Dagens Medicin og Samvirke vinder årets Bording-priser

PRISVINDERE: Niels-Bjørn Albinus, Dagens Medicin, vandt Journalistprisen, mens Samvirke løb med Medieprisen for et originalt, begavet og veloplagt kundeblad ved uddelingen af årets Bording-priser.
Samvirke-redaktionen med Medieprisen, Anders Bording-komiteens formand Kristian Lund og Dagens Medicin-journalisten Niels-Bjørn Albinus, der modtog Journalistprisen.
Samvirke-redaktionen med Medieprisen, Anders Bording-komiteens formand Kristian Lund og Dagens Medicin-journalisten Niels-Bjørn Albinus, der modtog Journalistprisen.Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk
Christian Juhl Mølgaard
Fakta
Anders Bording-komiteen:

Kristian Lund (formand)
Bo Mikael
Jens Otto Kjær Hansen
Palle Smed

Anders Bording Specialpriser:

Visuel formidling
Marianne Bahl
Henrik Birkvig
Bjarke Myrthu

Innovationspris
Pernille Tranberg
Sune Aagaard

En fast og festlig midsommertradition er uddelingen af årets Anders Bording-priser til danske specialmedier på Københavns Rådhus.

Og igen i år var uddelingen et tilløbsstykke. Næstformand i Borgerrepræsentationen, Rikke Lauritzen (EL), og Danske Mediers næstformand, Altinget.dks Rasmus Nielsen, bød velkommen og gav ordet til Bording-komiteens formand, Kristian Lund, der motiverede nomineringerne. (Se hele talen nederst

Alle traditioner var helt, som de skulle være, og dog: Der var ingen særlig digital pris. Kommiteen har i år taget konsekvensen af, at alt nu mere eller mindre er digitalt. 

Men de fire klassikere var på plads: Prisen for Visuel Formidling, Innovationsprisen samt de to statuettepriser, Medieprisen og Journalistprisen.

Hæder til Dagens Medicin og Samvirke
Foran Ergoterapeuten, Folk & Kirke og Version2 blev det Samvirke, der løb med årets Mediepris "for at levere et kundeblad fyldt med originalitet, og spændende visuelle effekter. Det er veloplagt, begavet og brugbart med gennemtænkte løsninger, som engagerer læserne, og som rammer ånden i den bagvedliggende organisation."

Den anden hovedpris, Journalistprisen, gik til Niels-Bjørn Albinus fra Dagens Medicin, "for dygtig og vidende anvendelse af caseorienteret journalistik for at afsløre, hvordan en uskyldig operation af kvinder har ført til spredning af kræft og patienternes død – uden at patienterne blev informeret. Indsatsen har ført til en omlægning af procedurerne."

Niels-Bjørn Albinus vandt prisen foran Klaus Buster Jensen, Peter Keiding og 
Anna Krogh Søndergaard fra Fagbladet 3F, Signe Højgaard og Tue Wettergreen-Paltorp fra Fagbladet FOA, Thomas Hoffmann fra Videnskab.dk og Peter Helles Eriksen fra Ud & Se.

Specialpriser til Ud & Se og Ergoterapeuten
Ud & Se vandt prisen for Visuel formidling, da det "bidrager med et inspirerende bud på, hvordan man kan styrke det trykte magasin ved at udnytte de digitale mediers muligheder."
Øvrige nominerede: Focus Denmark og Ugebrevet A4.

Ergoterapeuten vandt Innovationsprisen "for et skalerbart, overskueligt værktøj til at sikre et gennemtænkt magasinunivers på alle platforme og for en gennemtænkt, ambitiøs og visionær kanalstrategi, der sikrer, at det rette indhold havner i de rette genrer og kanaler. 
Øvrige nominerede: Ingeniøren og Ud & Se

Anders Bording-priserne uddeles hvert år af Danske Medier, og er opkaldt efter Anders Christensen Bording, redaktør, journalist og bladudgiver på enevældens tid under Frederik III. I 1666 udgav han "Den Danske Mercurius", der anses for at være det første periodiske skrift i Danmark.

Netavisen Altinget.dk vandt Medieprisen i hhv. 2010 og 2012.
 
