Raske patienter fylder på hovedstadens hospitaler

SUNDHED: Trods politisk bevågenhed stiger antallet af dage, færdigbehandlede patienter befinder sig i senge på Region Hovedstadens hospitaler.

Raske patienter tilbragte i 2014 flere dage som indlagte på hospitaler i Region Hovedstaden end i 2013.
Raske patienter tilbragte i 2014 flere dage som indlagte på hospitaler i Region Hovedstaden end i 2013.Foto: modelfoto
Kim RosenkildeOle Nikolaj Møbjerg ToftCecilie Gormsen

Siden 2010 er det stort set ikke lykkedes at nedbringe antallet af dage, færdigbehandlede patienter optager senge på landets sygehuse.

Fakta
Kommunernes indsats

Hovedparten af kommunerne i Region Hovedstaden har i løbet af 2014 og 2015 igangsat en række nye initiativer, som skal være med til at bringe antallet af raske borgere på hospitalerne ned.

Få overblik over kommunernes nye indsatser i 2014 og 2015.



Kilde: KKR Hovedstaden

Tværtimod skete der en stigning fra 2013 til 2014 i Region Hovedstaden, som uden sammenligning er det sted i landet, hvor problemet er mest udbredt. Det viser nye tal fra Sundhedsministeriet.

Typisk er der tale om ældre patienter, som ifølge sygehusvæsnets læger er parate til at blive udskrevet, men som må vente på, at deres hjemkommune kan tilbyde det rette tilbud om støtte og omsorg.

Umiddelbart er der ikke tale om et storby-fænomen. Omkring andre større byer som Aarhus, Odense og Aalborg har man relativt få antal dage med færdigbehandlede patienter.

Og man vil aldrig helt kunne undgå at have færdigbehandlede patienter liggende på hospitalerne i et vist omfang, understreger professor i sundhedsøkonomi hos Kora Jakob Kjellberg.

”Men alle andre steder end i hovedstaden er der styr på det. Niveauet i hovedstaden er helt uacceptabelt. Det kan kun betegnes som slendrian fra kommunernes side,” siger han.

Han bakkes op af professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen, der kalder tallene "usædvanligt høje".

Dårlig ide på den lange bane
Aktuelt betaler en kommune omkring 1.900 kroner til regionerne, for hver dag en færdigmeldt patient bliver liggende på et sygehus. Og det er muligvis for lidt i forhold til at give kommunerne et klart økonomisk incitament til at tage de færdigbehandlede patienter hjem, siger Jakob Kjellberg.

Ballerup Kommune havde i 2013 og 2014 det højeste antal færdigbehandlingsdage i landet. Det skyldes ifølge kommunens direktør med ansvar for social og sundhed, Mette Vaaben Mortensen, både konkrete forhold i Ballerup Kommune og generelle vilkår i Region Hovedstaden.

Hun er helt på det rene med, at det i mange tilfælde kan være en billigere løsning for en kommune at lade en borger blive på hospitalet. Men det er en meget kortsigtet betragtning, understreger hun.

Og nok så afgørende giver det langt ringere kvalitet og dårlige oplevelser for borgerne. Derfor vil hun hellere sikre, at borgerne kommer hjem til en indsats i kommunen.

”Hvis man ser på den rene økonomi, så er det klart, at det er den billigste løsning. Men vi kommer til at betale tifold tilbage, fordi vores borgere bliver dårligere af at ligge på et hospital, hvor de ikke genoptrænes. Så på den lange bane er der rigtig dårlig økonomi i at lade en borger ligge,” siger Mette Vaaben Mortensen.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Færdigbehandlingsdage

Antallet af dage beregnes som antal kalenderdage mellem to datoer (hvis dato for registrering af færdigbehandling er den samme som udskrivningsdato er antallet 0).

Færdigbehandlede patienter er patienter, som efter lægelig vurdering er færdigbehandlet. Det vil sige, behandling er afsluttet, eller
indlæggelse er ikke en forudsætning for den videre behandling.

Sygehusets administrative opgaver er desuden udført i et sådant omfang, at disse ikke er til hinder for, at kommunen kan
hjemtage patienten.

Kilde: Landspatientregisteret, Statens Serum Institut


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024