CO2-afgift får ikke landbruget til at producere bønner frem for bacon, siger tænketank
Det bliver ikke nødvendigvis mere attraktivt for landmændene at producere bælgfrugter i stedet for svinekød, når der indføres en CO2-afgift på landbruget. Det vurderer tænketanken Concito. Landbrug & Fødevarer er uenige.
Ella Hjalmsrud Jørgensen
JournalistCO2e-afgiften vil ikke nødvendigvis bidrage til en omstilling fra animalsk til plantebaseret produktion i dansk landbrug.
Selvom kvæg- og mælkeproduktionen forventes at blive påvirket meget, rammes planteproduktionen nemlig hårdere end både svine- og fjerkræsektoren.
Sådan lyder vurderingen fra den grønne tænketank Concito.
”Jeg tror desværre, at dem, der forestiller sig, at klimaafgiften gør det sværere at producere animalsk og derved sætter skub i produktionen af plantebaserede fødevarer til supermarkederne, tager fejl. Det vil afgiften ikke automatisk vil føre til,” siger seniorkonsulent Tavs Nyord.
Udmeldingen kommer efter, at konsulent i Klimaakademiet Anna Bak Jäpelt i et indlæg i Altinget vurderer, at de nuværende opgørelsesmetoder betyder, at svin på papiret vil udlede færre drivhusgasser end planter.
”De danske grise kommer formentlig til at se mere klimavenlige ud, end de er, især sammenlignet med de danske plantebaserede alternativer,” skriver hun blandt andet.
Årsagen er, at størstedelen af drivhusgasudledningerne fra svineproduktionen kommer fra dyrenes foder, der blandt andet indeholder soja og palmeolie importeret fra Sydamerika.
Og når foderimport sandsynligvis ikke medregnes i den kommende CO2e-afgift, vil svineproduktionen derfor blive mindre ramt af afgiften sammenlignet med planter, vurderer Tavs Nyord.