 
Dokumentation

Velkomsttalen ved Danske Mediers næstformand, Rasmus Nielsen

Velkommen til uddeling af Anders Bording Priserne 2014.

Nu er vi igen i denne herlige midsommerstemning af forventning. Hér er intet mørke, slud og sjap, kun festligt samvær med gode kolleger. Og så skal der uddeles hæder ... hæder af den bedste slags: den fra fagfæller!

Dejligt at særligt mange er kommet i år, og spændingen er større end nogensinde - der er mange kvalificerede forslag og flere nominerede end ellers.

Der er helt åbentlyst brug for vores gamle specialmediepriser, der er opkaldt efter Anders Christensen Bording, redaktør, journalist og bladudgiver på enevældens tid under Frederik III. - I 1666 udgav han "Den Danske Mercurius", der anses for at være det første periodiske skrift i Danmark. Og derfor husker vi på kollega Bording den dag i dag.

Der er brug for at gøre opmærksom på al den for demokratiet livsvigtige publicisme fra specialmedier, uanset om de udgives af organisationer eller rent kommercielle huse.

Vores formål som specialmedier er - uanset politisk opfundne ejerskabskriterier - det samme: At granske og afdække magten, så den ikke korrumperer men tjener samfundslivet smalt eller bredt.

"Gentlemen of the press" sagde man engang, og det siger vi så til hinanden af begge køn i dag - for det hører man ellers sjældent.

Politikerne er virkelig på krigsstien. Forleden hed det i en krastbørstig kronik af Danske Mediers normalt ganske elskværdige direktør, at "De sidste års angreb på medierne er en politisk-populistisk, selvsmagende blindgyde for politikere, der ikke forstår den europæiske historie."

Politikerne vil straffe medierne og deres udgivere hårdere, når de mener, at der begås fejl. De forringer vores offentlighedsindsigt. De styrker de medier, de selv ejer, med penge, personale og kanaler.

De fremhæver, hvordan de elsker at møde vælgerne uden om det såkaldte "mediefilter" - hvad enten det er på Folkemøde eller Facebook. Og de bruger millioner på at, som det hedder, "håndtere pressen".

Men sagen er jo desværre den, at hver gang politikerne selv har gjort i nælderne, siger de, at "det er mediernes skyld". Det er det ikke. Men det er mediernes skyld, at det kommer frem, når en folkevalgt har svigtet borgernes tillid.

Godt vi har de kritiske, undersøgende medier.

-

Er de private, uafhængige medier, uanset vores ejerform i øvrigt, er vi i krise, altså udover politikernes stigende had til os? Ofte ender debatter med dem, der hæver det halvtomme glas og vrænger: JA. Den anden del skåler med deres halvfyldte glas: NEJ.

Hvor dagbladenes trykte oplag desværre fortsat falder, så kan vi specialmedier roligt holde fanen højt i forvisning om, at nutiden og fremtiden tilhører nicherne.

Om ca. tre uger offentliggøres det, hvem staten via Medienævnet betænker med innovationsstøtte. Forhåbentlig vil vi se mindst et par håndfulde journalistiske projekter, der får gødning til deres såsæd.

Vi etablerede skal glemme tilløb til jalousi eller ængstelse for, at de mest levedygtige gøgeunger en dag indtager noget af vores marked.

Mange håber på udviklingsstøtte til at komme videre med deres etablerede virke; men: Det vigtigste er, at millionerne går til alt det helt nyt. Det vigtigste for demokratiet i almindelighed og journalistfaget i særdeleshed er, at nye initiativer ser dagens lys. Og at flere af dem så holder.

- - - - - - - - 

Motivationstale fra formanden for dommerkomiteen, Kristian Lund:


Jeg er den nye formand for Bording komiteen, og det er jeg stolt og glad for.

Som nogle af jer måske ved, så har jeg kortvarigt været en tur ude på reservebænken, eller som jeg foretrækker at kalde det, en tur uden for akvariet.

