Dagens overblik: En finanslovsaftale nærmer sig – DF får endnu en udlændingestramning
NYHEDSOVERBLIK: Jungletrommerne buldrer: Kommer finansloven i dag? Regeringen nærmer sig i hvert fald DF med et forslag om at kunne udskyde familiesammenføringer. Få dit politiske overblik her.
Kasper Frandsen
NyhedsredaktørDagens måske største politiske nyhed lader vente på sig.
For lander finansloven i dag med en opløsning af satspuljen, som vi kender den, og et udlændingepolitisk paradigmeskifte, som Dansk Folkeparti har drømt om længe?
Det peger mere og mere i den retning. Embedsmændene i Finansministeriet var blandt andet beordret til at holde sig klar i går aftes under de sene forhandlingerne mellem Dansk Folkeparti og regeringen. Parterne forhandler videre i dag.
Stay tuned hos Altinget, hvor vi følger forhandlingerne tæt.
Men måske har vi allerede fået løftet sløret for en del af det såkaldte paradigmeskifte.
Regeringen er således klar til at indføre et loft over antallet af familiesammenføringer, siger finansminister Kristian Jensen (V). Et loft, som udlændinge- og integrationsminsiter Inger Støjberg (V) har kaldt et "fuploft".
Her kort før en ny finanslovsaftale formentlig falder på plads, åbner regeringen for et loft over familiesammenføringerne efter tysk forbillede – og loft og loft er måske så meget sagt, for det handler ikke om at fratage folk retten til familiesammenføringer. I stedet sættes nogle sager på standby i en periode, hvis der – ud fra regeringens optik – er for mange familiesammenføringer i en periode.
"Hvis man tog det tyske loft og overførte til danske forhold, vil det ikke have den samme virkning. Vi kan vurdere på alle tre flygtningekategorier og ikke kun dem, der har midlertidig opholdstilladelse. Så et tysk loft er designet til tyske forhold. Det, vi kan kigge på, hvis det skal virke, skal være designet til danske forhold,” siger Finansminister Kristian Jensen (V) til DR.
I Dansk Folkeparti venter udlændingeordfører Martin Henriksen med at hæve armene over hovedet for tidligt, men konstaterer, at ”regeringen har jo rykket sig”.
Bilpolitik øger CO2-udslip
Fra finanslovsforhandlingerne er Politiken kommet i besiddelse af notater, der viser, at regeringens bilpolitik vil føre endnu mere CO2-udledning med sig.
Tal fra Finansministeriet, som indgår i forhandlingerne om en ny klimaaftale, viser ifølge Politiken, at regeringens politik, der skal skaffe 1.000 flere elbiler i 2019 og 2020, vil betyde, at der frem til 2030 vil blive udledt mellem 10.000 og 14.000 ton CO2 mindre.
Men lempelsen i afgiften på personbiler fra 2017 trækker i den anden retning. Samlet set er der nemlig tale om, at regeringens bilpolitik indtil nu vil forøge udslippet af CO2 med godt 60.000 ton frem til 2030.
”Det tal viser jo sort på hvidt, at selvom statsministeren forsøger sig med grønne overskrifter, så er der ikke nogen grøn omstilling i regeringens politik,” siger Jens Joel, klimaordfører for Socialdemokratiet, til Politiken.
DF truer Det Kongelige Teater
Selvom staten siden 2012 årligt har skåret i bevillingerne til Det Kongelige Teater, har man på nationalscenen ingen intentioner om at skære ned i aktivitetsniveauet.
Strategien betyder blandt andet, at man fremover vil satse mere på det brede publikum ved blandt andet at få mere musical på repertoiret til fordel for den smalle scenekunst, skriver Altinget.
Men det falder ikke i god jord hos Dansk Folkeparti.
”Det Kongelige Teater er ved at skyde sig selv i foden, som DR gjorde ved at gå mere og mere ind på det kommercielle marked. Det satte vi en stopper for, og det kommer vi også til at gøre, hvis Det Kongelige Teater fortsætter ned ad det spor,” siger Alex Ahrendtsen til Altinget.
Havområder reserveres til statslige vindmølleparker
De danske farvande har nogle af de bedste forhold for vindenergi, og det skal udnyttes, skriver Energiministeriet i en pressemeddelelse.
Derfor har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) besluttet at reservere store dele af de danske farvande til statslige udbud af havvind, hvor især store områder i Nordsøen er reserveret til havmøller:
”Vindressourcerne i Danmark tilhører alle danskere, og derfor skal de komme alle danskere til gode,” siger ministeren.
Regeringen støtter fredsarbejde i Afghanistan
Danmark har besluttet at bevilge 2,2 millioner kroner til FN-projektet Salaam Support Group, der hjælper den afghanske regering i fredsforhandlinger med oprørsgrupperne i landet, skriver Altinget.
Salaam Support udfører blandt andet træning i forhandlingsteknikker, ligesom man fører dialog med Taleban om adgang for humanitære organisationer og beskyttelse af civilbefolkningen
“Vi mener, det er vigtigt at støtte, at fredsforhandlingerne kommer til at fungere," siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til Altinget.
Det sker i dag:
- Klokken 9:15: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnes (V) er i dag kaldt til åbent samråd. De skal redegøre for Danmarks mærkesager og forhandlingslinje under klimatopmødet COP24.
- Klokken 10:00: Østre Landsret afsiger dom i sagen, hvor tre irakiske statsborgere kræver erstatning af Forsvarsministeriet for at være blevet taget til fange af danske soldater i Irak.
- Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejser til Island, hvor han skal drøfte europæisk og nordisk samarbejde med Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir.
- EU's budgetkommissær, Günther Oettinger, kommer i dag med sit forslag til EU-budgettet for 2019. Oettinger har tidligere udtalt sig skeptisk over "økonomisk og politisk usikkerhed" de kommende år.
- Verdens 20 største økonomier, det såkaldte G20, mødes i dag i Argentina. Interessant bliver det især at følge, hvad der sker, når USA's præsident, Donald Trump, mødes med den kinesiske præsident for at diskutere den igangværende handelskrig.