Analyse af 
Rikke Brøndum

Akademikerne vil forhandle uden de andre – men det er ingen garanti for en bedre overenskomst

Der har længe været optræk til et brud mellem Akademikerne og de andre personalegrupper i kommuner og regioner, som nu har meldt sig ud af Forhandlingsfællesskabet forud for næste overenskomstforhandlinger. Men både arbejdsgivere og de øvrige offentligt ansatte vil gøre alt for, at de ikke får nogen fordel af manøvren.

Med trepartsaftalen sidste år måtte Akademikerne acceptere, at pædagoger, sygeplejersker, SOSU-assistenter og fængelsbetjente fik mere i løn for i alt 6,8 milliarder. En regning, der er endt hos kommuner og regioner, der skal finde betale den ved at skære på sin administration.
Med trepartsaftalen sidste år måtte Akademikerne acceptere, at pædagoger, sygeplejersker, SOSU-assistenter og fængelsbetjente fik mere i løn for i alt 6,8 milliarder. En regning, der er endt hos kommuner og regioner, der skal finde betale den ved at skære på sin administration.
Rikke Brøndum

Sent tirsdag eftermiddag kulminerede uroen mellem de højtuddannede – eller sagt på politikersprog ”kolde hænder” – og de faglærte som SOSU-assistenter, pædagoger og pedeller i den offentlige sektor.

Akademikernes 30 medlemsorganisationer besluttede at vinke farvel til Forhandlingsfællesskabet og de andre offentlige grupper og skal dermed om halvandet år forhandle alene med kommuner og regioner om deres løn- og arbejdsvilkår.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Læs også

For kun seks år siden stod de offentlige ansatte ellers sammen under mottoet ”skulder mod skulder” og aflagde en musketér-ed om at forsvare hinandens interesser. Akademikerne gik med til at afsætte lidt flere penge fra den samlede lønpose til sygeplejersker og SOSU-assistenter, som til gengæld forsvarede akademikernes ret til den betalte frokostpause.

Men siden er der løbet meget vand i åen.

Sygeplejerskerne var - på trods af de særlige puljer - utilfredse med deres løn, og corona-krisen pustede til ilden. Efter overenskomstforhandlingerne i 2021 stemte de nej og strejkede i næsten to måneder for højere løn.

Det banede vejen for Mette Frederiksens indgreb for et år siden, hvor regeringen med en trepartsaftale gav sosu-assistenter. sygeplejersker og pædagoger mere i løn på bekostning af de ”kolde hænder”.

Akademikerne følte sig i forvejen udsat for ”akademiker-bashing”, og allerede inden trepartsaftalen stod det klart, at de ikke kunne blive enige med de andre grupper om fordelingen af lønkronerne. Derfor forhandlede de for sig selv ved de seneste overenskomstforhandlinger.

 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024