Anders Samuelsen til partifællerne: Undskyld!

Lederen af Liberal Alliance påtager sig ansvaret for det kaotiske forløb omkring skatteforhandlingerne, men insisterer på, at hans parti fortsat får mest indflydelse ved at blive i regering.

Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Redaktionen

Undskyld. 

Sådan siger Anders Samuelsen onsdag aften i en lang hilsen til sine partifæller, som er lagt ud på politikerens facebookside. Her påtager han sig ansvaret for forløbet omkring den kuldsejlede skattereform.

"Jeg tager tævene, og de er fortjente. Kritikken er 100% i orden. Det har ganske enkelt ikke været værdigt - og jeg beklager dybt overfor jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet," skriver han.

Men samtidig slår han fast, at Liberal Alliance er bedst tjent med at forblive i regering.

"Forestillingen om, at vi skulle kunne få gennemført mere ved at sidde uden for regeringen, er forkert. Der kommer ikke noget flertal i Folketinget for en stor skattereform, ved at vi ikke længere er en del af regeringen. Mandaternes antal ændrer sig ikke," skriver han og tilføjer:

"Hellere være et af få regeringspartier - end være ét blandt mange oppositionspartier."

Du kan læse hele Anders Samuelsens undskyldning til partifællerne her: 

I boksen her på siden kan du læse hele undskyldningen i ren tekst.

Læs også

 

Dokumentation

Anders Samuelsens opslag på Facebook onsdag 10. januar 2018

HVAD ER DET VI KÆMPER FOR? 
Et mere liberalt Danmark.

Kære alle,

Nu er tiden kommet til at jeg skriver om det stormvejr jeg har fået bragt Liberal Alliance ud i.

For 10 år siden fik vi høvl i pressen. Vi blev hånet, grinet af - og lysten til at give op og løbe skrigende bort var stor - og for mange så stor at vi stort set blev udslettet som parti. Flere målinger gav os 0,0%. Men vi gav ikke op, vi åd ydmygelserne - og kom stærkt tilbage med nu 6 ministre, 13 mandater og modet til at tage ansvar.

I disse dage er vi så igen i massivt stormvejr. Der har været skrevet og sagt rigtig meget i de seneste uger om finanslov, om skatteforhandlinger og om udlændingepolitikken. Og der har været sagt og skrevet meget om mig, Liberal Alliance, vores position, vores synspunkter, om vi er vindere eller tabere, om vi skal sidde i regering eller ej.

UNDSKYLD! Det er 100% og ene og alene mit ansvar. Jeg tager tævene og de er fortjente. Kritikken er 100% i orden.

Det har ganske enkelt ikke været værdigt - og jeg beklager dybt overfor jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet.

HVAD SÅ NU?

Som i 2008 starter nu en lang vej tilbage. Kampen SKAL fortsætte. Ikke kun kampen for lavere skat, men også med et skarpere fokus på kampen for mere personlig frihed og kampen for en bedre offentlig sektor: vi skal påpege, der hvor der er pengene i den offentlige sektor kan bruges bedre og vi skal sikre fornuft i udlændingepolitikken.

Så tillad mig derfor nu prøve at løfte blikket en smule efter at have bøjet nakken:

1. Vi må starte med at erkende, at den politiske situation i Danmark i dag er anderledes, end vi havde forestillet os for bare få år siden. Jeg – og jeg tror mange andre med mig – havde nok troet, at det efter den borgerlige valgsejr i 2015 ville være nemmere for de fire partier, der støtter en borgerlig statsminister, at finde en fælles vej frem. Jeg troede, at selv om vi fire partier ikke er enige om alt, så skulle vi f.eks. nok kunne finde en vej frem mod at lade danskerne betale færre klart færre af deres egne penge i skat. Råderummet er på 38 mia - så hvorfor ikke?

Vi tre partier, der sidder i regering, er heldigvis enige et langt stykke. Men uanset hvordan vi har prøvet at komme derhen, så må vi erkende, at Dansk Folkeparti simpelthen ikke vil være med til én stor skattereform, som giver helt almindelige danskere – sosu’er, sygeplejersker, håndværkere, lærere, selvstændige – flere penge i lønposen hver måned.

Det ærgrer mig, men sådan er politik også. Det er i sidste ende Dansk Folkepartis valg at blokere.

2. Betyder det så, at Liberal Alliance opgiver kampen? Aldrig nogensinde!

Danmark har i den grad brug for en økonomisk politik og en skattepolitik, der i mindre grad handler om misundelse og millimeterretfærdighed – og i højere grad handler om muligheder, potentialer og mere velstand til alle. Hvor vi i højere grad beundrer dem, der kan, dem, der vil, de arbejdsomme, som slider i det, og dem, der tør tage en risiko og sætte ting i gang. Dem kan vi alle sammen se op til og lære af. Deres indsats kommer os alle til gavn. Den skaber arbejdspladser, vækst, velstand, bedre levevilkår for os, vores børn og børnebørn.