Når man er uden for akvariet og kigger ind på jer, medierne, så går det op for en hvor meget man holder af den branche. Hvor utroligt berigende det er at få lov at ytre sig, dirigere rundt på omgivelserne, formulere meninger, som der ovenikøbet lyttes til, skabe relevante nyheder, som efterspørges af målgruppen og have relationer for andre mennesker.

Sådan har jeg haft det i hele mit liv, og sådan forventer jeg at have det til jeg dejser omkuld.

Men kortvarigt var jeg altså ude af vandet, ude af akvariet, og lå gispede efter vejret mens gællerne klaprede mod kroppen, indtil jeg endelig kom op i akvariet igen og der svømmer jeg nu rundt igen, denne gang som en gubbi, idet mit nye medie er et HesteMagasin med beskedent oplag og bare fem ansatte. Men dog mit eget. Jeg har dog meget andet at lave.

Mens jeg lå derude og kiggende ind på jer, og så jer svømme rundt, store fisk, små fisk, hajer, ål og fladfisk, gik det op for mig, hvor truede vi er. Vi ved alle sammen godt, at bladsalget falder. At printmedier vil dø, udkonkurreret af det digitale. Men når man er inde i akvariet kan man nemt glemme, hvor overhængende den trussel er.

Da jeg lå derude kom jeg til den erkendelse, at udviklingen kommer til at gå langt hurtigere end jeg tidligere har forestillet mig. Oven i købet langt, langt hurtigere.
Det syn jeg så for mig, var skræmmende.

Værst ser det ud for formiddagsaviserne, som jeg engang selv var en del af. Nu har de dage med under 50.000 solgte aviser, og så sker der altså det, at danskerne holder op med at tale med naboen eller kollegaen om aviserne. De har jo ikke læst den. Og sådan dør medier. Når de ikke evner at skabe samtaler. Når de er inden for synsvidde.

BOM, så dør man. Hurtigt. Vi har set det med visse regionale aviser. Da de først kom under halvdelen af den primære målgruppe i den by, de skulle servicere, så visnede de. Temmelig prompte.

Formiddagspressen er hårdt ramt, og nu også på troværdigheden. Se og Hør sagen rammer dem i hjertekulen. Danskerne bliver simpelt hen trætte af medierne. Politikerne har opdaget det. Der kan ligefrem fiskes stemmer ved at mene at pressen skal ned med nakken. Tænk engang, så vidt er det kommet. Det er blevet populært ikke at kunne lide pressen. Det er ikke lang tid siden at politikerne leflede for de selvsamme medier.

Heldigvis er det ikke jeres problem. Fagbladene svømmer dygtigt uden om de oprørte vande, uden om hajerne og barracudaerne og ålene og fladdfiskene.
I har en mission, en opgave som er langt mere veldefineret. Nemlig at servicere nøje specificerede målgrupper, som I kender nærmest ved navn med helt præcise produkter.

Men selv I skal passe på. På papiret - eller på print - er der ingen eller beskeden konkurrence. Men digitalt er der uhyre muligheder for at gå til angreb på jeres enemærker.

Derfor skal I tænke jer om.

Men fremfor skal I påskønne det I har. Det er fantastisk. Nyd det.

Det skal I gøre af flere grunde, og den ene er det vi mødes om i dag, her på Københavns Rådhus.

Vi skal fejre jeres kreativitet, jeres dygtighed som mediemennesker og publicister.

Og dermed vender vi os mod dagens egentlige emne

Først skal vi uddele medieprisen
Men inden da skal I vide at der har været meget kvalificerede indstillinger. 
Dommerkomiteen har været på en hård opgave. Til næste år skal I alle sammen bare fyre den af igen, men vi i dommerkomiteen kunne godt tænke os at I gør lidt mere ud af økonomien i jeres projekter. Husk det.

Men kvaliteten af de indstillede medier var så høj i år, at dommerkomiteen valgte at nominere 4 meider til denne fine pris, og det er en mere end sædvanligvis.

Juryen har nomineret følgende til medieprisen 2014:

Ergoterapeuten
Den nye flermediale version af Ergoterapeuten - udgivet af Ergoterapeutforeningen, Etf - indstilles til Anders Bordings Mediepris 2014. Universet består af trykt fagblad, online-rum og nyhedsbrev og er et ekstraordinært nytænkende bud på fremtidens fagblad på flere platforme.
Min egen kommentar: Der er stor sammenhængskraft i Ergoterapeutens projekt - flot gennemført.

