Minister forventer igen hård kritik af Nordisk Ministerråds milliardregnskab

Nordisk Ministerråd har i mere end to år kæmpet med rod i regnskaber og bogføring. Den danske minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen, forventer hård kritik fra Rigsrevisionen af ministerrådets 2020-regnskab, der fremlægges i denne uge.

Andreas Krog

Når Flemming Møller Mortensen (S) og de øvrige ministre for nordisk samarbejde fra Norge, Sverige, Finland og Island i denne uge mødes i København i Nordisk Ministerråd, så bliver det ikke kun til skåltaler om behovet for øget nordisk samarbejde. 

Det bliver også for at gennemgå og diskutere en beretning fra den danske rigsrevision om Nordisk Ministerråds 2020-regnskab. Beretningen ventes at indeholde en alvorlig kritik af blandt andet regnskabsprocedurerne og økonomiadministrationen i ministerrådet. 

Det fremgår af en skriftlig beretning om det nordiske samarbejde, som Flemming Møller Mortensen fremlagde for Folketinget i starten af oktober. 

Tredje år i træk

Det vil være tredje år i træk, at Nordisk Ministerråd får hug for sin bogføring af sit regnskab med udgifter for knap en milliard kroner om året. Og det langt fra tilfredsstillende, mener ministeren.

“Lige nøjagtig rod i administrationen og økonomien passer slet ikke til en nordisk kultur. Så vi kommer til at følge op på det. Og jeg håber, vi finder en helt anden god gænge hurtigt,” sagde Flemming Møller Mortensen, minister for nordisk samarbejde, ved en debat om beretningen om det nordiske samarbejde i folketingssalen i midten af oktober.

{{factbox:93852:R}}For at komme problemerne til livs pålagde medlemslandene tidligere i år Nordisk Ministerråds sekretariat ikke at indgå kontrakter med samarbejdspartnere om støtte til nye projekter, før der var bedre styr på kontrollen. (Se boks til højre).

Opretholde troværdighed

Under debatten i folketingssalen kom flere partier med kritik af, at der stadig ikke er styr på tingene.

“For at kunne bevare og opretholde troværdigheden omkring Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd, så er det afgørende, at der kommer styr på disse ting, samt at der strammes op på interne procedurer, således at disse fejl ikke ender med at blive et strukturelt problem, der bider sig fast,” sagde Liselott Blixt, ordfører for nordisk samarbejde hos Dansk Folkeparti, der fik opbakning fra den anden side af folketingssalen i form af Enhedslistens Christian Juhl.

“Det er efter min mening en skandale, der har stået på de seneste halvandet år med bogføringen og den økonomiske administration i Nordisk Ministerråd og kulturfonden. Det er et sort kapitel, som vi forhåbentlig aldrig nogensinde kommer tilbage til,” fastslog Christian Juhl.

Tilbageholdte støtte 

Problemerne startede, da et fejlbehæftet regnskabsprogram fik den danske rigsrevision - som har påtaget sig opgaven med at revidere Nordisk Ministerråd, Nordisk Råd og Nordisk Kulturfonds regnskaber - blev bekymret for rigtigheden af 2018-regnskaberne. Det fik Danmark til at tilbageholde 22 millioner kroner af den årlige støtte på mere end 200 millioner kroner.

{{factbox:93854:L}}Et revisionsfirma finkæmmede bilagene og fandt kun mindre fejl. Danmark frigav herefter de tilbageholdte støttekroner. (Se boks til venstre) 

Udbedre fejl

Problemerne fortsatte dog, da Nordisk Ministerråd den 1. maj 2019 overgik til et nyt økonomisystem. 

Implementeringen har været mere problemfyldt end forudset. Det har blandt andet betydet, at Nordisk Ministerråds sekretariat i høj grad har brugt sine ressourcer på at implementere og udbedre fejl i det nye system frem for at sikre den daglige styring af økonomien og regnskabet. 

Konsekvensen af denne prioritering har været, at Nordisk Ministerråd ikke har haft en korrekt bogføring og ikke har et sikkert grundlag for løbende at styre sin økonomi. 

For fejlbehæftet til offentliggørelse

2019-regnskabet skulle være afleveret til Rigsrevisionen senest den 15. februar 2020. Rigsrevisionen fik dog først det endelige regnskab i september samme år. Og i oktober 2020 besluttede Rigsrevisionen at forkaste 2019-regnskabet og ikke godkende det i det man gav en såkaldt “afkræftende konklusion”. 

Det skyldtes blandt andet, at Rigsrevisionen konstaterede væsentlige regnskabsmæssige fejl i 19 ud af 42 gennemgåede projekter.

“Vi har konstateret en lang række mangler og fejl i det leverede regnskabsmateriale,” skrev Rigsrevisionen i sin beretning om 2019-regnskabet, der aldrig er blevet offentliggjort.

Regnskabet var for fejlbehæftet til at det gav mening at offentliggøre det, oplyser Nordisk Ministerråd til Altinget.

Flere fejl

I arbejdet med 2020-regnskabet viste der sig flere fejl, og sekretariatet for Nordisk Ministerråd har først i juni 2021 afleveret regnskabet til Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen oplyser overfor Altinget, at man har afsluttet sin gennemgang af 2020-regnskabet og afleveret en beretning, som vil blive fremlagt på Nordisk Ministerråds møde i denne uge.

{{factbox:93865:C}}

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), næstformand, Dansk Kulturinstituts bestyrelse, klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024