille og roligt vil køre på plads, hvis jeg har tiden til det.”
Han ser den hurtige opbakning til sit parti som et udtryk for, at hans politiske projekt og blandt andet ønsket om et opgør med det nuværende skattesystem har vundet gehør i befolkningen.
”En vælgererklæring er noget, en borger laver med en del bøvl, hvor de blandt andet skal igennem NemID og alle mulige andre snubletråde. Mit indtryk er derfor, at når over 11.000 har taget det valg, er det, fordi det ligger dem på sinde, at der altså skal ske et eller andet,” siger Klaus Riskær Pedersen.
Finte kan have givet bedre start
De 11.261 vælgererklæringer er et markant spring fra sidst, listen blev opdateret i december. Her havde Klaus Riskær Pedersen ifølge TV 2 fået 4.267 underskrifter.
I den forbindelse kom det også frem, at han omgik den normale procedure for indsamling af underskrifter, fordi han ledte folk til NemID-siden, lige så snart de havde tilkendegivet, at de gerne ville støtte ham. Reglerne siger ellers, at man først må gøre det efter syv dage, fordi folk skal have en betænkningstid.
Den finte kan være en af forklaringerne på, at han har fået en hurtigere start end normalt, siger Kasper Møller Hansen.
”Det har betydet, at han kan have fået en lidt hurtigere start, end man ellers kunne,” siger han og tilføjer:
”Men selvfølgelig har han også lavet et stort stykke arbejde, og han er kendt i forvejen.”
Klaus Riskær Pedersen siger til Altinget, at der var tale om en fejl med det system, han gjorde brug af, og det er blevet rettet, således at der nu går syv dage, inden interesserede bliver ledt videre til NemID-siden.
De partier, der ikke allerede er valgt til Folketinget, skal melde sig til Økonomi- og Indenrigsministeriet senest 15 dage inden valgdagen, og på det tidspunkt skal partiet være blevet opstillingsberettiget.
Det kommende folketingsvalg skal senest afholdes 17. juni i år.