Anmeldelse af 
Torben Mogensen

Boganmeldelse: Selv de allermest tungnemme er ikke i tvivl om holdningen til Sundhedsplatformen

Ny debatbog om Sundhedsplatformen er så ensidig, at det grænser til manipulation, men alligevel rejser den vigtige spørgsmål for sundhedsvæsenets ledere og politikere, skriver Torben Mogensen.

Det største problem med Sundhedsplatformen var, at den resulterede i en tillidskrise mellem ledere og medarbejdere, skriver Torben Mogensen.
Det største problem med Sundhedsplatformen var, at den resulterede i en tillidskrise mellem ledere og medarbejdere, skriver Torben Mogensen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Torben Mogensen
Destruktiv digitalisering
Niels Bentzon og Jacob Rosenberg
320 sider, FADL's Forlag

Mange kender allerede overlæge Niels Bentzon og professor, overlæge og politiker Jacob Rosenbergs (K) holdninger fra deres deltagelse i debatten gennem flere år – og med debatbogen 'Destruktiv Digitalisering' får man ikke skuffet sine forventninger om en unuanceret og stærk kritisk bog om indførelsen af Sundhedsplatformen, SP blandt venner og fjender, som elektronisk journal og administrativt system i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Det er en kras kritisk, som de to regioner får. Selv de allermest tungnemme er ikke i tvivl om forfatternes syn på sagen, som bliver gentaget igen og igen. Men trods dét er det en spændende bog at læse, for forfatterne skriver godt.

Læseren skal dog passe på sit blodtryk under læsningen, for der er flere horrible eksempler på manglende og komiske funktioner i Sundhedsplatformen – for eksempel, hvordan kejsersnit, på amerikansk c-section, bliver oversat til "højeste niveau".

Desværre er risikoen ved en enøjet bog, at læseren sidder tilbage med en vrede over Sundhedsplatformen uden at forstå bare lidt af baggrunden. Der tales meget om et landsdækkende journalsystem.

Bogen forfalder også til lidt hyggemanipulation

Torben Mogensen
Anmelder og formand for Lungeforeningen

Hvorfor i det hele taget bruge forskellige systemer? Jeg har stillet det samme spørgsmål mange gange, men hver gang har it-folk kæmpet imod og fundet opbakning med argumentet om, at vi ikke kan være i lommen på én leverandør.

Erfaringerne fra tidligere landsdækkende systemer var årsagen til den frygt. Om det er et godt argument eller ej, er ikke vigtigt, men hvis man ikke kender historien, er det svært at forstå samtiden.

Bogen sætter gang i overvejelserne, hvilket jo er formålet med en debatbog. Hvordan får man indført komplicerede it-systemer? Hvordan får man inddraget de brugere, der skal arbejde med systemerne, og de professorer, der altid har gode løsninger, når der skal kritiseres?

I Hovedstadens Sygehusfælleskab forsøgte vi i sin tid at bygge et system fra grunden, men det kuldsejlede med et brag. Derfor var beslutningen om at købe et færdigsyet system fra en stor leverandør efter min menig rigtig, men alligevel endte det galt, som bogen beskriver.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024