Moderaterne får påbud af Arbejdstilsynet: "Arbejdet udsætter ansatte for en sundhedsmæssig risiko"

Partiet Moderaterne modtager nu flere påbud fra Arbejdstilsynet efter tilsynsbesøg i starten af september. Der er tale om "bagtalelse, nedværdigende kommentarer om andres faglige kompetencer og bidrag, udseende, fremtoning, alder, personlige/private forhold, og påklædning," skriver tilsynet.

Det var tilbage i slutningen af august, at <a href="https://www.bt.dk/politik/klamme-kommentarer-tyrannisk-kultur-og-chikane-af-kvinder-nu-fortaeller-ansatte-om" target="_blank" rel="noopener">BT kunne berette om en "tyrannisk kultur" på Moderaternes kontorer på Christiansborg.</a>
Det var tilbage i slutningen af august, at BT kunne berette om en "tyrannisk kultur" på Moderaternes kontorer på Christiansborg.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Der har været en "sundhedsmæssig risiko" ved at gå på arbejde i Moderaternes sekretariat. Det vurderer Arbejdstilsynet, der nu løfter pegefingeren over for partiet.

Det fremgår af tilsynets rapport om arbejdsforholdene i Moderaterne, som Altinget og flere andre medier, herunder Ekstra Bladet og DR, har fået aktindsigt i.

Moderaternes sekretariat har ifølge Arbejdstilsynet ikke "planlagt arbejdet sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt".

"Vi vurderer derfor samlet, at arbejdet i Moderaternes sekretariat udsætter ansatte for en sundhedsmæssig risiko. Utilstrækkelig forebyggelse af problemer med krænkende handlinger, herunder mobning, øger ansattes risiko for at få stress og stressrelaterede sygdomme som for eksempel angst, depression og hjertekarsygdomme samt for i nogle tilfælde at udvikle posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD)," skriver tilsynet.

Det fører nu til, at Arbejdstilsynet kommer med flere påbud til partiet.

Arbejdstilsynet var på besøg hos partiet over tre dage i starten af september, og det er på baggrund af disse tilsynsbesøg samt en efterfølgende høring, at Arbejdstilsynet nu kommer med påbuddene. 

Læs også

Påbud skal sikre ansattes sikkerhed

Det første påbud sker på baggrund af, at Arbejdstilsynet har vurderet om "problemer med krænkende handlinger, herunder mobning, er til stede i arbejdet, og hvordan virksomheden har forsøgt at forebygge problemerne".

På baggrund af det har partiet fået et påbud.

"Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så krænkende handlinger i form af mobning og anden nedværdigende adfærd, ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt. Det skal I gøre i forbindelse med arbejdet i Moderaternes Sekretariat," skriver Arbejdstilsynet i sin afgørelse.

Dette påbud skal være efterkommet senest 15. januar 2025. 

Læs også

Bagtalelse og nedværdigende kommentarer

Baggrunden for det første påbud er, at Arbejdstilsynet vurderer følgende:

"Vi vurderer, at arbejdet i Moderaternes sekretariat ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Der er risiko for, at problemer med krænkende handlinger i arbejdet, herunder i form af mobning, kan forringe ansattes fysiske eller psykiske sundhed på kort eller lang sigt."

Det begrunder tilsynet blandt andet med, at der "forekommer aktuelt krænkende handlinger i alle dele af sekretariatet".

Der er tale om "bagtalelse, nedværdigende kommentarer om andres faglige kompetencer og bidrag, udseende, fremtoning, alder, personlige/private forhold, og påklædning".

Det fremgår ligeledes, at adfærden "forekommer for eksempel i forbindelse med faglige bidrag på møder, hvor de ansatte oplever sig hånet og latterliggjort, idet der bliver vendt øjne og gestikuleret voldsomt, ligesom de ansatte bliver afbrudt, nedstirret og får sendt intimiderende blikke".

I rapporten begrunder Arbejdstilsynet også påbuddet med, at "de krænkende handlinger er i et vist omfang forekommet siden oprettelsen af sekretariatet og i stigende omfang over det seneste år med en eskalering de seneste tre måneder".

Læs også

Påbud om arbejdspladsvurdering

Men det er ikke det eneste påbud, som Moderaterne har fået.

"Virksomheden påbydes at sikre, at der gennemføres en arbejdspladsvurdering af arbejdsmiljøet på arbejdspladsen," skriver Arbejdstilsynet i sit andet påbud til partiet.

Et lignende påbud har virksomheden Moderaterne Folketingsgruppen fået.

Disse påbud skal være efterkommet senest 8. januar 2025.

Påbuddene begrundes med, at det ved tilsynsbesøgene i starten af september "blev oplyst, at der i Moderaterne ikke er gennemført en arbejdspladsvurdering".

Det fremgår dog af rapporten fra Arbejdstilsynet, at Moderaterne i et høringssvar til rapporten har oplyst, at en arbejdspladsvurdering er godkendt i arbejdsmiljøorganisationen og udsendt 18. september til medarbejdere i sekretariatet.

"Det er imidlertid Arbejdstilsynets vurdering, at der er grundlag for påbuddet om at gennemføre en arbejdspladsvurdering, da arbejdspladsvurderingen hos Moderaterne endnu ikke er fuldt ud gennemført," skriver Arbejdstilsynet, som tilføjer: 

"Arbejdstilsynet har lagt vægt på, at det den 14. oktober 2024 er oplyst telefonisk, at der er udsendt en arbejdspladsvurdering til alle ansatte og udarbejdet en samlet svarrapport på baggrund af de ansattes besvarelser, men at virksomheden endnu ikke har udarbejdet en skriftlig handlingsplan til løsning af arbejdsmiljøproblemerne." 

Læs også

"Tyrannisk kultur"

Det var tilbage i slutningen af august, at BT kunne berette om en "tyrannisk kultur" på Moderaternes kontorer på Christiansborg.

Og efter et langt krisemøde 2. september mødte partiformand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, pressen og fortalte, at man ville tilkoble en erhvervspsykolog til partiet, samt at man ville iværksætte en whistleblower-ordning.

Siden da har sagen udviklet sig. Det har blandt andet betydet, at medstifter af Moderaterne og folketingsmedlem Jeppe Søe valgte at melde sig ud 5. september.

Den 23. september valgte Moderaterne at fyre flere medarbejdere i det politiske sekretariat, og efter et par dage valgte også partisekretær Kirsten Munch Andersen at forlade partiet

Altinget forsøger at få en kommentar fra Moderaterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jeppe Søe

MF (løsgænger), journalist og foredragsholder
journalist

Kirsten Munch Andersen

Partisekretær, Moderaterne
cand.merc.jur. (Handelshøjskolen i København 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024