3. Vi skal skal i langt højere grad også have fokus på den offentlige sektor. Vi skal tage et opgør med den falske modsætning: "Velfærd ELLER skattelettelser". Den rigtige dagsorden er "cyklende julemænd, blinkende bænke, spild af skattekroner, bureaukrati ELLER kernevelfærd. Dét er er relevant spørgsmål.

4. Danmark har samtidig brug for en god og fornuftig udlændingepolitik, der holder de kriminelle ude af Danmark, men som ikke smider ordentlige og velfungerende udlændinge, der arbejder og bidrager, på porten. Og hvor vi behandler de flygtninge, som har fået lov til at opholde sig i Danmark, ordentligt og anstændigt.

5. Vinder vi mest i regering eller udenfor regering? Jeg ville være den første til at trække mig fra regeringen, hvis jeg mente, at det bidrog til at trække Danmark tættere på Liberal Alliances mål.
Omvendt udholder jeg gerne alverdens politiske slagsmål og slag i regeringen, når jeg mærker, at det faktisk betyder noget – at vi faktisk bevæger os i den rigtige retning når vi løfter regeringsansvar.

6. Jeg forstår sagtens alle frustrationerne over, at vi ikke kan komme i mål med den store skattereform, som vi ønsker. Jeg forstår sagtens, at man kan have mest lyst til at slå op i banen og sige: "Øv! Så lad os skride!" Og tro mig, det ville på mange måder gøre hverdagen nemmere. Måske ville det føles godt for os aldrig at få beskidte fingre og træffe de svære valg og indgå de vanskelige kompromiser?

Men det ville være skidt for Danmark.

7. Midt i stormvejret må vi nemlig ikke glemme alle de sejre vi har vundet. Den regering, vi deltager i, HAR rykket Danmark i den rigtige retning:

Vi har sænket registreringsafgiften på biler, så helt almindelige danskere har fået bedre råd til en sikker familiebil.

Vi har gjort det 25 pct. billigere at krydse Storebælt

Vi har gennemført en erhvervspakke med afgiftslettelser for virksomheder og forbrugere

Vi har fjernet blasfemiparagraffen og styrket ytringsfriheden

Vi har fjernet særskatten på pensionister

Vi har fjernet skatten på arbejdsgiverbetalt mobiltelefon

Vi har gjort det nemmere at vælge plejehjem

Vi har fået plejehjemskøkkenerne tilbage.

Vi har afskaffet 3.000 bindende mål i folkeskolen og har givet mere frihed til de enkelte folkeskoler.

Vi har givet bedre forhold for friskolerne.

Vi har indført et socialt frikort, så socialt udsatte kan få en fod inden for fællesskabet

Vi har lavet en aftale om udlicitering af S-togs-driften.

Langt det meste af ovenstående havde vi IKKE vundet, hvis vi IKKE havde været i regering.

8. Og vi har ved vores blotte tilstedeværelse i regeringen sikret, at en lang række dårlige forslag aldrig nogensinde er blevet til noget. Det kan vi ikke forhindre udenfor regering.

9. Lige nu forhandler vi så skattelettelser i mindre bidder: fra i morgen om skattelettelser for 3,5 mia. kr. Senere på foråret skal vi forhandle om at sænke licensen. Senere i år skal vi forhandle om et nyt energiforlig. Mange andre opgaver venter vores ministre og folketingsmedlemmer.

Derfor: Trækker det i den rigtige retning? JA!

Er det tilstrækkeligt? Nej!

Men forestillingen om, at vi skulle kunne få gennemført mere ved at sidde uden for regeringen, er forkert. Der kommer ikke noget flertal i Folketinget for en stor skattereform, ved at vi ikke længere er en del af regeringen. Mandaternes antal ændrer sig ikke.

Hellere være et af få regeringspartier - end være ét blandt mange oppositionspartier.

10. Danmark har brug for Liberal Alliance. Det mente jeg for 10 år siden da vi stod på 0,0% i målingerne og folk grinede og hånede os. Det mener jeg i dag, hvor vi igen bliver hånet, men samtidig har 6 ministre og 13 medlemmer af folketinget.

Danmark HAR brug for Liberal Alliance i regering. Og hvis der er én ting, jeg synes kendetegner os i vores parti, så er det, at vi ikke giver op, når vi møder en smule modvind. Vi kæmper nemlig ikke bare for os selv, men for Danmark. Også når vi fejler som jeg har gjort de sidste uger. UNDSKYLD.

Vi skal kæmpe videre nu! Det vil jeg fortsat gøre - på trods af de fortjente øretæver, spot og latterliggørelse.

Venlig hilsen

Anders


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024