Anmeldelse af 
Lars Aarup

5 A'er: Ny, skarp debatbog går i kødet på andelsbevægelsen

Hans Jacob Petersens velformulerede bog er et overlagt "spark i bollerne" til andelsbevægelsen. Den bør være pensum for enhver journalist, der interesserer sig for landbruget og den grønne omstilling, skriver Lars Aarup i sin anmeldelse.

Den grønne omstilling til planteproduktion frem for dyrehold levnes heller ikke mange chancer i Hans Jacob Petersens bog og efterlader det danske landbrug som en udgave af Jurassic Park, hvor andels-dinosaurerne holdes kunstigt i live, mens udviklingen overhaler os højre og venstre om, skriver Lars Aarup.
Den grønne omstilling til planteproduktion frem for dyrehold levnes heller ikke mange chancer i Hans Jacob Petersens bog og efterlader det danske landbrug som en udgave af Jurassic Park, hvor andels-dinosaurerne holdes kunstigt i live, mens udviklingen overhaler os højre og venstre om, skriver Lars Aarup.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Lars Aarup
Når enighed gør svag – Den danske landbrugsfortælling til tælling
Hans Jacob Petersen
Forlaget Eftermiddag, 156 sider

 

Dansk landbrugs historie om den hårdarbejdede bonde, der i pagt med naturen udgør en af grundpillerne i Danmarks økonomi og eksport, er rodfæstet gennem mere end 150 år.

Andelsgiganter som Arla, DLG og Danish Crown står med deres milliardomsætninger som lysende eksempler på andelsbevægelsens succes: Storskala produktion, hvor producenterne i fællesskab ejerproduktionsmidlerne og deler overskuddet.

Men det er en illusion, skriver forfatteren Hans Jacob Petersen, der som drengen i Kejserens nye klæder står og råber: ”Men han har jo ikke noget på.”

Hans Jacob Petersen, der selv var bonde og har fulgt faget i en menneskealder, lægger ikke fingrene imellem i denne lille og skarpe debatbog.

Lars Aarup
Fhv. kommunikationsdirektør, Coop Amba

Tværtimod mener han, at den danske andelsmodel forstenet, forgældet og forældet. Den er udygtigt ledet og skyld i en overudnyttelse af naturressourcerne, øgede co2-udledninger og drabet på de danske åer, søer og indre farvande. Og lige om lidt er det hele slut. Andelsbevægelsen kommer til at gå fallit og må lade sig opkøbe af udenlandske kapitalejede virksomheder.

Hans Jacob Petersen, der selv var bonde og har fulgt faget i en menneskealder, lægger ikke fingrene imellem i denne lille og skarpe debatbog.

Fusion efter fusion, lukning af mindre mejerier og slagterier og et urealistisk højt omkostningsniveau, er resultatet af en branche, der gennem generationer har lukket sig omkring sig selv, mens de fastlåste strukturer i det demokratiske andelssystem stækker viljen til- og overser behovet for omstilling til nye markeder, trends og tendenser.

Den grønne omstilling til planteproduktion frem for dyrehold levnes heller ikke mange chancer og efterlader det danske landbrug som en udgave af Jurassic Park, hvor andels-dinosaurerne holdes kunstigt i live, mens udviklingen overhaler os højre og venstre om.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024