Messerschmidt truede med at nedlægge veto. Nu kan DF ikke svare på, om partiet vil hæve pensionsalderen

Dansk Folkeparti kan ikke sige, om partiet vil stemme ja eller nej til at hæve pensionsalderen til 70 år, når Folketinget skal stemme om sagen i starten af det nye år.

Morten Messerschmidt truede med at opsige velfærdsforliget. Nu kan Dansk Folkeparti ikke svare på, om de vil stemme for at hæve pensionsalderen til februar.
Morten Messerschmidt truede med at opsige velfærdsforliget. Nu kan Dansk Folkeparti ikke svare på, om de vil stemme for at hæve pensionsalderen til februar.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Til februar skal Folketinget stemme om at hæve pensionsalderen til 70 år i 2040.  

Mens samtlige blå partier – inklusiv Danmarksdemokraterne – ventes at stemme for, kan Dansk Folkeparti ikke oplyse, om partiet er parat til at hæve pensionsalderen yderligere.

"Det er ikke et spørgsmål, vi har diskuteret i denne valgperiode," skriver finansordfører Peter Kofod i et svar til Altinget. 

Så sent som sidste år truede partiformand Morten Messerschmidt ellers med at stemme nej til forhøjelsen i 2025 i et interview med Berlingske.

Her slog han fast, at Dansk Folkeparti ville opsige Velfærdsforliget fra 2006, som er den politiske aftale, der regulerer stigningen i danskernes pensionsalder, hvis ikke regeringen droppede sine daværende planer om at skære i seniorpensionen for nedslidte og gik med til at stoppe den stigende pensionsalder ved 70 år.

"Medmindre vi får de andre partier overbevist om en ny retning, der skaber et mere rummeligt og tåleligt arbejdsmarked, stemmer vi ikke for – og så vil vi ikke være med i aftalen mere," lød det fra partiformand Morten Messerschmidt.

Sådan reguleres pensionsalderen i dag

Den stigende pensionsalder er en del af velfærdsforliget fra 2006.

Dengang besluttede et flertal med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale at indføre en automatik, der regulerer pensionsalderen i takt med danskernes levetid stiger.

Aftalen pålægger forligspartierne at hæve pensionsalderen med ét år hvert femte år, såfremt den gennemsnitlige levetid i befolkningen stiger.

Første afstemning fandt sted i 2015, hvor partierne indgik det gældende forlig om levetidsindeksering på baggrund af velfærdsforliget.

Februar er næste gang, der skal vedtages en ny og højere pensionsalder. Her skal Folketinget stemme om at hæve pensionsalderen til 70 år med virkning fra 2040. 

Ingen yderligere kommentarer

Allerede få måneder efter Messerschmidts trussel droppede regeringen sine planer om at skære i seniorpensionen.

I august i år præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) sit omdiskuterede forslag om, at pensionsalderen fra næste år ikke længere skal stige automatisk for alle.

"I vores øjne kan man ikke bare blive ved og ved med at sige, at folk skal arbejde et år længere – og derfor er vores klare melding, at aftalen skal genforhandles," sagde hun i et interview med Berlingske.

Men det er altså uvist, om det er nok til, at regeringen kan regne med Dansk Folkepartis mandater til næste års afstemning.

Det har ikke været muligt for Altinget at få yderligere kommentarer til sagen fra hverken Peter Kofod eller fra partiets presseafdeling.

Læs også

Pensionsalderen blev senest hævet til 69 år i december 2020 under den socialdemokratiske etparti-regering, hvor Peter Hummelgaard sad som beskæftigelsesminister. 

Dengang stemte Dansk Folkeparti for en hævelse af pensionsalderen, mens Enhedslisten, SF og Alternativet stemte imod.

SF har siden meddelt, at partiet i 2025 er parat til at stemme ja til at hæve pensionsalderen til 70 år, hvis regeringen freder den nuværende Arne- og seniorpension.  

Danmarksdemokraterne oplyser, at de også vil stemme for. Der er altså fortsat et stort flertal for at hæve den formelle pensionsalder til 70 år.

Det mener partierne

Mens partierne endnu ikke lagt sig fast på, hvordan pensionsalderen skal reguleres efter næste år, står det klart, at SVM-regeringen til februar vil hæve den til 70 år i 2040.

Her ventes Konservative, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Danmarksdemokraterne at stemme for, mens Enhedslisten, Alternativet og formentlig også SF vil stemme imod. 

Ved den seneste afstemning i 2020 om at hæve pensionsalderen stemte partierne således:

For: 79 mandater (S, V, DF, R, K, NB og LA)

Imod: 18 mandater (SF, EL, ALT og folketingsmedlemmer uden for grupperne)

Hverken for eller imod: 0 mandater
 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024