Danskerne vil have færre asylansøgere

MENINGSMÅLING: Stemningen er skiftet markant siden efteråret, og et klart flertal ønsker nu, at Danmark skal modtage et mindre antal asylansøgere end i dag. 

Sandholmlejren er stadig omdrejningspunktet for mange asylansøgere, der kun er vokset i antal siden efteråret.<br>
Sandholmlejren er stadig omdrejningspunktet for mange asylansøgere, der kun er vokset i antal siden efteråret.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Erik HolsteinCecilie Gormsen

Der er sket i skifte i folkestemningen, når det gælder spørgsmålet om, hvor mange asylansøgere, Danmark skal tage.

Det fremgår af en ny Norstat-måling foretaget for Altinget, hvor svarpersonerne skal tage stilling til, hvor mange asylansøgere Danmark bør modtage. Og resultatet er klart:

57 procent mener, vi skal tage imod færre asylansøgere, 26 procent ser det nuværende antal som passende, mens kun ti procent mener, vi bør tage flere end i dag.

Det er et mærkbart skifte i forhold til den seneste Norstat-måling fra slutningen af oktober. Her mente 45 procent, at antallet af asylansøgere var for højt, mens 47 procent mente, at antallet enten var passende eller for lavt. Det hører med til historien, at man i efteråret kalkulerede med 15.000 asylansøgere som året før, mens vi nu ved, at tallet landede omkring 21.000 asylanter i 2015.

Flere S-strammere
Norstat-målingen viser, at det især er de socialdemokratiske vælgere, der har ændret holdning. Mens det i oktober kun var 29 procent af S-vælgere, der ønskede færre asylansøgere, er det nu over halvdelen, nemlig 53 procent.

32 procent mener, at antallet er passende, mens 11 procent vil have, at Danmark tager flere asylansøgere. 

Politisk ordfører Nicolai Wammen glæder sig over udviklingen i det socialdemokratiske vælgerkorps.

"Men vi står i en helt ekstraordinær situation. Det er vigtigt at hjælpe mennesker i nød, men samtidig anerkender vi, at antallet betyder noget. Det er derfor, vi har støttet en række stramninger," siger den socialdemokratiske politiske ordfører Nicolai Wammen.

(Artiklen fortsættes under grafen)

Alternativ drejning
Vender man sig mod ”den humanistiske fløj ”eller slapperfløjen”, er der også sket en vis ændring: Således vil næsten hver tredje vælger fra Enhedslisten og Alternativet nu have et mindre antal asylansøgere til Danmark.

”Forklaringen er selvfølgelig, at der er kommet så mange asylansøgere nu, at det i folks bevidsthed er blevet uhåndterligt,” siger Alternativets integrationsordfører Ulla Sandbæk og fortæller, at hun er dybt uenig i regeringens asylstramninger, der blev vedtaget tirsdag.

Hun lægger dog samtidig distance til den tyske og svenske model:

”Sverige og Tyskland har handlet i forhold til deres etik og har ligefrem gået ud over deres konventionsforpligtelser. Det ville mit hjerte egentlig gerne, men det har vist sig at være for meget. Danmark skal ikke gøre sig til en magnet for asylansøgere, men vi skal overholde konventionerne, siger Ulla Sandbæk.”

Se alle partiernes undertal og læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Hvad er din holdning til antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark?

  Alle
Danmark bør modtage flere asylansøgere end i dag 10%
Antallet er passende, som det er i dag. 26%
Danmark bør modtage færre asylansøgere end i dag. 57%
Ved ikke 7%

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 11. januar til 17. januar 2016.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024