Folk & Kirke
Folk&Kirke er et livsstilsmagasin, hvori der anlægges et kvalificeret og kritisk blik på kristendommens grundværdier, i en dialogisk og diskuterende form, og hvor der sættes fokus på emner fra hverdagen, som vedkommer os alle. Som i et klassisk ugeblad, skal indholdet genremæssigt veksle mellem reportage, interview, klumme, feature, citater og æstetiske indslag. Samt have et højt journalistisk og grafisk niveau.
Personlig kommentar: Fantastisk medieprojekt. Fordomsfrit, hvor man havde forventet det modsatte. Dynamisk og kreativt og dybt overraskende. Læs Folk & Kirke, det er det nærmest fagblade kommer på poesi.

Samvirke
Samvirke imponerer med stigende læsertal og eksplosive vækstrater på web og mobil. Samvirke bliver hele tiden bedre til at forstå og imødekomme sine læsere, brugere, Facebook-venner, followers osv. Med skarpe koncepter og kvalitetsjournalistik med udgangspunkt i hverdagen og en stående invitation til læserne/brugerne om at blande sig, kommer bladet længere ud end noget andet dansk medie.
Personlig kommentar: En gigant i branchen med imponerende ressourcer - og imponerende fremgang. Mange gode løsninger, som vi er mange, der kunne lære af.

Version2
Version2 er et moderne specialmedie, hvis lille redaktion i kraft at tæt dialog med målgruppen igen og igen formår at sætte dagsorden og levere relevante originale nyheder inden for sit specialområde suppleret med undersøgende journalistik, der citeres vidt og bredt i landsdækkende medier.
De klassiske specialmediedyder er på Version2 suppleret med kraftig læserinddragelse og involvering af fageksperter.
Min kommentar: Version 2 er nomineret før, og det er et vidunderligt eksempel på hvad fagblade kan gøre digitalt, måske det mest renlivede. Det er et sylespidst koncept lavet med en præcis målgruppe inde i hovedet. Og version 2 leverer varen.

Og vinderen er:
Samvirke
...for at levere et kundeblad fyldt med originalitet, og spændende visuelle effekter. Det er veloplagt, begavet og brugbart med gennemtænkte løsninger, som engagerer læserne, og som rammer ånden i den bagvedliggende organisation.
Dommerkomiteen var - tør jeg antyde - forelsket i Samvirke, som på mange måder er en gave til fagbladene.
Min egen kommentar er: Samvirke er mageløst talentfuldt. Det er en enestående anvendelse af et rummeligt budget, som mange er misundelige på. Men det er forvaltet meget originalt og med sjælden forståelse for de finere nuancer i formidling til en kræsen og vanskelig målgruppe.

Journalistprisen
Vi skal til journalistprisen. Også dér blev dommerkomiteen forkælet med mange virkelig kvalificerede indstillinger, faktisk så mange at vi var nødt til at indstille intet mindre end fem kandidater til den videre nominering.
Nemlig:

Niels-Bjørn Albinus - Dagens Medicin
Lægernes fortielse af dødelig risiko ved en ny operationsmetode.
Niels-Bjørn Albinus har i en stribe artikler sat fagligt fokus på problemet og har interviewet fagfolk, som har været både tilhængere og forargede modstandere af fortielsen. Han har derudover skrevet gribende cases om tre patienter, som alle har oplevet, at de ikke er blevet informeret om operationens risiko - og efterfølgende har fået uhelbredelig spredning af kræft. Det har de med rette været meget vrede over.
Og han har fulgt sagen helt til dørs ved i opfølgende artikler at indhente politiske holdninger til lægernes fortielse. Folketingspolitikere og daværende sundhedsminister Astrid Krag var ikke I tvivl om, at lægernes praksis måtte stoppe - patienternes skulle informeres.
Personlig kommentar - og den er lidt vanskelig - men Dagens Medicins dækning af denne problem stilling er skarp som en skalpel, og afsløringen implementeres med klinisk akkuratesse.

