EU langer ud efter dansk fraflytterskat

SKATTELOV: Europa-Kommissionen kræver, at Danmark ændrer skattelovgivningen. Eksperter spår Danmark ringe chancer for at få medhold, hvis sagen ender ved EU-Domstolen.
Foto: www.colourbox.com
Michael Hjøllund
EU-Kommissionen har givet Danmark en frist på to måneder til at ændre landets regler om exitbeskatning på aktier. Som lovgivningen ser ud i dag, strider den danske praksis mod EU's principper om fri bevægelighed og etableringsfrihed. Det mener Kommissionen.

Tvisten går på, hvornår man skal betale skat af sine aktier, hvis man flytter ud af landet. Danmark mener, at skatten skal betales løbende efter fraflytninig, blandt andet når man modtager udbytte af aktierne. EU mener derimod, at betalingen først skal ske, når aktierne sælges.

Retter Danmark ikke ind, er næste sanktionsmulighed at hive Danmark for EU-Domstolen.

Ringe muligheder for dansk medhold
Ender sagen om exitbeskatning ved domstolen, bliver det op ad bakke for Danmark. Det vurderer to skatteeksperter.

"Jeg mener, at de danske regler strider mod EU-retten. Derfor mener jeg også, at Danmark formentlig vil tabe," siger Daniel Bergstein, skatterådgiver ved revisionsfirmaet KPMG.

Fakta
Sådan har forløbet om exitbeskatningen været indtil nu

2005: SF's Morten Homann stiller §20 spørgsmål, om smuthuller i den eksisterende skattelovgivning.

2008: Stramning af avancebeskatningsloven kommer i høring. Fagfolk advarer om, at stramning af exitbeskatningen kan være på kant med EU-retten. Loven, med stramninger, vedtages alligevel.

2010: Kommissionen henvender sig første gang med kritik af den danske lovgivning. I et notat affejer Skatteministeriet kritikken.

2013: Kommissionen henvender sig for anden gang. Denne gang med en såkaldt begrundet udtalelse. Danmark får to måneder til at ændre skattelovgivningen, så den kommer i tråd med EU-retten. Det afviser Danmark.


Kilde: ft.dk

Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved CBS, er enig. Han henviser blandt andet til, at EU-Domstolen tidligere i to omgange har afgjort sager om exitbeskatning, der endte med at gå imod medlemslandene. I disse sager var der tale om beskatning af selskaber, men ifølge Søren Friis Hansen er problemstillingen den samme.

Daniel Bergstein understreger dog, at Danmark stadig kan nå at rette skattereglerne til, så man undgår en domstolssag. Han henviser i øvrigt til, at der i sagens natur altid er en del usikkerheder forbundet med at spå om udfaldet af en proces ved EU-Domstolen.

Stort set alle høringsparter sagde, at der var store EU-retlige problemer ved dette her, men det afviste man fuldstændig

Daniel Bergstein
Skatterådgiver, KMPG

Danmark var advaret
I 2008 skærpede Danmark sin lov om exit-beskatning som et led i en strammere kurs over for smuthuller i skattelovgivningen. Da lovstramningen var i høring i 2008, kom der en række advarsler fra blandt andet Advokatrådet, om at de nye regler kunne komme på kant med EU.

"Stort set alle høringsparter sagde, at der var store EU-retlige problemer ved dette her, men det afviste man fuldstændig," forklarer Daniel Bergstein.

Også Skatteministeriet selv har tidligere advaret mod, at strammere regler ville kunne føre Danmark på kant med EU's regler. Det fremgår af et §20-spørgsmål fra 2005, hvor SF's Martin Homann spurgte ind til konkrete smuthuller i den daværende lovgivning.

I svaret peger ministeriet på, at EU-Domstolen tidligere har dømt stramme fraflytningsregler til at være i strid med EU-retten.

Kovending i ministeriets argumentation.
Da Kommissionen i 2010 første gang rettede henvendelse til Danmark og pegede på, at de danske regler kunne stride mod EU's principper, var Skatteministeriet dog kommet på andre tanker. Det fremgår af et notat til Europaudvalget, der omhandler Kommissionens henvendelse.

De elementer, som de tidligere havde konkluderet, ville være på kant med EU-retten, var nu ikke længere et problem. Danmark var ikke på kant med EU-lovgivningen.

Den modstridende argumentation til trods er der ifølge professor Søren Friis Hansen ikke noget underligt i, at Danmark endnu ikke har rettet sig efter Kommissionens ønsker.

"Det er jo et forløb, vi har set, hver gang der er kørt en skattesag for EU-Domstolen mod Danmark. Der har man hver gang - lige indtil dommen er faldet - fastholdt, at der ikke er noget problem i," siger han.

Altinget.dk har forsøgt at få en kommentar fra skatteminister Holger K. Nielsen. Dette har ikke været muligt, men Skatteministeriet oplyser, at der ikke er nogen aktuelle planer om at ændre i den eksisterende lovgivning.

Dokumentation

Sagen om den danske fraflytterskat

EU-Kommissionen har ved såkaldt begrundet udtalelse den 24. januar 2013 givet Danmark to måneder til at ændre reglerne om fraflytningsskat.

Reglerne gælder for personer, som vil flytte fra Danmark til et andet EU-land.

Tvisten, der har været undervejs, siden Kommissionen første gang rettede henvendelse til den danske regering i 2010, drejer sig om den såkaldte exitbeskatning på aktier. Reglerne betyder, at den skat, som beregnes af urealiserede aktieavancer, når en person flytter fra Danmark, kan opkræves, før aktierne bliver solgt. Normalt beskattes personers aktier først, når disse sælges.

Netop tidspunktet for, hvornår betalingen af fraflytterskatten falder, er det afgørende punkt for EU-Kommissionen. I 2006 fastslog EU-Domstolen nemlig, at en person, der flytter fra et land, ikke skal betale skat af sine aktier, før han sælger dem.

Som de danske regler er i dag, får man i praksis henstand fra at betale fraflytterskatten.
Dermed bliver fraflytterskatten, efter man er flyttet, til en skattegæld.

Det særlige er dog, at skatten ikke kun forfalder, hvis du sælger dine aktier, men også hvis du tager udbytter ud løbende. På den måde kan en person kræves at betale af på den skat, der skyldes ved fraflytning, inden aktierne er solgt.

Den stramning af loven, der i praksis er en løbende opkrævning af skatten, før aktierne sælges, strider mod EU's principper om fri bevægelighed og etableringsfrihed, der er anført i traktaterne, lyder det fra Kommissionen.

Et af Skatteministeriets argumenter for, at de danske exit-regler er i orden, er, at når man modtager udbytte, så kan det sammenlignes med, at aktien falder i værdi. Derfor skal det beskattes, så man ikke ender med at betale for lidt i skat.

Lige nu kører der ved EU-Domstolen en lignende sag om exit-beskatning af selskaber. Her har to tidligere domme dømt medlemslande til at ændre deres lovgivning om exit-skat.
Ifølge eksperter er denne sag parallel med sagen om exitbeskatning af personer, og dermed bliver det svært for Danmark at få medhold ved en eventuel domstolssag.

Kilde: Altinget.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024