Snit af målinger: Rød blok kan tælle til 90 uden Alternativet
RISBJERGSNIT: Oppositionens føring er nu så stor, at Mette Frederiksen (S) på ingen måde har brug for Uffe Elbæk og co.s mandater. Men meget tyder på, at Radikale ender med at volde S-formanden større problemer end Alternativet, siger Altingets politiske kommentator.
Emma Qvirin Holst
JournalistSelv hvis Alternativet gør alvor af at trække sine mandater ud af ligningen efter folketingsvalget, vil resten af oppositionen stadig få et flertal af Folketingets 179 mandater.
Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten står nemlig til at få 90 mandater tilsammen, hvis der var valg i dag.
Det viser det kvalitetsvægtede snit af april måneds meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.
Ifølge snittet vil Alternativet få seks mandater, mens blå blok samlet set står til blot 79.
Alternativets formand, Uffe Elbæk, meldte sig kort tid før sommerferien sidste år på banen som statsministerkandidat og meddelte samtidig, at Alternativet ”vil trække sine mandater ud af ligningen” og vil hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen.
Det blev især mødt med kritik af Socialdemokratiet og resten af oppositionen, der frygter en situation, hvor rød blok ikke vil få 90 mandater uden Alternativet, og hvor Løkke dermed kan fortsætte som statsminister, fordi der ikke er et flertal imod ham i Folketinget.
Selvom der er udsigt til, at S-formanden ikke skal bøvle med Alternativet, når der skal findes et flertal efter folketingsvalget, er der stadig ikke lagt op til, at hun vil få nemt ved at danne en regering, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
”Det er ikke længere urealistisk med et valgresultat, hvor Mette Frederiksen har flertal uden Alternativet. Spørgsmålet er så, hvor meget det hjælper hende. Som tingene har udviklet sig, ville det være bedre for Socialdemokraterne at have flertal uden Radikale.”
Radikale har siden nytår stillet en række krav til Socialdemokratiet, som ifølge Erik Holstein vil være umulige for Mette Frederiksen at opfylde, hvis hun samtidig skal bevare sin troværdighed.
”Det gælder kravet om at gøre op med paradigmeskiftet, kravet om enten at hæve pensionsalderen eller åbne for mere udenlandsk arbejdskraft – og senest kravet om at følge en entydig EU-positiv linje,” siger Erik Holstein.
Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, hvor du også kan læse Erik Holsteins vurdering af, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen stadig har en chance for at vinde det kommende folketingsvalg.