Klaus Buster Jensen, Peter Keiding og Anna Krogh Søndergaard (Fagbladet 3 F)
EU's polske jobfest. Fagbladet afslører: EU-millioner koster danske job.
De seneste seks år har Polen modtaget hele 500 milliarder kroner fra EU's regionale fonde. Nogle af disse penge er gået til, at danske virksomheder har lukket produktion i Danmark og flyttet den til Polen.
Med afsløringerne i februar 2014 er det lykkes Fagbladet 3F at sætte globalisering, EU og udflytning af arbejdspladser til debat. Emner, der normalt er abstrakte og kan opleves fjerne, selvom de har afgørende betydning for dansk økonomi og arbejdslivet for de fleste danskere.
Personlig kommentar: Kæmpe energi i dette projekt, Fagbladet får alle med i et frontalangreb på globaliseringens problemer.

Peter Helles Eriksen (Ud&Se)
Portrætserien om det unikke bag gennemsnittet.
Peter Helles Eriksen har igennem snart tre år rejst Danmark rundt og interviewet og fotograferet på jagt efter det supernormale.
Ideen i portrætserien er at dokumentere ekstraordinære historier hos helt almindelige mennesker. I temanummeret af Ud & Se møder man en række danskere, som alle er udvalgt, fordi de på i hvert fald ét punkt er helt gennemsnitlige. Måske ser de tv præcis som gennemsnittet eller har gennemsnitshøjden eller drikker præcis lige så mange øl som gennemsnittet af mennesker i Danmark, men når man interviewer og fotograferer dem, viser de sig alle at have en historie på hjertet.
Personlig kommentar: Det er umuligt ikke at holde af det projekt - hold da op, det er originalt og overskudsagtigt.

Thomas Hoffmann (Videnskab.dk)
Forskningscentret OPUS og dets forskning i 'Ny Nordisk Hverdagsmad'
I en serie kritiske artikler afdækker Thomas Hoffmann OPUS' forsøg på at undertrykke forskningsresultater, der ikke var i tråd med institutionens PR-strategi. Samt hvordan OPUS i årevis har udbredt det på forhånd vedtagne positive budskab om helbredsfordelene ved Ny Nordisk Hverdagsmad - selv om OPUS ikke har konkrete forskningsresultater, der underbygger påstanden.
I sin grundige og nuancerede fremstilling går Thomas bag om projektet til 100 millioner kroner, og han kommer hele vejen rundt om sagen, som har meget vidtgående perspektiver.
Personlig kommentar: Befriende og konsekvent videnskabsjournalistik, som sætter nye standarder på det område. Det er jo herligt når fagblade punkterer myter, og det gør Videnskab.dk

Signe Højgaard og Tue Wettergreen-Paltorp (FAGBLADET FOA)
Temaserien De forbudte børn.
De to journalister har afsløret, at gravide au pairer får inddraget deres opholdstilladelse og bliver sendt ud af landet, når myndighederne opdager, at de er gravide. Det står i skærende kontrast til, at kvinder på det danske arbejdsmarked er særligt beskyttede, når de er gravide. Det er forbudt at fyre gravide, og kvinder har ret til barsel.
En professor i socialret har vurderet, at det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, FN's Børnekonvention og FN's kvindekonvention, når kvinder udvises, fordi de er gravide eller har børn.
Personlig kommentar: Den serie er skrevet med hjertet. Dygtigt og med stor empati. Og som altid når det gælder dette medie med sjælden energi.

Og vinderen er:
Niels-Bjørn Albinus, Dagens Medicin
...for dygtig og vidende anvendelse af caseorienteret journalistik for at afsløre, hvordan en uskyldig operation af kvinder har ført til spredning af kræft og patienternes død - uden at patienterne blev informeret. Indsatsen har ført til en omlægning af procedurerne.
Personligt deltog jeg ikke i den kåring. Jeg er tidligere redaktør for Dagens Medicin. Men det forandrer ikke at jeg synes at denne pris er fortjent.
Tillykke Niels-Bjørn.

- - - - - - -


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024