Biskop med drilsk bemærkning til minister: Kirken er mere woke end regeringen
Kvindelige præster og homovielser var blandt temaerne, da en række panelister på Folkemødet debatterede, om folkekirken er woke. Kirkeministeren er glad for, at der er plads til mange holdninger i kirken.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistFolkekirken er kongerigets mest rummelige institution.
Sådan lød det fra biskop Peter Birch, da en lang række kirkelige aktører på Folkemødet fik spørgsmålet: Er folkekirken woke?
Kirken er woke, hvis man spørger Peter Birch, men biskoppen mener dog alligevel, at den på enkelte områder kan blive mere inkluderende.
Det drejer sig særligt om folkekirkens undtagelse fra ligebehandlingsloven, som betyder, at menighedsråd må afvise kvindelige ansøgere til præstestillinger på grund af deres køn. Biskoppen opfordrer regeringen til at fjerne undtagelsen.
"Det er utroligt, at vi i 2023 stadig har en bestemmelse, der prækvalificerer og prædiskvalificerer ansøgere på grund af køn," sagde Peter Birch og fortsatte:
"Vi er mere woke end regeringen, som stadig hænger lidt i bremsen."
Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) deltog også i debatten. Hun har endnu ikke taget stilling til, hvordan regeringen vil gribe sagen an.
"Jeg tager det alvorligt, når biskopperne ønsker at fjerne undtagelsesbestemmelsen," lød det fra ministeren.
"Samtidig har vi en meget rummelig folkekirke. Et sogn i Vestjylland kan være meget forskelligt fra et sogn på Vesterbro. Derfor er det vigtigt for mig, inden jeg træffer en beslutning, at jeg når at få talt med så mange som muligt," sagde hun.
Statslig diskrimination
Modsat Peter Birch mener Susanne Branner Jespersen fra LGBT+ Danmark ikke, at folkekirken er woke.
"Vi har mange kristne, der kommer til os helt forslået, fordi de er vokset op i et kristent fællesskab, som har fyldt dem med skyld og skam over, hvem de er. Så for mig er folkekirken overhovedet ikke woke," sagde hun og fortsatte:
"Der er dele af folkekirken, der er woke, men der er også steder i folkekirken, som fylder børn og unge, der bryder med normer for køn og seksualitet, med skyld og skam på en måde, som er fuldstændig utilstedeligt i dagens Danmark."
Udover den føromtalte undtagelsesbestemmelse retter Susanne Branner Jespersen også fokus på, at nogle af folkekirkens præster nægter at vie homoseksuelle. Det bør ikke være muligt, mener hun.
"Hvis man er ansat i staten, skal man ikke diskrimere," sagde hun.
At der i kirken både er plads til woke-strømninger og konservative holdninger, er en god ting, mener kirkeministeren.
"Det er fantastisk, at en drag queen arbejder i en kirke på Vesterbro, men det er også helt i orden, at det ikke foregår andre steder," fastslog Louise Schack Elholm.