Debat

Danske Regioner: Danmark risikerer at miste milliarder i EU-støtte til klimaopgaver

Det må være en fejl, at regeringen med sundhedsudspillet vil flytte regionernes miljø- og udviklingsopgaver til kommunerne og dermed fjerne det arbejde, der sikrer Danmark milliarder i EU-støtte, skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl.

Regeringen vil standse regionernes arbejde med regional udvikling og stoppe vores samarbejde med regioner i vores nabolande. Forslaget kommer uden nærmere at beskrive, hvad det indebærer, skriver formænd fra Danske Regioner.
Regeringen vil standse regionernes arbejde med regional udvikling og stoppe vores samarbejde med regioner i vores nabolande. Forslaget kommer uden nærmere at beskrive, hvad det indebærer, skriver formænd fra Danske Regioner.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anders Kühnau Hansen
Mads Duedahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen vil med sit udspil til en sundhedsreform fjerne vigtige miljø- og udviklingsopgaver fra regionerne og flytte ansvaret for samarbejdet på tværs af landegrænser til kommunerne.

Det kan få alvorlige konsekvenser for regionernes indsatser for klimaløsninger, grøn omstilling og muligheden for EU-finansiering.

I dag spiller regionerne en central rolle i at samle kommuner, vidensinstitutioner og andre aktører om større EU-ansøgninger til både danske og internationale projekter. Vi har opbygget en ekspertise i at søge EU-midler, som mange mindre kommuner ikke selv ville kunne håndtere.

Læs også

Regionerne samarbejder over grænserne med vores svenske naboregioner og tyske delstater om for eksempel grønne løsninger, kræftbehandling og udviklingen i hele Øresundsregionen.

Regionerne er nemlig også myndighed for EU’s Interreg-programmer til grænseoverskridende projekter. Dér har vi ansvar for, at programmerne gennemføres i henhold til gældende love og forordninger.

Kommunerne har ikke ressourcerne

Det kan umuligt være hensigtsmæssigt, at så omfattende samarbejder med vores nabolande og arbejdet med at søge EU-finansiering fremover skal varetages af kommunerne. Det siger vi med stor respekt for de opgaver, som kommunerne løser. 

Overalt i EU er det regionerne i hvert enkelt land, der står for interregionale samarbejder. 

Anders Kühnau og Mads Duedahl
Formand og næstformand, Danske Regioner

Men for eksempel har Tønder Kommune hverken størrelsen eller ressourcerne til at løfte det politiske, juridiske og økonomiske ansvar for samarbejdet med den store tyske delstat Slesvig-Holsten på den anden side af grænsen.

Det er også svært at se, hvorfor regional indflydelse i det østlige Danmark ikke længere må være en del af samarbejdet om hele det regionale udviklingspotentiale, som Femern-forbindelsen kan medføre.

Uden Region Midtjylland som projektleder og initiativtager var projektet ”Coast to Coast”, som eksempelvis forener både kommuner, forsyningsselskaber og universiteter om klimasikring langs Gudenåen, næppe kommet op at flyve.

Danmark vil aldrig komme i nærheden af de store EU-midler, hvis ikke regionerne kan deltage i den store indsats, der ligger i at have ekspertise og koordinere de nødvendige partnerskaber.

Alligevel vil regeringen standse regionernes arbejde med regional udvikling og stoppe vores samarbejde med regioner i vores nabolande. Forslaget kommer uden nærmere at beskrive, hvad det indebærer.

Det kan vi simpelthen ikke forstå. Det må være en fejl!

Læs også

Milliarder til Danmark fra EU

Regionerne i Danmark har gennem årene bidraget til at hente mange milliarder hjem fra EU til både danske og internationale projekter.

Overalt i EU er det regionerne i hvert enkelt land, der står for interregionale samarbejder. Det vil sige samarbejder mellem regioner, virksomheder og organisationer på tværs af landegrænser.

Danmark vil aldrig komme i nærheden af de store EU-midler, hvis ikke regionerne kan deltage i den store indsats, der ligger i at have ekspertise.

Anders Kühnau og Mads Duedahl
Formand og næstformand, Danske Regioner

De sidste ti år har Danmark opnået 2,24 milliarder kroner i EU-finansiering alene fra de internationale programmer, der kaldes Interreg.

Det er vi stolte af, eftersom Danmark er blandt de nationer i EU, der henter flest midler til landet per indbygger

Til at forbedre klimaindsatsen har regionerne bidraget til, at Danmark siden 2021 har fået 350 millioner kroner i EU-midler.

Men det er ingen gratis frokost, så regionerne har selv medfinansieret projekterne med 150 millioner kroner.

Sådan skal det være. Regionerne har hænderne på kogepladen og tager ansvar for klimaindsatsen i Danmark.

SÅ: Det må være en fejl, at Danmark - som det eneste EU-land - vil fjerne regionernes arbejde med projekter, der har stor værdi for, at vores samfund kan udvikle sig i kraft af milliarder af kroner i EU-støtte i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Mads Duedahl

Formand (V), for Region Nordjylland, 1. næstformand i Danske Regioner, medlem af Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024